Mer

  Noen ord om State of the Union

  En ordsky av President Obamas tredje State of the Union-tale. Her ser du en ordsky av fjorårets.

  President Obamas tredje State of the Union-tale startet og sluttet med en samlende og patriotisk metafor. Men sett under ett beskrev den en gjenvalgsstrategi med fokus på et knippe vippestater.

  Og gjenvalgsstrategien inneholder elementer som demokratene vil kjempe for, men som ikke republikanerne vil gå med på. Dragkampen framover går dermed ut på å overbevise nok antall velgere i viktige delstater om hvilken vei USA skal ta de neste fire årene.

  «The state of our Union is getting stronger. And we’ve come too far to turn back now,» sa Obama. En setning senere fulgte det kanskje viktigste signalet, valgkampmessig sett, i talen: «I intend to fight obstruction with action, and I will oppose any effort to return to the very same policies that brought on this economic crisis in the first place.»

  Svein Melby (IFS) mener i likhet med meg at talen «fungerer fint som en valgkampstrategi.» Men som Melby påpeker så er den altså ikke «egnet til å forme de nødvendige kompromisser for å få gjort noe med USAs store strukturelle økonomiske og politiske problemer.»

  Det kan heller ikke en slik tale gjøre. Og Mitch Daniels sitt motsvar for republikanerne ville ikke ha hørtes (stort) annerledes ut dersom Obama hadde holdt en annen tale.

  USA er nå i valgkampmodus, og presidenten må varme opp valgkampmaskineriet fra 2008, uansett hvem republikanerne velger som hans motstander.

  Gikk du glipp av talen? The New York Times har en fin side der du kan se og lese hele talen, inkludert fortløpende faktasjekking. Washington Post har for øvrig en informativ oversikt der innholdet i talen sammenlignes med innholdet i Obamas taler fra (2009,) 2010 og 2011. Kort oppsummert: Mye mer snakk om økonomi enn i fjor, men mindre om utdanning og utenrikspolitikk.

  PS: Her i Lutz utenfor Tampa, Florida ble ikke engang presidenten vist på morgensendingen. Nyhets-ankeret leste isteden opp noen utdrag fra talen, og som min norske husvert sa det: «De vet at folk vil skifte kanal dersom de viser Obama, og derfor gjør de ikke det.»

  PSS: Etter talen sendte Jim Messina, Obamas valgkampmanager, en e-post til Obamas tilhengere der han ba om bidrag på 3 dollar fra de som ønsker at Obama skal holde en State of the Union-tale også til neste år. Mitt Romneys valgkampmanager, Matt Rhoades*, gjorde et par endringer, og videresendte den deretter i kopi til Romneys følgere. «Hvis du ikke likte det du så i President Obamas State of the Union i går kveld, så kan du bidra til at det er Mitt som gir sin State of the Union-tale på denne tiden neste år,» skrev han.**

  * I likhet med meg så bidrar altså Romneys valgkampmanager til at Obamakampanjen kan skryte av et meget imponerende antall mottakere av kampanjens e-poster.

  ** Dersom Romney vinner, så er det to år – og ikke ett – til han holder sin første State of the Union-tale. Pirk, men en nyvalgt presidents første tale til en samlet Kongress er altså ikke en «State of the Union.» Av samme grunn var dette Obamas tredje, og ikke fjerde SOTU-tale.

  Og ja, denne saken kom litt sent. Min unnskyldning? Et par dager ferie med kona i solskinnsstaten før det for alvor braker løs foran tirsdagens primærvalg i Florida. Straffen? Jeg er solbrent.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også