Mer

  Gingrich: Romney er Obama-Light

  Newt Gingrich angrep på nytt Mitt Romney i Las Vegas på fredag. I dag er det caucusvalg i Nevada. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  LAS VEGAS, Nevada: Newt Gingrich fortsetter angrepene på Mitt Romney, som seiler mot en ny seier i Nevada i dag.

  Fredag morgen arrangerte Newt Gingrich valgkampmøte på Stoney’s Rockin’ Country, en bar med sagspon på gulvet utenfor sentrum av Las Vegas. Vinneren av South Carolina, som havnet på andreplass langt bak Mitt Romney i Florida, har sagt han vil utfordre Romney i hver eneste en av de gjenværende 46 statene i den republikanske nominasjonskampen. I Nevada ligger han an til å havne enda lengre bak enn han gjorde i Florida. Men Gingrich fortsetter angrepene.

  – Ikke en veldig smart ting å si

  ”Hvis du er en genuin konservativ, så sier du ikke at du ikke bryr det om de fattige,” sa Gingrich.

  ”Det er ikke en veldig smart ting å si for en som er veldig rik,” fortsatte Gingrich, som igjen og igjen angrep Romney for onsdagens uttalelse om at han ikke ”er bekymret” for de fattigste. Romney har senere omformulert seg.

  Følg amerikanskpolitikk.no på Facebook!

  Obama-Light

  Gingrich angrep deretter Romney for å være for lik president Obama, med utgangspunkt i tidligere uttalelser fra Romney om abort, våpenrettigheter og helsereform.

  ”Det er ikke bra nok for det republikanske partiet å nominere Obama-Light,” sa Gingrich, som mener partiet trenger en kandidat – nemlig ham selv – som vil skille seg klart fra Obamas standpunkt. Dette er også temaet for Gingrich sin nyeste valgkampvideo, som du kan se her.

  – Jeg skammer meg

  Senere på kvelden deltok Gingrich på et bønnemøte i International Church of Las Vegas. Alle kandidatene, i tillegg til president Obama, ble spurt om å delta. Romney, Paul og Santorum lot ikke høre fra seg, Obama takket nei, men Gingrich takket ja.

  (saken fortsetter under bildet)

  Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  Etter å ha blitt introdusert av en pastor som roste Gingrich for hans ”intellektuelle båndbredde” og ”historiske dybde”, ba Gingrich barn under tolv år om å komme opp på scenen sammen med ham.

  Med kona Callista og de omtrent tjue barna rundt seg, sa Gingrich at alt handler om disse barna, og at dette er det viktigste valget i deres livstid.

  Han sa deretter at han skammer seg over den negative valgkampen om disse barnas fremtid. ”Jeg skammer meg, det er uverdig,” sa Gingrich. Men det tok ikke lang tid før han gikk til nye angrep på Romney og Obama.

  Følg amerikanskpolitikk.no på Twitter!

  Gjesp

  Før spørsmålsrunden ble ”God Bless America” sunget, mens Gingrich ble stående på scenen.

  Gjennom kameralinsa kan jeg se at han synger med, men på den siste strofen, da vokalisten holder den siste tonen lenge, ser det også ut som Gingrich klarer å holde det gående like lenge som den proffe vokalisten.

  Men med halvåpen munn gjesper han til slutt, akkurat i det sangen avrundes.

  Mitt Romney er soleklar favoritt til å vinne Nevada på lørdag. I Public Policy Polling sin ferskeste måling ligger han på 50 %, foran Newt Gingrich 25 %, Ron Paul 15 % og Rick Santorum 8 %.

  I Nevada står det i dag 28 delegater på spill, og disse fordeles proporsjonalt. Det trengs 1144 delegater for å sikre seg nominasjonen, og stillingen før Nevada er følgende: Romney 74, Gingrich 25, Paul 3, Santorum 1.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også