Mer

  Nevada: Klar seier til Romney

  Mitt Romney vant som forventet Nevada med klar margin. Foto: Knut Egil Wang/VG.

  LAS VEGAS, Nevada: Mitt Romney vant som forventet nominasjonsvalget i Nevada, men kampen om andreplassen ble jevn.

  Allerede klokken sju lørdag kveld ble tidligere Massachusetts-guvernør Mitt Romney (64) annonsert som vinneren av nominasjonsvalget i Nevada. Det kom ikke som noen overraskelse, og seieren er nok et tegn på at han er favoritten til å vinne den republikanske presidentnominasjonen. Romney vant med 50 % av stemmene.

  Spenningen her i Nevada knyttet seg først og fremst til hvem som ville kapre andreplassen. Og når alle stemmene omsider var registrert (tidlig mandag morgen) viste det seg å bli Newt Gingrich med 21,3 %, foran Ron Paul 18,7 % og Rick Santorum 9,9 %.

  Gingrich sin svake andreplass er et dårlig resultat for ham sammenlignet med rivalen Romney, men det faktum at Paul kun havnet på tredjeplass er et nederlag for sistnevnte, som blant annet stod over Florida for å drive valgkamp i caucusstaten Nevada.

  Det ble forventet at Paul ville gjøre det bra i Nevada (han havnet på andreplass her i 2008), og han var bedre organisert i The Silver State enn Gingrich. Paul fikk riktignok 5 % mer enn han gjorde for fire år siden, men han måtte allikevel ta til takke med tredjeplassen.

  ­­- Hele veien til Det hvite hus

  Nevada har den høyeste arbeidsledigheten i USA, og i seierstalen sin ba Romney president Obama om å tre til siden, for å la ham ordne opp i økonomien.

  ”Amerika trenger en president som kan fikse økonomien,” sa Romney, som senere sa at han vil uroe seg for å skaffe jobber for vanlige folk, ”og ikke redde min egen.”

  Romney holdt seierstalen sin på The Red Rock Casino, Resort & Spa utenfor Las Vegas lørdag kveld. Det energiske publikummet hadde fått utdelt Romney-plakater med påskriften ”Nevada Believes”, som spiller på Romneys motto ”Believe in America.”

  ”Amerikanere tror ikke på president Obama lenger,” sa Romney, som senere tilføyde at han vil ”ta dette hele veien til Det hvite hus.”

  (saken fortsetter under bildet)

  Foto: Knut Egil Wang/VG.

  – Dette er business

  ”Han er den som kommer til å vinne, og han er den som kommer til å være uslåelig,” sier Norma Zuckerman fra Las Vegas. Hun har en drink i hånda – ”a Very Dirty Martini” som hun selv beskriver den – og hun er ikke i tvil om at Romney har det som skal til.

  ”Han er en businessmann, og dette er business,” sier hun.

  Gillian Silver-Rodis fra Las Vegas mener det er på tide at de tre andre kandidatene kaster inn håndkleet, og hun mener seieren i Nevada er nok et eksempel på at Romney er den rette mannen til å utfordre Obama.

  ”Nevada beviste at dette nå er en valgkamp med én person, og at republikanerne har funnet sin presidentkandidat,” sier Gillian, som sammen med mannen Lawrence Rodis har kommet for å feire Romneys seier.

  Chris Steele (45) og de to sønnene hans har på seg matchende Romney-t-skjorter, og de har kjørt sørover fra Park City, Utah for å få med seg Romneys tale. Og hvorfor støtter han Romney? ”Han er ikke fra Washington,” sier Chris, ”og han har vært suksessfull som en businessmann, og vi trenger en med businesserfaring.”

  Nytt stikk til Romney

  Nevada er den femte staten i den republikanske nominasjonskampen, og den første i vest. Seieren i Nevada er Romneys tredje, og mens Romneys seier i Florida gav ham alle de 50 delegatene, fordeles de 28 delegatene i Nevada proporsjonalt ut ifra valgresultatet. For øyeblikket ser fordelingen ut til å bli slik: Romney 13, Gingrich 5, Paul 4, Santorum 2.

  PS: Jeg er nå på vei mot Colorado, som har sitt caucusvalg tirsdag 7. februar.

  Artikkelen er sist oppdatert mandag 6. februar klokken 15:10 norsk tid.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også