Mer

  Sang fra selvsikre Romney

  TAMPA, Florida: I dag er det valgdag i Florida, og Mitt Romney føler seg så sikker på seier i Florida at han like så godt sang for pensjonistene i The Villages i går kveld.

  Sangteksten til «America the Beautiful» har vært fast inventar i den tidligere Massachusetts-guvernørens valgkamptaler helt siden Iowa, men søndag kveld tok han rutinen ett steg lengre, og fikk med seg publikum i allsang (du ser videoen her).

  Romney leder stort på de ferskeste meningsmålingene i Florida, og han ligger i gjennomsnitt 13 % foran Newt Gingrich, etterfulgt av Rick Santorum og Ron Paul. Florida har utviklet seg til en kamp mellom Romney og Gingrich, etter at både Santorum og Paul har valgt å satse andre steder.

  Solid oppmøte for Romney

  Dagen før valget deltok jeg på valgkamparrangementer med både Gingrich og Romney, og målt i hvor mange som møtte opp kan en trygt si at det var Romney som hadde vind i seilene i Tampa-området dagen før valget. Romney fylte en park, mens Gingrich ikke klarte å fylle en liten del av en flyhangar like ved flyplassen – og det med drahjelp fra Herman Cain og en av sønnene til Ronald Reagan.

  (saken fortsetter under bildet)

  Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  Ronn og JoAnn Moldenhauer fra Palm Harbour har møtt opp for å høre på Romney for andre gangen på under en uke. Og hva synes de om Romneys tale? Ronn svarer før jeg har fullført spørsmålet: ”Han er vår neste president,” sier han kort, mens kona nikker ved siden av, og tilføyer: ”han ser ut som en president, han ter seg som en president, og han er smart.”

  Et par timer tidligere snakker jeg med Joy Sweenie, som har tilbragt morgenen på telefonen for å spre Gingrich sitt budskap. «Han har best sjanse til å slå Obama,» sier hun, og hun «ønsker å støtte en vinner.”

  Vinneren tar alt

  Primærvalget i Florida er kun for registrerte republikanere – en viktig grunn til at Ron Paul skippet staten – og vinneren sikrer seg alle de 50 delegatene. Det trengs imidlertid 1144 delegater for å sikre seg presidentnominasjonen, og etter primærvalget i Florida er kun litt over 5 % av delegatene fordelt. Nominasjonen spikres spikres formelt på landsmøtet i Tampa i slutten av august, og som nok et tegn på hvor selvsikker Romney føler seg om dagen arrangerer han like så godt kveldens valgvake på konferansesenteret i Tampa, samme sted som landsmøtet skal arrangeres.

  Fallhøyden foran kveldens valgresultat er dermed høy, og det forventes at han skal vinne solskinnsstaten med klar margin. Tallknuseren Nate Silver (New York Times/Five Thirty Eight) setter sannsynligheten for Romneyseier til 97 %, mens den hos bettingmarkedet Intrade er på 98,8 %.

  Du kan følge mine oppdateringer utover kvelden og valgnatta her.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også