Mer

  Romneys brakseier i Florida

  TAMPA, Florida: Mitt Romney vant Florida med større margin enn forventet, men motstanderne planlegger veien videre.

  Spenningen i Florida knyttet seg ikke til hvem som kom til å vinne, men til avstanden mellom Mitt Romney og Newt Gingrich på første og andreplass. Og Romney leverte et brakvalg. Han vant med 46,4 %, hele 14,5 % foran andremannen Gingrich. Rick Santorum havnet på tredjeplass med 13,4 %, mens Ron Paul fikk 7 %.

  Mitt Romneys valgvake tirsdag kveld ble arrangert i det samme konferansesenteret som om sju måneder blir åstedet for republikanernes landsmøte, som formelt velger partiets kandidat. I seierstalen sin sa Romney at han kommer tilbake til Tampa med et samlet parti bak seg, og i talen fokuserte han på sin potensielle motstander til høsten, og ikke Gingrich.

  – Jeg står klar til å lede dette partiet, og til å lede vår nasjon, sa Romney, som på tross av seieren og fokuset på Obama må finne seg i å konkurrere videre med sine republikanske utfordrere etter Florida.

  – Vi klarer ikke fire nye år med Obama

  Brent Narog (58) har jobbet frivillig for Romney i Tampa-området den siste uken, og han forteller at han har satt opp utallige skilt, og hjulpet til på samtlige av Romneys arrangementer i området. Han er klar for en forandring, men ikke mer av den forandringen Barack Obama snakket om i sin State of the Union-tale i forrige uke.

  – Jeg har mange venner som har mistet jobben, og som må bo i bilen sin, mens andre har måttet flytte hjem til familien, sier Brent. Økonomien og nye jobber er det viktigste her i Florida, og vi klarer ikke fire nye år med Obama.

  Han mister deretter interessen for spørsmålene mine i det han får øye på Miss Florida som står like ved.

  Og også hun har på seg et Mitt Romney-klistremerke.

  Veien videre

  Situasjonen i den republikanske nominasjonskampen etter Florida kan oppsummeres i to punkter. For det første har Romney bekreftet at han er den sterkeste kandidaten i det republikanske feltet, og at han kan komme seg etter nedturer. Det andre momentet er at dette ikke betyr stort for de tre motstanderne hans, og at valgkampen kan bli langvarig.

  Gingrich gratulerte ikke engang Romney med seieren i talen sin, og Gingrich-kampanjen hadde trykket opp plakater med påskriften ”46 States to go.”

  – Vi kommer til å kjempe i hver stat, og jeg kommer til å være den nominerte i Tampa i august, sa Gingrich.

  Rick Santorum tilbrakte for sin del valgnatten i Nevada, som er neste stat ut i republikanernes nominasjonskamp den 4. februar. Også han gjorde det klart at han kjemper videre, og han gjorde et poeng av at velgerne etter hvert kommer til å se seg etter et annet konservativt alternativ til Romney.

  Ron Paul stod over Florida, og tilbragte i likhet med Santorum valgnatten i Nevada. ”Vi har så vidt begynt,” sa Paul, som gleder seg til caucusvalgene i Nevada og Maine (valgdag 4. februar) og Minnesota og Colorado (valgdag 7. februar).

  50 delegater

  Romney sikret seg samtlige av Floridas 50 delegater, men det trengs totalt 1144 for å sikre seg nominasjonen. Kun 5 % av delegatene er fordelt så langt, og ingen av Romneys motstandere har tenkt til å la ham vinne en eneste delegat uten en kamp.

  Onsdag tar valgkampen turen til Nevada, og det gjør også undertegnede. Flyet går om fem timer.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også