Mer

  Romney ligger godt an i Florida

  Mitt Romney i Cape Canaveral, fredag ettermiddag. 28. januar 2012. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  ORLANDO, Florida: Mitt Romney seiler mot seier i Florida.

  På fredag arrangerte Mitt Romney (64) to valgkamparrangementer i fabrikklokaler i Florida, blant annet hos en romfartsleverandør i Cape Canaveral. Uten verken slips eller dressjakke presenterte han seg som mannen som kan bringe Amerika og jobbene tilbake igjen, og han stod ikke alene på scenen.

  Støttespillerne

  John McCain, som sier han ”sov som en baby” etter tapet mot Barack Obama for fire år siden (”sove i to timer, gråte, sove i to timer, gråte”), introduserte Romney i Orlando fredag kveld ved å skryte av debattopptredenen kvelden i forveien.

  Men McCain introduserte også guvernøren av Puerto Rico, Luis Fortuño, som få minutter senere annonserte sin støtte til Massachusetts-guvernøren foran et entusiastisk publikum.

  Florida er den første staten i nominasjonskampen der spankstalende velgere spiller en viktig rolle, og poenget med å ta med seg guvernøren på scenen var for å demonstrere, og forhåpentligvis sikre seg, ytterligere støtte fra denne velgergruppen fram mot tirsdagens valg.

  Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  Nok krangling

  Linda Young (45) fra Sanford, Florida har støttet Romney siden 2008, og hun mener kombinasjonen av en forretningsmann og en politiker er akkurat det Amerika trenger i årene som kommer. Men hun har fått nok av kranglingen og skittkastingen, og har heller ingenting til overs for at mediene og kandidatene graver i hverandres fortid, enten det er snakk om investeringer, skattenivå eller privatliv.

  – Av de kandidatene vi har er Romney den med best sjanse til å slå Obama, sier hun. Og det er kun det som betyr noe.

  To kjemper om seieren

  Etter at Newt Gingrich ledet på meningsmålingene i solskinnsstaten etter seieren i South Carolina den 21. januar, har etter hvert Mitt Romney tatt tilbake ledelsen her i Florida.

  Han er nå favoritten til å vinne primærvalget i Florida den 31. januar, og på de siste fem meningsmålingene (gjennomført i perioden 24.-26. januar) leder han med 7-9 % på andremannen Gingrich.

  Det er fire kandidater igjen i den republikanske nominasjonskampen (Romney, Gingrich, Rick Santorum og Ron Paul), men Florida er en kamp mellom Romney og Gingrich. Og Romney ser ut til å trekke det lengste strået.

  Men en eventuell seier for Romney i Florida betyr ikke slutten på nominasjonskampen, som fortsetter i Nevada den 4. februar. Slik det ser ut nå er det imidlertid den såkalte ”super tirsdagen” den 6. mars, da 11 stater stemmer, som får mer å si for utfallet. (I Florida deles det ut 50 delegater, mens det den 6. mars deles ut 374. For å kapre nominasjonen trenger den vinnende kandidaten 1144 delegater).

   

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også