Mer

    Supertirsdag: Nominasjonsvalg i ti stater

    Er det Mitt Romney som kan smile bredest tirsdag kveld? Her fra valgkampmøtet i Zanesville, Ohio, mandag kveld. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

    MIAMISBURG/ZANESVILLE, OHIO: Rick Santorum og Mitt Romney tilbragte dagen før ”supertirsdagen” i Ohio, en av ti stater som i dag stemmer i den republikanske nominasjonskampen.

    – Jeg kommer hit i dag som en kandidat som ikke burde vært her. I følge de politiske ekspertene, så burde jeg ikke vært her. Dersom du hadde sett på antall penger og betalt reklametid, så burde jeg ikke vært her, sa Santorum mandag morgen, som prøvde å senke forventningene i en stat der han fortsatt leder på meningsmålingene, men der rivalen Mitt Romney var i medvind dagen før valgdagen.

    Senere på dagen ble han og Romney beskrevet på følgende måte av en Santorum støttespiller: Romney har penger, Santorum har folket.

    Og på mandag brukte Santorum mye tid på samme budskap. Han sa blant annet at Romney har brukt tolv ganger så mye penger på reklame i Ohio som ham, men at han på tross av det kjemper om seieren.

    – Penger kan ikke kjøpe dette valget, sa Santorum, som fremhevet sin arbeiderklassebakgrunn fra nabostaten Pennsylvania. Han snakket også om sin bestefar som jobbet i kullgruvene, og om at han i likhet med folk flest går igjennom og leverer sin egen selvangivelse.

    Budskapet var klart: Jeg er en vanlig kar med et budskap som resonerer selv om jeg ikke har penger, mens Romney er en riking som kan holde det gående på grunn av alle reklamepengene, ikke fordi han har gode ideer.

    (saken fortsetter under bildet)

    Rick Santorum i Miamisburg, Ohio, mandag morgen. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

    Romney på ti minutter

    Santorum snakket i tre kvarter på de to valgkampmøtene jeg deltok i på mandag, men Romney holdt seg derimot til en tale på ti minutter.

    Og mens Santorum beskrev Romney som ”unikt ukvalifisert”, fordi helsereformen hans i Massachusetts har mange likheter med Obamas forhatte helsereform (blant mange republikanere), nevnte ikke engang Romney Santorum med navn – den ultimate fornærmelse på dette tidspunktet i valgkampen. På onsdag i forrige uke beskrev han Santorum som ”en økonomisk lettvekter”, men mandag kveld fokuserte han isteden på sitt eget budskap.

    – Hvis Mitt vinner, så vinner Amerika. Og hvis Mitt taper, så taper Amerika, sa kona Ann, som prøvde å klargjøre valget for publikum, som svarte: ”Mitt is it! Mitt is it!”

    Romney leverte der­etter en varia­sjon av den sammen talen – hans såkalte ”stump speech” – som han har levert siden Iowa, med noen små end­ringer her og der.

    – Dette er et kritisk øyeblikk for landet. Det handler ikke bare om navn på stemmesedler. Dette er et valg om Amerikas fremtidige kurs, sa Romney.

    Jour­na­lis­tene som har fulgt ham hele veien er mektig lei av denne talen – meg selv inklu­dert, for å være helt ærlig – men det sies gjerne at bud­skapet først begynner å reson­nere med vel­gerne i det jour­na­lis­tene som dekker kan­di­daten føler for å kaste opp.

    Og de poten­si­elle vel­gerne som har møtt opp for å høre på Romney ler av alle vit­sene i talen – slik de gjorde i Bexley utenfor Columbus på onsdag – og de nikker med hodet på de rette ste­dene. Talen gir en god intro­duk­sjon til Romney for folk som ser ham på nært hold for første gang.

    Samtaler bakerst i rommet

    Doug Ramsy fra Zanesville er en av disse. Det er første gang han deltar på et politisk arrangement som dette, men han bor såpass nærme at han følte han måtte ta turen.

    Doug er ikke tvil om at det blir Romney, og en viktig grunn til at han støtter den tidligere Massachusetts guvernøren – som for noen uker siden beskrev seg som ”severely conservative” – er at han i motsetning til Santorum er ”moderat.”

    Michael Gambino fra Germantown er på mange måter enig i Ramsys beskrivelse av Romney, men han støtter nettopp av den grunn Santorum.

    – Romney er det liberale alternativet som Obama kan slå, sier han.

    Josiah Dierken fra Kettering er student og vurderer også Santorum. Men han liker egentlig Ron Paul best.

    – Jeg føler at han har den mest konservative merittlisten, og det er lite negativt man kan si om Paul, sier Josiah.

    Men en av grunnene til at Josiah vurderer Santorum er oppfatningen av at Paul ikke har nok støtte fra folk som betyr noe til å kunne vinne.

    (saken fortsetter under bildet)

    Jeg ble møtt av en Ron Paul-flyer på bilen min etter å ha hørt på Rick Santorum i Miamisburg, Ohio, mandag morgen. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

    As Ohio goes, so goes the nation?

    En seier for Romney i Ohio vil tolkes som nok eksempel på at han til syvende å sist er kandidaten som er best egnet til å vinne den republikanske presidentnominasjonen.

    Men dersom Santorum vinner, vil skriveriene om at Romney ikke har det som skal til for å overbevise grasrota i partiet, tilta.

    Uansett hvem som vinner i Ohio, så fortsetter den republikanske nominasjonskampen videre etter supertirsdagen. Ingen av kandidatene har nok delegater til å presse konkurrentene ut av nominasjonskampen, og samtlige kandidater har god grunn til å fortsette utover våren.

    For dersom det er noe som har preget denne valgkampen så er det overraskelsene.

    Ti nominasjonsvalg

    I dag er det ikke bare primærvalg i Ohio, men også i Georgia, Massachusetts, Oklahoma, Tennessee, Vermont, og Virginia, samt nominasjonsmøter (såkalte caucus) i Alaska, Idaho, og North Dakota.

    Kandidatene trenger 1144 delegater for å sikre nominasjonen, og i dag fordeles det totalt 409 delegater (i tillegg til 28 ikke-bindende delegater).

    Nate Silver, New York Times’ tallknuser, har oppdatert sine prognoser for primærvalgstatene:

    • Romney er favoritt i hjemstaten Massachusetts og Virginia, og en meget knepen favoritt i Ohio.
    • Santorum er favoritt i Tennessee og Oklahoma.
    • Og Gingrich er favoritt i Georgia (som han representerte som kongressmann).

    Når det gjelder de tre statene med caucusvalg, så er det meget vanskelig å spå utfallet.

    Men Ron Paul satser på at hans delegatfunderte caucusstrategi, drevet fram av grasrotstøtte og engasjerte velgere, skal gi ham hans første seier.

    Valgvakene

    Santorum er den eneste kandidaten som oppholder seg i Ohio på valgkvelden, et godt eksempel på hvor tungt han satser her. Romney holder for sin del valgvake i Massachusetts, der han vet at han vinner, mens Paul er i North Dakota, og Gingrich i Georgia.

    Twitter: @AmPolitikk og @AreFlaten. Diskuter amerikansk politikk med hash tagen #ampolitikk

    Are Tågvold Flaten
    Are Tågvold Flaten
    Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

    Les også