Mer

  Mitt Romneys økonomiske plan

  Mitt Romney talte på kunstgresset til Detroit Lions fredag formiddag. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  DETROIT, Michigan: Mitt Romneys plan for å få økonomien på rett kjøl igjen går blant annet ut på å kutte skatter, overføre flere oppgaver til delstatene, og på å heve alderen for medlemskap i Medicare fra og med 2022.

  Fredag formiddag snakket Mitt Romney foran 1200 stivpyntede medlemmer av Detroit Economic Club. Scenen var plassert på kunstgresset til NFL-laget Detroit Lions på Ford Field i Detroit.

  Rundt ham stod tribunene, som kan romme 65 000 mennesker, tomme. Allerede før talen var over frydet Demokratene seg over de tomme setene, ved å minne om at Barack Obama ikke akkurat slet med å fylle tribuner i februar for fire år siden.

  Romney leverte imidlertid ikke en tale som var ment å fylle tribunene, men det er liten tvil om at valget av arena var uheldig. Romney sa selv at talen «ikke [ville] være spennende,» men viktig, og fokusert på konkrete tiltak for å få økonomien på rett kjøl igjen.

  Arbeidsledigheten

  «Vi har hatt 36 måneder med en arbeidslediget på over 8 %,» sa Romney. «24 millioner strever med å finne en jobb, … og 3 millioner har forsvunnet fra arbeidsmarkedet,» fortsatte han. «Den nasjonale gjelden er for høy, … og mulighetene for få.»

  «Alt Obama har gjort, har gjort det vanskeligere,» sa Romney.

  Følg amerikanskpolitikk.noFace­book!

  Ned med skattene

  Et viktig steg i riktig retning, i følge Romney, er å foreta store endringer i skattesystemet. Han vil derfor kutte skattenivået med 20 % på lønnsinntekter for alle individer, slik at vanlige folk får beholde mer av det de tjener, og slik at de som tjener mye kan investere, og satse mer.

  Skatteøkninger vil ikke komme på tale.

  For selskaper vil Romney kutte skattenivået fra 35 % til 25 %, slik at Amerika kan bli «konkurransedyktige igjen,» som Romney selv sa det. Han vil beholde kapitalbesktningen på 15 %, mens den vil kuttes helt for alle som tjener mindre enn 200 000 dollar. Arveavgiften – den såkalte «death tax» – skal kuttes helt.

  (saken fortsetter under bildet)

  Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  Gjeld og trygdeordninger

  Romney gjorde et poeng av at USA har 15 billioner dollar i gjeld, men 62 billioner dollar i ustøttede trygdelovnader.

  En måte å kutte utgifter på, slik Romney presenterte det i Detroit fredag ettermiddag, er å vurdere hvert offentlig program hver for seg, og deretter stille spørsmålet om det er såpass viktig å bevare at man er villig til å låne penger av Kina for å holde hjulene i gang. Og hvis ikke det er tilfellet, så må det kuttes, sa Romney, som vil legge Obamas helsereform på hoggestaben som noe av det første han gjør dersom blir USAs neste president.

  Når det gjelder trygdeordningene, så foreslo Romney å heve alderen for de som kan motta Medicare-midler fra og med 2022. For øyeblikket gjelder programmet for de som er 65 og eldre. Alderskravet vil deretter økes med én måned i året.

  Når det gjelder Medicaid (for de fattige), så ønsker Romney å overføre programmet ned på delstatsnivå, som han mener er bedre egnet til å styre programmet.

  Slik Romney ser det, så innebærer hans økonomiske plan, som jeg her kun har referert noen av punktene fra, «den største fundamentale endringen de føderale myndighetene vil gjennomgå i moderne historie.»

  Følg amerikanskpolitikk.noTwitter!

  – Et par Cadillacs

  Før han forlot scenen snakket deretter Romney om hvor høyt han elsker Amerika, Michigan, og amerikanske biler.

  Og deretter minnet han folk på at han ikke er som folk flest, ved å nevne noen av bilene han og kona Ann eier.

  «Jeg kjører en Mustang og en Chevy pickup truck. Ann kjører et par Cadillacs.»

  «Et par Cadillacs»-kommentaren kommer til å bli gjentatt titt og ofte av Romneys motstandere i dagene framover, for den bekrefter på mange måter inntrykket av Romney som en rik mann som ikke vet hvordan vanlige amerikanere har det.

  Pila peker uansett oppover for Mitt Romney i Michigan, som går til valgurnene tirsdag 28. februar.

  Før fredagens tale ble det sluppet to nye målinger der han ligger henholdsvis 3 og 6 prosent foran andremannen Rick Santorum. Ron Paul følger på tredjeplass, foran Newt Gingrich.

  Du ser hele talen her (via C-SPAN).

  Flere bilder fra arrangementet ser du nedenfor:

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også