LAS VEGAS, Nevada: Donald Trump støtter Mitt Romney, som er favoritt til å vinne Nevadas nominasjonsvalg på lørdag.

Drøye to uker før sesongpremieren på The Apprentice bestemte Donald Trump seg for å få litt oppmerksomhet.

Støtter Romney

”Det er min ære, og et privilegium, å støtte Mitt Romney,” sa Trump, mens Romney og kona hans Ann stod ved siden av. ”Mitt er tøff, han er smart, han er skarp, og han kommer ikke til å fortsette å la dårlige ting skje med dette landet,” fortsatte Trump, som nevnte Romneys konfronterende linje overfor Kina som et viktig moment for hans støtteerklæring.

”De utnytter oss, de ler av oss,” sa Trump, ”og de har vanskelig for å tro hva de slipper unna med.”

Romney takket for støtten ved å rose Trumps fokus på nettopp Kina, for hans businessforståelse, og for hans ”evne til å skape jobber,” som Romney sa det. Han gjentok deretter sine angrep på president Obama, som han mener mangler både den nødvendige erfaringen, og den rette visjonen, for USAs vei framover.

”Han minner oss stadig på at han ikke forårsaket resesjonen, og det er sant, men han gjorde det verre,” sa Romney. ”Jeg vil bruke all min energi på å få Amerika tilbake i arbeid, på å hjelpe folket i dette landet til å få økende lønninger, gode jobber, og hjem som er verdt noe igjen,” sa Romney.

– De har sikkerhetsnett

Støtteerklæringen kommer dagen etter Romneys uttalelse om at han ikke er urolig for de aller fattigste i USA, ettersom de har diverse sikkerhetsnett. Han sa deretter at han vil fikse disse dersom det trengs, men at han er mest bekymret for middelklassen (Dersom en ser på retorikken til president Obama vil en også se at presidentens hovedfokus er på den såkalte middelklassen).

Uttalelsen kan vise seg skadelig på lang sikt, i en eventuell valgkamp mot Obama, for persepsjon teller, og sitatet kan klippes og brukes i mot ham.

Med denne uttalelsen i tankene, samt motstandernes beskrivelse av Romney som en riking som ikke har kontakt med hvordan vanlige folk har det, så er det ikke nødvendigvis heldig å stå side ved side av Trump, som av mange oppfattes som en klovn som er mest kjent for å si ”You’re fired!”

Men Trumps støtteerklæring skader ikke Romney i den republikanske nominasjonskampen, og den bør sees som nok et tegn på at Romney er i medvind om dagen. Ikke fordi Trumps støtte betyr stort, men fordi Trump føler han har noe å tjene på å stille seg bak Romney på dette tidspunktet.

(saken fortsetter under bildet)

Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

– Tror den vil hjelpe

Etter at Trump og Romney forlot podiet snakket jeg med et par velgere bakerst i rommet, men vi ble avbrutt idet Donald Trump plutselig stod ved siden av meg, klar til å svare på spørsmål fra pressen.

”Jeg tror støtten min vil hjelpe, jeg tror den vil hjelpe mye,” sa Trump. ”Det er mange som er enige i hva jeg har å si, og jeg tror den er viktig, ettersom alle har lyst på den,” sa Trump, med den karakteristiske sleiken og det kritthvite smilet.

På spørsmål om han vurderte å støtte Gingrich svarte Trump nei, og kort tid etter sa han at han kan komme til å donere penger til Romneys Super PAC, Restore Our Future.

Høy ledighet

Ved siden av Trump International Las Vegas ligger forlatte byggeplasser med halvferdige hoteller der aktiviteten stanset i 2008-09. Arbeidsledigheten i Nevada ligger på 12,6 %*, den høyeste i USA, og delstaten ligger også øverst på en annen statistikk: Ingen andre stater har hatt flere tvangssalg (”foreclosures”) enn Nevada de siste 90 dagene.

Etter at Romney og Trump forlater sistnevntes eget hotell snakker jeg med en Romneyvelger som har bidratt til kampanjen, men som ikke ønsker å navngis på grunn av stedet han jobber. Mannen i 30-årene synes det er fint at Trump støtter Romney, men han tror ikke det betyr stort fra eller til.

Han forteller meg at verdien på huset hans har falt med 60 % siden 2008, og at hovedgrunnen til at han støtter Romney er troen på at det er han som kan bringe jobber og økonomien tilbake på rett kjøl igjen. Mannen, som også støttet Romney i Nevada for fire år siden, skal jobbe som frivillig for Romney på lørdag.

– Dette går Romneys vei

Marcus Cary (54) mener på sin side støtteerklæringen er viktig fordi den sier mye om stillingen i nominasjonskampen. ”Dette er enda et tegn på at dette går Romneys vei,” sier Marcus, som er på besøk i Las Vegas fra Minnesota, som har sitt nominasjonsvalg den 7. februar. Han har ikke bestemt seg enda, men det blir nok Romney sier han.

Paul, Santorum og Gingrich

Ron Paul, som hoppet over Florida for å fokusere på Nevada i tillegg til andre stater med caucusvalg, kommer til å gjøre det betydelig bedre i Nevada enn i South Carolina og Florida. Rick Santorum håper også å gjøre det bedre i Nevada enn i Florida, der han havnet på tredjeplass.

Newt Gingrich føler seg nok snytt etter Trumps støtteerklæring, ettersom det onsdag kveld ble rapportert at Trump kom til å støtte ham. Torsdag ettermiddag sendte Gingrich-kampanjen ut en pressemelding der Trumps tidligere uttalelser om Romney ble fremhevet.

Nevadas nominasjonsvalg går av stabelen på lørdag, og det kjempes om 28 delegater. I motsetning til i Florida, der Romney vant alle de 50 delegatene, fordeles delegatene i Nevada proporsjonalt.

* De oppdaterte ledighetstallene for januar slippes fredag ettermiddag norsk tid.

Coverfoto: Mitt og Ann Romney sammen med Donald Trump i Las Vegas på torsdag. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.