Mer

  Trippelseier for Rick Santorum

  Rick Santorums seierstale fra Missouri ble vist på storskjerm på Romneys valgvake i Denver tirsdag kveld. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  DENVER, Colorado: Rick Santorum vant Missouri og Minnesota, og tok en overraskende seier i Colorado, der Mitt Romney var den store favoritten. Den republikanske nominasjonskampen har tatt nok en ny vending.

  Primærvalget i Missouri var kun en popularitetskonkurranse i påvente av caucusvalget der den 17. mars, og caucusvalgene i Minnesota og Colorado var begge ikke-bindende – slik som Iowa – og delegatene fordeles først formelt senere i år.

  Men Santorum vant tre av tre stater (!) på tirsdag, og det med klar margin.

  I Missouri vant han med 55,2 %, 29,9 % foran Romney, mens Paul tok tredje med 12,2 % (Gingrich stod ikke på stemmesedlene). I Minnesota fikk han 44,9 %, 17,8 % foran Ron Paul, mens Romney tok tredje med 16,9 %, fulgt av Gingrich med 10,8 %.

  Seierherren i Midtvesten

  ”Jeg er ikke det konservative alternativet til Mitt Romney,” sa den lett forkjølte Santorum på valgvaken sin i St. Charles, Missouri tirsdag kveld. ”Jeg er det konservative alternativet til Barack Obama!”

  Publikum ropte ”We Pick Rick!”, Santorum så storfornøyd ut, og han har nå en knapp måned på å bygge seg opp til Super Tuesday, da ti delstater stemmer.

  Santorum ledet på PPPs siste målinger fra Minnesota og Missouri, men i Colorado forventet alle at Romney ville gjøre som i 2008, nemlig å vinne.

  Men så begynte stemmene å tikke inn. Og da alle var talt opp hadde Santorum 40,2 %, Romney 34,9 %, Gingrich 12,8 %, og Paul 11,8 %. En sensasjonell seier for Santorum, som altså slo Romney med over fem prosent i en stat Romney, og de fleste andre, følte seg relativt sikker på å vinne.

  Sammen med Romney i Denver

  Da Mitt Romney noen timer tidligere tok podiet på valgvaken sin i Denver, Colorado var det foran et glissent rom, og med såpass få opptalte stemmer at det var for tidlig å si hvem som hadde vunnet i Colorado.

  (saken fortsetter under bildet)

  Romney på valgvaken i Denver, Colorado, tirsdag kveld. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  Han gratulerte Santorum med seirene i Missouri og Minnesota, og sa at han ville være fornøyd med første eller andreplass i Colorado.

  I det som var forberedt som en seierstale tok han utgangspunkt i Obamas tale i Denver for fire år siden, og sammenlignet valgløfter med tilstanden i dag.

  ”President Obama har feilet, og vi vil lykkes,” gjentok Romney.

  Andreplassen er han selvsagt ikke fornøyd med, og i talen var det tegn til hvordan han kommer til å angripe Santorum framover, nemlig som en Washington insider.

  ”Jeg er den eneste som ikke har tjenestegjort én eneste dag i Washington,” sa Romney.

  De frammøtte Romney-tilhengerne var som vanlig energiske – veivende med plakater i hendene – men sammenlignet med stemningen jeg følte i rommet på Red Rock Casino i Las Vegas på lørdag kveld var det rolig, og lite folk. Det føltes litt som om festen var et annet sted, og som om Romney visste det selv.

  Hva betyr egentlig resultatene?

  Samlet sett betyr Santorums trippelseier ny vind i seilene for den tidligere Pennsylvania-senatoren, inkludert økte pengebidrag til kampanjen, og hardere angrep fra Romney-leiren, som fikk en stygg ripe i lakken i Colorado. Romney-leiren vil bombardere Santorum med negativ reklame fram mot valgene i Arizona og Michigan 28. februar.

  Men en oppsving for Santorum betyr også bedre utsikter for en splittet Romney-opposisjon, og det er gode nyheter for sistnevnte på Super Tuesday.

  For Newt Gingrich sin del, så må han finne seg i at Santorum karrer seg tilbake og stjeler overskriftene, samt posisjonen, som ”det konservative alternativet” til Romney. Han må nå gjøre som Santorum gjorde etter South Carolina, nemlig å spille kortene sine best mulig i påvente av at Romney-leirens angrep, samt mediavinden på toppen, tar på.

  For Ron Pauls del, som havnet sist i Colorado og Missouri, men som fikk en meget sterk andreplass i Minnesota, så går hans strategi ut på å plukke delegater, og det fortsetter han med. I talen sin tirsdag kveld minnet han folk på at det kommer resultater fra Maine på lørdag, og at han ligger godt an der.

  Og for medias del: Ingenting er avgjort før velgerne har stemt.

  Åtte stater

  Åtte delstater har nå arrangert republikanske nominasjonsvalg, og Rick Santorum har etter kveldens tre seire vunnet fire delstater. Romney har tre, og Gingrich en.

  Romney leder fortsatt klart i jakten på delegater, men han har enda ikke vunnet i Midtvesten. Han har enda til gode å overbevise republikanerne om at han er rett mann til å utfordre Barack Obama.

  Nominasjonskampen tar nå et hvileskjær, før den fortsetter igjen den 22. februar med TV-debatt fra Arizona, og deretter primærvalg i Arizona og Michigan 28. februar. AmerikanskPolitikk.no tar selvsagt turen til Arizona eller Michigan når den tid kommer.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også