Mer

  Meet and Greet med Newt

  Newt Gingrich arrangerte en «Hispanic town hall» utenfor Orlando lørdag ettermiddag. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  PORT ST. LUCIE, Florida: Newt Gingrich kjemper i motbakke om dagen, men han holder det gående.

  Med det amerikanske flagget og en ørn i bakgrunnen snakket Newt Gingrich i snaut ti minutter til de 50-60 som hadde ventet i over en time på at han skulle ankomme sin egen ”Hispanic town hall” i Port St. Lucie utenfor Orlando lørdag ettermiddag.

  På grunn av det lave oppmøtet – det var plass til flere hundre i lokalet, og såpass mange ledige plasser at det nesten var pinlig – bestemte Gingrich seg for å snakke med hver og en av de frammøtte ”personlig”, som han selv sa det, framfor å holde en lengre tale.

  I praksis betød det håndhilsning, en kort høflighetsfrase, smil, knips med kameraet, og ”nestemann!”

  Javier Maldonado (32) fra Orlando fikk hilst på Gingrich, og han tror det kan ha betydning for mange at de faktisk får møte kandidaten, og sett ham på nært hold. Han hadde forståelse for at Gingrich valgte å holde en kort tale. ”Du kan finne ut hva han sier og mener på nettet,” sier Javier.

  Selv har han ikke bestemt seg for hvem han skal stemme på enda, og sier han skulle ønske han kunne tatt det beste fra hver av de fire kandidatene, og stemt på ham. Men i realiteten står det mellom Gingrich og Romney.

  Puerto Rico!

  Gingrich ble introdusert av borgermesteren i Puerto Rico, som deretter ga sin støtteerklæring til den tidligere Speakeren av Representantenes hus. Dagen i forveien ga guvernøren i Puerto Rico sin støtteerklæring til Mitt Romney.

  I den korte talen snakket Gingrich om «folkemakt», som han sammenlignet med Romneys «pengemakt», og sa at dersom velgerne faktisk vil ha en endring i Washington, D.C., så må de stemme på en kandidat som representerer et klart alternativ til President Obama.

  Han ba deretter alle om å være hans personlige ”ambassadører” fram til tirsdag, og at han kan vinne dersom alle snakker på vegne av ham til venner og bekjente.

  Forsinkelsen og oppmøtet

  Lysmannen hans forklarte forsinkelsen, og det lave oppmøtet, på følgende måte: ”Han liker å hilse på alle som ønsker det, og dermed får vi forsinkelser fra og med dagens første arrangement.” Og det lave oppmøtet? ”Vi har merket oss at det blir lavere oppmøte dersom tittelen på arrangementet tilsier at det er et lukket møte.”

  Om Gingrich sin ”Hispanic town hall meeting” passer denne betegnelsen er et annet spørsmål, men det blir feil å ta det lave oppmøtet som et tegn på en dalende interesse for Gingrich, som kun for to dager siden snakket til mer enn 5000 mennesker i en park i Naples, Florida.

  Motbakke

  Gingrich kjemper allikevel i motbakke i Florida om dagen, takket være to snublende debattopptredener og vedvarende angrep fra Romneykampanjen (samt andre prominente republikanere). Han ligger i gjennomsnitt 8,1 % bak Romney på meningsmålingene (24.-28. januar).

  Men Gingrich kjører et tett program i de kommende dagene, med visshet om at ting har snudd fort i denne valgkampen tidligere, og med et håp om at det kan skje igjen.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også