Mer

  Dobbelseier for Romney, trist valgvake for Santorum

  Romney-tilhengere utenfor Detroit mandag kveld. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  GRAND RAPIDS, Michigan: Mitt Romney vant både Arizona og Michigan, og Rick Santorums valgvake ble en trist affære.

  På døra inn til Rick Santorums valgvake på Amway Grand Hotel i sentrum av Grand Rapids tirsdag kveld stod det ”seiersfest,” men det ble tidlig klart at det ikke gikk veien.

  ”Det ser ikke bra ut for Santorum,” sier Ron Seamans, som sammen med kona Marie står alene ved et bord foran en storskjerm, til venstre for scenen. ”Han er en bra familiemann,” sier han, mens Marie nikker med.

  De har begge stemt på den tidligere Pennsylvania-senatoren, men bortforklarer allerede nederlaget med at dette er Romneys hjemstat, og at en andreplass er bra for Santorum.

  Ved siden av Ron og Marie står det en småbarnsfamilie, som var noen av de første som ankom valgvaken. En liten jente sover på farens skulder, mens ungene som sitter på gulvet vil hjem. Allerede før Santorum ankommer er det flere som drar hjem.

  Følg amerikanskpolitikk.noFace­book!

  Palin-aktig

  Primærvalget i Michigan var åpent også for demokrater og uavhengige velgere, og på søndag ble det kjent at Santorum ba demokrater om å stemme på ham framfor Romney. Ryan Carnobsky (32) var en av mange demokrater som deltok i valget, men han stemte ikke på Santorum. ”Han er for Palin-aktig,” sier Ryan, og mener demokratene bør la republikanerne bli enige seg i mellom om hvem som best representerer deres parti, og ikke sabotere deres valgprosess.

  Elmer DeRitter, som har stemt på Santorum på grunn av ”hans konservative tilnærming og hans sterke kristne verdier,” synes på sin side at det er greit at Santorum ber demokrater om å stemme på ham. ”Ronald Reagan appellerte til demokrater,” sier han, ”og han var konservativ, for å si det sånn.”

  Telefoner, pizza og Secret Service

  Tidligere på dagen tok jeg turen innom Santorums hovedkvarter like utenfor Grand Rapids. Jeg ankom litt sent, og måtte derfor vise presseakkrediteringen min til Santorums nyervervede Secret Service-agenter, før jeg fikk entre hovedkvarteret. Romney har allerede Secret Service-beskyttelse, og den hevede sikkerheten rundt Santorum er et sikkert tegn på at han nå er en nasjonal skikkelse. Dagene da man kunne spasere opp til Santorum for å stille ham et spørsmål, slik jeg kunne gjøre i Iowa i fjor sommer, er dermed omme.

  (saken fortsetter under bildet)

  Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  På innsiden er Santorum omringet av TV-kameraer, fotografer og et dusin journalister. Han er ikledd olabukser, cowboystøvler og Santorum-genser-vesten som etter hvert har blitt et varemerke for den tidligere Pennsylvania-senatoren. Han har den høyre armen rundt kona Karen, og han har troen på at han kan overraske i Michigan. Men Romney står i veien.

  ”Romney er en lettvekter når det kommer til konservative meritter, noe som er langt viktigere enn hvor mye suksess du har hatt i business,” sier Santorum. Få minutter tidligere har han selv ringt til et par velgere for å få de ut av sofaen.

  Følg amerikanskpolitikk.noTwitter!

  Det er omtrent tredve Santorum-tilhengere som sitter på bord rundt omkring i rommet, mens de ringer rundt til folk som alle­rede har sagt at de vil stemme på San­torum.

  ”Har du forsynt deg med pizza enda?”, spør en av de lokale lederne av Santorum-kampanjen i Grand Rapids meg. ”Secret Service har sjekket at alt er OK med pizzaen altså,” sier damen som står ved siden av, så jeg tar meg et par stykker. Den lokale valgkamplederen, som ikke vil siteres med navn, kan fortelle at hovedkvarteret først ble tatt i bruk på onsdag i forrige uke, men at det har vært hektisk. ”Entusiasmen jeg har sett har vært utrolig, og på meg virker det som om folk føler en tilknytning til ham, ” sier hun.

  Men hovedkvarteret er nesten tomt, og det på tross at Santorum selv har møtt opp.

  Ryan Hoogmoed (18) er en av dem som ringer rundt med sin egen telefon, og jeg møter ham et par timer senere på ”Santorums seiersfest.” Ryan har nettopp deltatt i sitt første primærvalg, og han har i likhet med store deler av familien stemt på Santorum.

  ”Jeg liker alle kandidatene, men Santorum er sterkest når det gjelder moralspørsmål, og han har et langt og solid rulleblad,” sier Ryan, som har fått hilse på Santorum et par ganger den siste uken. ”Han står fast ved det han tror på, i motsetning til Romney, som har skiftet standpunkt en rekke ganger,” sier han.

  Romneyland

  To timer østover arrangerte Romney det som faktisk ble en seiersfest, og Romney kan endelig smile etter noen turbulente uker.

  Han vant samtlige delegater i Arizona (29), mens fordelingen av Michigans 30 delegater enda ikke er fastsatt (kun kandidater med mer enn 15 % får delegater i Michigan). Romney går dermed styrket fram mot supertirsdagen 6. mars, da ti delstater går til valgurnene.

  Ron Paul kapret tredjeplassen i Michigan foran Newt Gingrich, mens Gingrich tok tredjeplassen foran Paul i Arizona. Begge kjemper i likhet med Santorum videre, og dette kan bli en lang vår.

  Romney har en lang vei foran seg før han er i nærheten av å sikre seg de 1144 delegatene som sikrer nominasjonen.

  Jeg hopper nå i bilen og kjører til Columbus, Ohio. Det blir en lang natt.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også