Mer

  Mitt Romneys teselskap

  Mitt Romney gjør det han kan for å vinne primærvalget i Michigan førstkommende tirsdag. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  MILFORD, Michigan: Mitt Romney må vinne Michigan, og Rick Santorum står i veien.

  Dagen etter en solid debattopptreden i Mesa, Arizona, tok Mitt Romney turen til et Tea Party-arrangement i Milford, Michigan, nord-vest for Detroit.

  Etter bønn («please help us to be the solution, not the problem in this election»), «God Bless America», the Pledge of Allegiance (troskapseden som avlegges ved hilsing av flagget), og nasjonalsangen, ble Romney introdusert av lederen av en av de lokale Tea Party-gruppene. Mannen gav ham en god linje til en fremtidig tale: «Vi tror at Amerikas beste dager ligger foran oss, så lenge vi kan legge Barack Obama bak oss.»

  Romney, som vanligvis sier at hans første prioritet er å skape nye jobber, snudde litt om på rekkefølgen foran Tea Party-publikummet, som er opptatt av den økende gjelden.

  Min høyeste prioritet er å få dette landet inn på kursen mot et balansert budjsett,» sa Romney, som i samme tale snakket om sin oppdaterte skatteplan, der han legger opp til kutt på 20 % i skattenivået for alle inntektsgrupper.

  Romney snakket videre om behovet for å skape nye jobber, og sa at President Obama ikke klarer å fikse problemet, fordi han i følge Romney ikke forstår hvordan det frie markedet fungerer.

  Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  Presidenten har for sin del blandet seg inn i valgkampen i Michigan med en reklamefilm («Made in America») som angriper Romney og hans motkandidater for å ha vært i mot bruk av midlene som ble spyttet inn for å redde bilindustrien i Michigan.

  Romney står fast ved at private midler, og ikke offentlige, burde blitt brukt for å redde bilindustrien. Romneys kritikere innvender at disse private midlene ikke var tilgjengelig i datidens krevende økonomiske situasjon.

  Følg amerikanskpolitikk.noFacebook!

  Sleivspark i retning Santorum

  I tillegg til å snakke om hva han vil gjøre som president, og hvorfor hans plan er å foretrekke framfor kursen Obama har staket ut, benyttet Romney anledningen til å angripe Rick Santorum uten å nevne den tidligere Pennsylvania-senatoren med navn.

  «Folk drar til Washington, og de stemmer på ting de ikke tror på. Og en av kandidatene i [debatten i] går kveld brukte mesteparten av tiden på å forklare hvorfor han stemte i mot sine egne prinsipper. Og han sa ‘du må ta en for laget’ nå og da. Vel, mitt lag er folket i Amerikas forente stater,» sa Romney, til kraftig applaus.

  (saken fortsetter under bildet)

  Romney ble godt mottatt i Milford torsdag kveld. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  – Imponert

  Etter Romneys tale slår jeg av en prat med Ken Urban fra Howell, Michigan, som har sittet på raden foran meg mens Romney har snakket.

  Han foretrekker fortsatt Santorum, men sier han ble imponert av Romney.

  «Jeg er veldig imponert av businesserfaringen hans, og han kommer med detaljer og fakta, ikke bare store ord,» sier Ken, som mener alle de fire kandidatene er å foretrekke framfor fire nye år med Barack Obama.

  «Han driver ikke bare valgkamp, han har faktisk tenkt igjennom hvordan han skal lede dette landet,» sier Ken, som allikevel kommer til å vente enda noen dager før han bestemmer seg. Det står mellom Santorum og Romney.

  Santorum eller Gingrich

  Dennis Barlow (59) fra Waxom, Michigan har vært arbeidsledig i tre og et halvt år, og er ikke like imponert som Ken.

  «Jeg tror fortsatt hans bakgrunn med tanke på helsereformen i Massachusetts er et stort minus,» sier han, og nevner med det saken som Romney har måttet forsvare seg på igjen og igjen. Romneys motstandere argumenterer for at hans helsereform ble brukt som inspirasjon og utgangspunkt for helsereformen Barack Obama kjempet igjennom, og som er meget upopulær blant republikanske primærvalgvelgere.

