Mer

    Medvind for Romney foran supertirsdagen

    CINCINNATI, Ohio: Mitt Romney vant caucusvalget i delstaten Washington på lørdag. Han har dermed fem seire på rad, og vind i seilene foran «supertirsdagen» 6. mars, da ti delstater stemmer.

    Romney-buttons til salgs utenfor et Romney-arrangement i Flint, Michigan 25. februar 2012. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

    Romneys seier i Washington er den femte i rekken, etter seirene i Maine, Wyoming, Arizona og Michigan. Romney fikk 37,6 % av stemmene, fulgt av Paul med 24,8 %, Santorum 23,8 % og Gingrich 10,3 %.

    Caucusvalget i Washington var ikke-bindene (i likhet med valgene i Iowa, Colorado, Minnesota, Maine, Wyoming), noe som innebærer at statens 43 delegater først fordeles på et senere tidspunkt.

    Stillingen i jakten på de 1144 delegatene som sikrer nominasjonen forblir dermed uendret, men seieren er gode nyheter for Romney i innspurten til supertirsdagen, og nok et eksempel på at Romney-leiren er godt organisert.

    Romney har nå vunnet åtte stater, Santorum har fire, og Gingrich en. Ron Paul har tre andreplasser, og Romney har mottatt i underkant av 800 000 flere stemmer enn andremannen Santorum.

    Supertirsdagen

    Førstkommende tirsdag er det republikansk nominasjonsvalg i ti delstater: Georgia, Ohio, Tennessee, Virginia, Oklahoma, Massachusetts, Idaho, North Dakora, Alaska, og Vermont. 409 delegater står på spill (ikke inkludert de 28 fra North Dakotas ikke-bindende caucus).

    Mens supertirsdagen tidligere har blitt sett på som en dag der klinten skilles fra hveten, og der kampanjen på mange måter avgjøres, innebærer samspillet mellom årets kalender og de gjenværende kandidatene at dagen kan få flere seierherrer. Istedenfor å markere et punktum kan supertirsdagen blåse nytt liv i kandidater som for øyeblikket er nede for telling.

    Nate Silver, New York Times’ tallknuser og valganalytiker, har rangert de ulike kandidatenes sjanser i hver av statene der det er gjennomført meningsmålinger. Han har deretter kjørt de ferskeste målingene igjennom sin egen modell.

    Silvers analyser avtegner følgende bilde: Romney er favoritt i Virginia (der kun han og Paul står på stemmesedlene), Massachusetts (Romneys hjemstat), og Vermont, mens Santorum for øyeblikket er favoritt i Tennessee og Oklahoma, og en knepen favoritt i Ohio. Gingrich er derimot favoritten i hjemstaten Georgia.

    På tirsdag knyttes det kanskje særlig stor spenning til utfallet her i Ohio, og det er nå meget jevnt mellom Rick Santorum og Romney.

    Romney har tatt innpå etter seirene i Arizona og Michigan, men Santorum leder fortsatt med 5,7 % på Real Clear Politics’ gjennomsnitt av meningsmålinger.

    Seieren i Washington gir ham enda sterkere medvind i innspurten i Ohio, og seieren brukes nå av Romney-leiren som det åttende eksempelet på at Romney er den rette mannen til for å utfordre Barack Obama.

    President Obama har på sin side ingenting i mot at republikanerne krangler videre utover våren, mens han selv samler inn penger og forbereder seg til høsten.

    Are Tågvold Flaten
    Are Tågvold Flaten
    Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

    Les også