Mer

  Panelet: Hva betyr Santorums trippelseier?

  Vi stiller norske USA-eksperter aktu­elle spørsmål, og her får du sva­rene. Denne gangen: Rick Santorums trippelseier i midtvesten og veien videre.

  Bak­grunn: Rick Santorum vant overraskende i Colorado, og overbevisende i Minnesota og Missouri (mer om det her).

  Spørsmål til panelet: Hva betyr det for veien videre i den republikanske nominasjonskampen?


  Jan Arild Snoen, kom­men­tator for Minerva: «Romney har trøbbel i caucuses der han ikke er godt organisert eller bruker mye penger. Sliter fremdeles med de kristenkonservative. Santorum er sårbar for angrep, og Romney vil få hjelp fra pressen. Trenger mer penger og parkere Gingrich for godt, samt seier i Arizona eller Michigan dersom dette skal bli en virkelig trussel.»


  Svein Melby, senior­forsker ved Insti­tutt for for­svars­stu­dier: «Dette kan være dødsstøtet for Gingrich, og bane veien for Santorum som VP.»


  Hilde Eliassen Restad, senior­forsker ved Norsk uten­riks­po­li­tisk insti­tutt: «Santorum for VP var det jeg skulle si! Sjekk følgende artikkel


  George Gooding, pre­si­dent av Mon­ti­cello Society: «Missouri, Minnesota og Colorado betyr lite i det store hele, mest om kampen mellom ham og Gingrich som alternativet til Romney. Gingrich sliter!!»


  Anders Romar­heim, forsker ved Insti­tutt for for­svars­stu­dier: «Det forlenger racet, men endrer trolig ikke utfallet: Romney. Men kan Mitt slå Obama når han ikke får kverket denne gjengen?»


  Anders Tvegård, NRKs Washington-korrespondent: «En klar avvisning av Romney, men ikke ventet at han vinner overalt. Santorum får momentum som kons.kand. og mulig VP. Når det ser ut som om Mitt Romney skyter fart og skal innkassere nominasjonen, blir han dratt ned på jorda igjen. Klar avvisning i natt.»


  Tove Bjørgaas, NRKs tidligere Washington-korrespondent (2006-2010): «GOP ikke komfortable med Romney. De konservative vil kjempe til 6.mars i alle fall. Men penga seirer nok til slutt:-) Altså Romney.»


  Steinar Ottesen, redaktør av politiskenyheter.no: «Seirene til Rick Santorum betyr at det er håp for at han fortsatt kan vinne nominasjonen. Santorum har bevist at han kan vinne i flere regioner og i stater med forskjellig demografisk sammensetning. En politisk realitet er at Newt Gingrich må trekke seg og støtte kandidaturet til Santorum. Det er ikke plass til begge to hvis noen skal hindre Mitt Romney fra å vinne den republikanske nominasjonen.»


  Og hva mener jeg?


  Are Tåg­vold Flaten, redaktør av amerikanskpolitikk.no: «Det blir en lang vår, og seieren i Colorado er nok et eksempel på at den konvensjonelle visdommen om hva de republikanske velgerne kommer til å gjøre ikke er til å stole på. Momentum og mer penger til Santorum, mindre spillerom for Gingrich, en haug med anti-Santorum ads fra Romneys Super PAC, og kniving fram mot 28. februar og 6. mars.»

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også