Mer

    As Ohio goes, so goes the nation?

    Mitt Romney drev valgkamp i Ohio, dagen etter dobbeltseieren i Michigan og Arizona. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

    COLUMBUS, Ohio: Tirsdag 6. mars er det ”supertirsdag”, og ti delstater arrangerer nominasjonsvalg. Seier i vippestaten Ohio er en av prisene som henger høyest, og Romney satser på at medvinden fra Michigan skal gi ham seieren.

    – En seier er en seier, sier den første av de tre personene som introduserer Romney på Capital University i Columbus, Ohio onsdag formiddag.

    Romney har tatt turen sørover dagen etter dobbeltseieren i Arizona og Michigan, og Romney-leiren håper medvinden kan styrke Romneys sjanser i Ohio.

    Nestemann som presenterer Romney tar utgangspunkt i Romneys motto – Believe in America:

    – Han tror på oss, og det er på tide at vi tror på ham.

    Romney leverer deretter en variasjon av den sammen talen – hans såkalte ”stump speech” – som han har levert siden Iowa, med noen små endringer her og der.

    Journalistene som har fulgt ham hele veien er mektig lei av denne talen – meg selv inkludert, for å være helt ærlig – men det sies gjerne at budskapet først begynner å resonnere med velgerne i det journalistene som dekker kandidaten føler for å kaste opp.

    Og de potensielle velgerne som har møtt opp for å høre på Romney ler av alle vitsene i talen, og de nikker med hodet på de rette stedene. Talen fungerer tilsynelatende bra, og den gir en god introduksjon til Romney for folk som ser ham på nært hold for første gang.

    Ettersom jeg har fulgt valgkampen helt siden Iowa har jeg hørt Romney snakke utallige ganger om første gangen han møtte kona Ann, mens jeg omtrent like mange ganger har hørt hennes historie om hvordan det var å være mor til fem rampete gutter, og om hvordan hun nyter å være bestemor.

    Og det er slående hvor gode begge er til å fortelle disse historiene, og hvordan de klarer å få det til å høres ut som det er første gangen de forteller historien.

    Om valgutfallet i Michigan og Arizona sier Romney følgende:

    – De som bryr seg om økonomi og jobber stemte på meg, sier han. En uttalelse som stemmer overens med en rekke exit polls som ble gjennomført i løpet av valgdagen. I CNNs måling slo han for eksempel Santorum 47-30 og 47-31 blant de som sa at henholdsvis økonomien og budsjettunderskuddet var de viktigste sakene.

    Om rivalen Santorum gjentok Romney angrepet han leverte de siste dagene i Michigan, nemlig følgende:

    – Han er en fin kar, men han er en økonomisk-lettvekter.

    Mot slutten av den femten minutter lange talen får Romney sin første stående applaus, og det etter å ha sagt at det som virkelig teller er å ”slå Obama,” og at han er rett mann for den oppgaven.

    Spørsmål

    Romney gjør deretter noe han ikke har gjort så langt i valgkampen.

    Han tar i mot flere enn et par spørsmål fra publikum, og han gir lange svar. Båndopptakeren min viser at han bruker omtrent 25 minutter på å besvare spørsmål, ti minutter lengre enn han brukte på selve talen.

    Kynikeren i meg legger deretter merke til at det er noe med tonen i disse spørsmålene, i tillegg til de gunstige temaene som blir tatt opp – fra Romneys ståsted – som ikke virker helt tilfeldig.

    Har Romneys medarbeidere gjort en såpass grundig jobb at de har sørget for at folkene som sitter nærme podiet, og som får anledning til å stille spørsmål, spør ham ham nøye utvalgte spørsmål? Var de plantet?

    Tvilsomt. Men hvem vet?

    Det virker uansett som om Romney-leiren har bestemt seg for å presentere Romney som en mer tilgjengelig kandidat, som faktisk bruker tid på å svare på spørsmål, enn det som har vært tilfellet til nå.

    Roboten-Romney, som mange av hans kritikere beskriver ham, skal menneskeliggjøres enda litt mer.

    Med seier i Ohio kan han sette enda en stopper for Santorum, men med tap her vil snakket om «den svake»-Romney vokse i styrke.

    Men supertirsdagen blir uansett ikke slutten på denne nominasjonskampen. Det er mer sannsynlig at det blir en dans på bordet i påvente av at statene som kommer i april og mai klargjør bildet ytterligere.

    Den som følger amerikanskpolitikk.no får se…

    Are Tågvold Flaten
    Are Tågvold Flaten
    Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

    Les også