Mer

  Going Negative: Hvordan takler Romney Santorum?

  Skjermbilde fra Rick Santorums «Rombo»-reklame, der budskapet er at Romneys «stygge angrep» vil skade Romney, og ikke Santorum.

  Romney-kampanjen, godt hjulpet av Super PACen «Restoring Our Future», begravde Newt Gingrich i forkant av valget i Iowa og Florida i det den tidligere Speakeren utgjorde en trussel mot Romney. Men Gingrich var et lettere mål enn det Rick Santorum er, med mer åpenbar bagasje å spille på. Hvordan kan Romney jekke ned Santorum, uten å skade seg selv?

  Santorum har siktet seg inn på Michigan – Romneys andre hjemstat (født der, faren var guvernør der) – etter trippelseieren den 7. februar. En PPP-måling har Santorum 15 % foran Romney i Michigan, et øyeblikksbilde som ikke nødvendigvis sier mye om den 28. februar, men som allikevel er et forvarsel om hva som kan skje dersom Romney ikke gjør noe.

  En Santorum-seier i Michigan den 28. februar vil være et sviende nederlag for Romney, noe som blant annet vil føre til lite oppbyggende mediedekning i opptakten til «supertirsdagen» den 6. mars, da ti delstater stemmer (sju primærvalg, 3 caucus).

  I sin ferskeste reklamefilm i Michigan («Growing Up») fokuserer også Romney på røttene i staten, og avslutter med å si, «Michigan’s been my home, and this is personal.»

  httpv://youtu.be/9fUJ87p9Htw

  Santorum prøver på sin side å forberede folket på angrepene som kommer fra Romney med reklamefilmen «Rombo» (som sendes i Michigan), der budskapet er at Romneys «stygge angrep» kommer til å slå tilbake på Romney selv.

  Og Santorum gjør det med humor, og ikke sinne, slik som Gingrich gjorde det:

  httpv://youtu.be/OtOcrS6axnE

  Så hvordan angriper Romney-leiren Santorum?

  Det første angrepet fra «Restore Our Future» ser du nedenfor («Votes»), og reklamen sendes på TV-skjermene i Michigan og Arizona (valg 28. februar), samt Ohio, den kanskje viktigste staten på supertirsdagen 6. mars, og Tennessee, Oklahoma og Georgia.

  Santorum beskrives som en «big spender» og som en «Washington insider», som i løpet av sin tid i Senatet (1995-2007) blant annet stemte for å heve gjeldstaket fem ganger.

  httpv://youtu.be/o2ZjHJqqu9E

  Som The New York Times’ Ross Douthat er inne på (via @jasnoen), balanserer Romney på en knivsegg i sine angrep på Santorum. Santorum kan på sin side angripe Romney både fra høyre og venstre.

  Han kan hamre løs på Romneys helsereform i Massachusetts og dens likheter til Obamas «Affordable Care Act», mens han samtidig frir til arbeidere («blue-collar») med å fremheve egen bakgrunn samt Romneys hvitsnipp-image (på en mindre åpenbar måte enn Gingrich gjorde det).

  Og Romney? Douthat mener den smarteste strategien for Romney er å knytte Santorum til alt som gikk galt i Bush-perioden, men uten å sverte ham som korrupt:

  The argument needs to be that Santorum was too improvident, too trusting, too utopian and too naïve: Not a bad actor, but a decent guy in way over his head, and thus not chief executive material.

  Det vil kreve finesse, og (meget) få feilsteg fra Romney-kampanjen.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også