Mer

  Romney vant i Maine, Paul tok andre

  Mitt Romney vant en knepen seier foran Ron Paul i Maines nominasjonsvalg. Et lettelsens sukk for Romney på slutten av en tung uke.

  Mitt Romney, her i Ames, Iowa i slutten av desember. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  Kun 194 stemmer skilte Romney og Paul i det ikke-bindende caucusvalget som startet den 4. februar. Romney fikk 39,2 %, Paul 35,7 %, Santorum 17,7 % og Gingrich 6,2 %.

  Resultatet er kun basert på 83,7 % av valgdistriktene (5524 stemmer), ettersom noen av caucusvalgene ble utsatt grunnet dårlig vær, mens andre valgdistrikt ikke avslutter sine valg før den 3. mars.

  Det republikanske partiet i Maine informerte om sistnevnte allerede i slutten av januar, og resultatet fra Maine vil kun inkludere valg som ble avsluttet den 11. februar.

  Knepen seier

  Seieren er uansett et lettelsens sukk for Romney-kampanjen, som gikk på et overaskende nederlag i Colorado på tirsdag. Romney slipper dermed skriverier om det som ville blitt hans fjerde strake tap, og om krisetilstander i Romney-leiren.

  Tidligere på lørdag fikk Romney også en annen gledelig nyhet i det prøveavstemningen blant deltagerne på årets Conservative Political Action Conference (CPAC) gav ham seieren foran Rick Santorum. Romney fikk 38 %, Santorum 31 %, Gingrich 15 %, og Paul 12 %. 3408 personer deltok i avstemningen, kun 2116 færre enn i Maine.

  Men dersom en sammenligner årets valgresultat fra Maine med resultatet fra 2008, da Romney fikk 51,9 % av stemmene, er det et klart tilbakesteg.

  For Ron Paul, som fikk 18,3 % for fire år siden, er det imidlertid en klar framgang, en framgang som nesten holdt til seier i Maine.

  (saken fortsetter under bildet)

  Ron Paul signerer en plakat av seg selv i South Carolina, 20. januar 2012. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  Kampen om delegater

  Mens valgresultatet i Maine gir seieren til Romney, holder Paul-kampanjen fast på at de kommer til å plukke opp flest delegater fra Maine til slutt.

  Det er det imidlertid altfor tidlig å si noe definitivt om, for som i likhet med resultatene fra de andre ikke-bindende caucusvalgene (Iowa, Minnesota og Colorado), skjer det først senere i år, etter en prosess med møter på delstatsnivå, og til slutt på landsmøtet i Tampa, Florida. Det er ingen krav om at delegatene skal fordeles i henhold til valgresultatet, og de er ubundne.

  Delegatstillingen etter Maine er som følger (ikke inkludert de til nå 126 ubundne delegatene): Romney 91, Gingrich 32, Paul 8, Santorum 4. 1144 delegater sikrer nominasjonen.

  Veien videre

  De neste republikanske nominasjonsvalgene går av stabelen i Arizona og Michigan den 28. februar, og Romney-kampanjen håper på seire i begge delstatene i opptakten til «supertirsdagen» den 6. mars, da hele ti delstater stemmer.

  Romney har lenge vært favoritt både i Arizona og Michigan, mens Santorums trippelseier i Colorado, Minnesota og Missouri har gitt ham sterk medvind, eller «momentum» som det kalles over dammen, og han klatrer på meningsmålinger i takt med den økende pengeinnsamlingen.

  Public Policy Polling (PPP) har ham for eksempel foran Romney for første gang i en nasjonal måling, mens Santorum også ligger godt an i Michigan, der han ser ut til å sette inn støtet mot Romney den 28. februar.


  Det ser for øyeblikket ut til at AmerikanskPolitikk.no tar turen til Michigan i slutten av februar, mens det blir Ohio på «supertirsdagen.» Noen som mener jeg bør prioritere andre stater? Send meg en e-post da vel!

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også