Mer

  Valgdag i Michigan

  Kampen i Michigan står mellom Rick Santorum og Mitt Romney. Her ser du cowboystøvlene til Santorum. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  LIVONIA, Michigan: Mitt Romney og Rick Santorum krangler så busta fyker, og i dag gir velgerne sin dom i Michigan og Arizona.

  ”Han er unikt ukvalifisert,” sier tidligere Pennsylvania-senator Rick Santorum (53) om rival og tidligere Massachusetts-guvernør Mitt Romney (64).

  ”Han er en Washington-insider som stemmer i mot sine egne prinsipper,” svarer Romney.

  Og mens de angriper hverandre, frir de til republikanske velgere i Michigan ved å si følgende: ”Jeg er mest konservativ,” ”Du kan ikke stole på at han vil kjempe for det du står for,” og sist men ikke minst: ”Han har ikke sjangs til å vinne mot Obama!”

  Overraskelser

  Michigan og Arizona er den tiende og ellevte staten i den republikanske nominasjonskampen, og valgkampen fram til nå har vært preget av overraskelser, solide seire til Romney, nye overraskelser, og en klar tendens i pressen og blant velgerne til å la det til enhver tid ferskeste valgresultatet overstyre tidligere analyser og preferanser.

  Følg amerikanskpolitikk.noFace­book!

  Romney må vinne

  Michigan sees nå som staten der Romney enten kan bekrefte det hans kritikere har sagt hele veien, nemlig at han ikke har det som skal til for å overvinne grasrota i partiet, eller gi vind i seilene til de som står fast ved at han kommer til å vinne til slutt. En seier for Santorum vil føre til at snakket om at ny kandidat må melde seg på for å redde partiet, vil tilta i styrke.

  Romney er født og oppvokst i Michigan, og faren hans var guvernør her på 1960-tallet (1963-69), noe Romney påpeker i hver eneste tale, i tillegg til å snakke om sin businessbakgrunn og evne til å snu vanskelige situasjoner på hodet.

  Rivalen Santorum presenterer seg på sin side som en mer folkelig kar enn Romney, blant annet ved å fortelle om sin egen arbeiderklasse-bakgrunn, og ved å si ting som dette: ”Det handler ikke bare om hvor du er født, men om hva du har gjort.

  (saken fortsetter under bildet)

  Mitt Romney avsluttet sin valgkamp i Michgian mandag kveld sammen med Kid Rock, som spilte Romney-kampanjens kjenningsmelodi «Born Free.» Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  Speilet av velgerne

  Etter å ha fulgt valgkampen fra Iowa til Michigan, via New Hampshire, South Carolina, Florida, Nevada og Colorado, er det ofte slående hvordan velgerne jeg snakker med speiler argumentene kandidatene kommer med. Dette gjelder også i Michigan.

  ”For meg handler det om valgbarhet,” sier Brian Meakin, eieren av et forsikringsselskap i Livonia utenfor Detroit. ”Og valgbarhet handler om hele pakka,” fortsetter han. ”Santorum er en skikkelig kar, en god konservativ kandidat, men jeg vil at en konservativ republikaner skal ha muligheten bli vår neste president.” Og det er derfor han støtter Romney.

  Suzanne Felling fra Bloomfield, Michigan, mener det eneste som egentlig betyr noe er å få folk tilbake i arbeid, og at Romneys busiensserfaring veier tungt. Men Santorum levner hun små sjanser. ”Jeg tror ikke han har det som skal til for å vinne uavhengige velgere,” sier Suzanne.

  Dennis Barlow fra Waxom, Michigan, som har vært arbeidsledig i tre og et halv år, er derimot et eksempel på velgerne som er mer grunnleggende skeptiske til Romney, og som derfor støtter Santorum. Han hører Romney beskrive seg selv som konservativ om og om igjen, men når alt kommer til alt, så tror han ikke Romney er konservativ nok innerst inne, til at han kan stemme på ham.

  Barbara Semaan fra Livonia, Michigan, snakker om mye av det samme, og sier hun liker Santorums ”verdier.” Hun føler også Santorum ter seg ”mer som en vanlig kar, enn det politikere flest” gjør. ”Han slår meg som en person som faktisk bryr seg, og jeg håper virkelig at han får gjort noe med dette landet, for det går ikke i riktig retning,” sier Barbara.

  Følg amerikanskpolitikk.noTwitter!

  Meningsmålingene

  I dag er det også primærvalg i Arizona, men der har de andre kandidatene allerede kastet inn håndkleet. Real Clear Politics’ gjennomsnitt av meningsmålingene (17.-26. februar) peker i retning av en klar Romney-seier, mens målingene fra Michigan derimot tyder på at det blir en meget jevn kamp mellom Romney og Santorum.

  En faktor som kan gjøre det enda jevnere i Michigan enn det målingene vitner om er at også demokrater og uavhengige velgere kan stemme i det republikanske primærvalget. Og det er mange demokrater som sier de kommer til å stemme på Santorum for å stikke kjepper i hjulene for Romney, som de vurderer som en mer seriøs utfordrer.

  Mandag kveld ble det også kjent at Santorum-kampanjen aktivt oppfordrer demokrater til å stemme på ham.

  Veien videre

  Vinneren av Arizona sikrer seg alle de 29 delegatene, mens Michigans 30 delegater fordeles til vinneren av hver av de fjorten valgdistriktene. Det innebærer at kandidaten som får flest stemmer, ikke nødvendigvis får flest delegater.

  Og hva med Ron Paul og Newt Gingrich? Ingen av kandidatene har satset hardt i Michigan, og Gingrich har ikke engang hatt noen valgkamparrangementer her denne uken. Men begge ser fram til supertirsdagen 6. mars, da ti nominasjonsvalg går av stabelen. Verken Gingrich eller Paul har planer om å gi seg med det første, og begge har gjentatte ganger sagt at de vil kjempe hele veien til landsmøtet i Tampa i august.

  Og uansett hvordan det går i dag er det lenge til noen er i nærheten av å skaffe seg de 1144 delegatene som sikrer nominasjonen.

  Du kan følge oppdateringer fra valget utover dagen og natten på Twitter og på amerikanskpolitikk.no.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også