Mer

  TV-kampen om Florida, del 2

  JACKSONVILLE, Florida: Newt Gingrich seilte inn i Florida etter seieren i South Carolina, men i de siste dagene har Mitt Romney fått overtaket. I den siste debatten før valgdagen måtte dermed Gingrich gjøre noe for å snu trenden, men det var isteden Romney som bidro til å styrke sin.

  Med det sagt, og dette blir veldig få ord om en debatt med veldig mange av dem, så hadde Romney et par svake øyeblikk. Kanskje særlig da han ble angrepet av Rick Santorum – som for øvrig hadde en meget god debatt – med utgangspunkt i mandatet om å kjøpe forsikring som finnes i helsereformen Romney fikk igjennom i Massachusetts. Santorum var som vanlig engasjert, og hamret løs på Romney, mens han sammenlignet «Romneycare» med «Obamacare.»

  Romneys svar? «Ikke noe å bli sint for,» et utsagn som det kommer til å snakkes om en del framover. Motstanden mot mandatet i Obamacare er tross alt en av sakene som mobiliserer grasrota i partiet mest, og dersom du spør en republikansk velger hva de misliker med Obama, så nevnes «Obamacare» så å si alltid. Og «Romneycare» er en svakhet for den tidligere Massachusetts-guvernøren.

  Øyeblikket? Da Gingrich angrep Romney for å ha investert penger i boligbankene Fannie Mae og Freddie Mac, hvorpå Romney spurte Gingrich om han visste hvor han hadde investert alle sine penger. Gingrich så for en gangs skyld bort på Romney – som for sin del hadde sett direkte på Gingrich når han snakket til ham (takket være en ny debattrener) – og det var tydelig at han ble overrasket.

  Gingrich måtte innrømme at også han har investeringer i de to boligbankene, og dermed ble hele angrepet latterlig. Gingrich prøvde seg også med sin vante «angrip-spørsmålstilleren», men også her tok Romney et stikk da han sa det er synd at Gingrich ikke tør å gjenta sine angrep direkte overfor Romney.

  Høydepunktet? Da Ron Paul fikk spørsmålet fra Wolf Blitzer om hva han ville ha sagt dersom han satt i Det hvite hus og snakket med Raul Castro på telefonen. «Jeg ville spurt han om hvorfor han har ringt,» sa Paul, til rungende latter fra salen.

  Du leser mer om debatten her (Real Clear Politics) og her (POLITICO).

  Ferske målinger: De fire siste målingene i Florida sier alle det samme: Romney er tilbake i ledelsen, foran Gingrich, Santorum og Paul (de to sistnevnte har allerede innsett at de må se framover). Differansen på de siste fire (nyeste først): Romney +8,+8, +7, +2. Detaljene rundt målingene får du hos Real Clear Politics.

  PS: Romney har tilsynelatende myknet i immigrasjonsspørsmålet i Florida sammenlignet med hvordan han uttalte seg i Iowa. Stay tuned…

  Undertegnede er tilbake på valgkampstien i morgen, og det blir en dag med Romney på den såkalte «Space coast.»

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også