  Dennis forteller meg at søsteren hans kjenner Romney personlig etter å ha jobbet sammen med ham i forbindelse med vinterlekene i Salt Lake City i 2002, og at han gjennom henne har hørt mye positivt om den tidligere Massachusetts-guvernøren.

  «Men jeg ser ikke for meg at han er like konservativ som det jeg foretrekker,» sier Dennis.

  «Jeg hørte han sa at han skulle kutte i ulike programmer, men jeg hørte ikke snakk om at han skulle eliminere føderale departementer som ikke fungerer,» sier Dennis, som blant annet mener utdannings-, arbeids- og energidepartementet bør legges ned.

  – Så du støtter Ron Paul?

  «Jeg forlot Det republikanske partiet for mange år siden, og meldte meg inn i Det liberterianske partiet. Men de leverte ikke,» sier Dennis, som sier han liker mye av det Ron Paul sier.

  «Dersom det faktisk eksisterer en allianse mellom Ron Paul og Romney [som mange har snakket om i det siste], så tror jeg det er til det beste for landet,» fortsetter Dennis, som har en «Don’t Believe the Liberal Media»-button på skjorten sin.

  Han sier han allikevel ikke kommer til å stemme på ham på grunn av Pauls standpunkt i utenrikspolitiske spørsmål, selv om han liker mye av det den 76-år gamle kongressmannen fra Texas ellers har å komme med.

  «På dette tidspunktet tror jeg fortsatt det er Santorum jeg vil foretrekke, og kanskje også Gingrich,» sier Dennis.

  Arizona og Michigan: Meningsmålingene (oppdatert)

  Nominasjonsvalgene i Arizona og Michigan går av stabelen tirsdag 28. februar, og meningsmålingene viser at Romney foreløpig er favoritt i Arizona.

  Han ligger 9,2 % foran San­torum på Real Clear Poil­tics’ gjen­nom­snitt (17.-23. februar), og på de to siste målin­gene leder han med hen­holdsvis 13 og 16 %. Gingrich og Paul følger langt bak.

  Målin­gene fra Michigan vitner imid­lertid om at det er en jevn kamp mellom Romney og Santorum.

  Romney ligger nå 1,6 % foran Santorum på Real Clear Poil­tics’ gjen­nom­snitt (18.-23. februar), og på de fire siste målin­gene leder Romney på tre (+6 , +3 og +2), og Santorum på én (+3). Paul og Gingrich følger langt bak på hen­holdsvis tredje– og fjerdeplass.

  Følg amerikanskpolitikk.noTwitter!

  Jakten på 1144 delegater

  I Arizona sikrer vinneren seg alle de 29 delegatene, mens Michigans 30 delegater fordeles per valgdistrikt.

  Det er 14 valgdistrikt i Michigan, og vinneren av hvert distrikt sikrer seg to delegater (med andre ord vinneren-tar-alt per valgdistrikt). Det fordeles i tillegg to delegater basert på det endelige valgresultatet, og disse gis til vinneren, med mindre det er veldig jevnt mellom første- og andremann

  For øyeblikket leder Romney i jakten på delegater. Han har 91, Newt Gingrich 32, Ron Paul 8, og Rick Santorum 4. Her har jeg, i likhet med valgkampspesialisten og statsviteren Josh Putnam, ikke inkludert de ubundne-delegatene, ettersom disse per definisjon ikke er fordelt enda, og ikke er nødt til å følge valgresultatet.

  Dersom en istedet rangerer kandidatene ut i fra antall stemmer, blir stillingen følgende: Mitt Romney (1,121,685), Newt Gingrich (838,825), Rick Santorum (431,926), og Ron Paul (307,975).


  Flere bilder fra Romneys telselskap i Milford, Michigan ser du nedenfor:

   

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også