Mer

  Florida: Gingrich mot Romney

  Gingrich i Tampa mandag formiddag. Foto: Are Tågvold Flaten.

  TAMPA, Florida: Newt Gingrich seiler på en medgangsbølge fra South Carolina inn i Florida, og Mitt Romney må gjøre noe. Det første slaget stod på mandag.

  Etter at Newt Gingrich vant en knusende seier i primærvalget i South Carolina på lørdag – hele 12 % foran Romney, har han sust til toppen på meningsmålingene i Florida, lenge ansett som en av rivalen Mitt Romneys sterkeste kort i valgkampkabalen.

  Gingrich leder nå med 8 og 9 % på de ferskeste målingene fra solskinnsstaten, en drøy uke før primærvalget i Florida den 31. januar.

  Mandag formiddag ankom Gingrich solfylte Tampa, og han brukte det første valgkamparrangementet sitt her denne uken til å beskrive hvorfor han, og ikke Romney, har det som skal til for å utfordre President Barack Obama til høsten.

  – Desperat

  – Hvis du har drevet valgkamp i seks år, og du begynner å se at du taper, så blir du desperat. Og når du blir desperat, så sier du nesten hva som helst, sa Gingrich. Han snakket om Romney, som også stilte som presidentkandidat i 2008, da John McCain vant nominasjonen.

  – I kveldens debatt tror jeg han kommer til å tøyle grensene for nesten hva som helst, og jeg har memorert gamle linjer fra debatter, slik som «There you go again» – en referanse til Ronald Reagans berømte svar til Jimmy Carter i en TV-debatt i presidentvalgkampen i 1980.

  Han forteller deretter de frammøtte hva det kommende presidentvalget, og primærvalget i Florida, egentlig handler om, slik han ser det.

  – Spørsmålet er om vi skal la Barack Obama vinne en ny periode, eller om vi skal slå ham. Vi skal slå ham, roper folket bak meg, der jeg sitter på huk et par meter unna podiet, mens jeg angrer på at jeg hverken har skaffet meg solbriller eller solkrem.

  – Og det sentrale spørsmålet i Floridas primærvalg er enkelt. Hvem tror du har den beste muligheten til å utfordre Obama i debattene?

  Sonia Shelton (45) fra Brandon vil ha en sterk kandidat, og hun er ikke sikker på om Romney faktisk er sterk nok til å vinne mot Obama. – Og Obama må ut, sier Sonia, som har en «Don’t believe the Liberal media»-button på genseren sin.

  (saken fortsetter under bildet)

  Foto: Are Tågvold Flaten.

  Romneycare og Obamacare

  Dersom han vinner nominasjonen, så sier Gingrich at han vil utfordre President Obama til sju tre-timers debatter, lik de Abraham Lincoln og Steven Douglas hadde i 1858. Dette snakket han også om i Iowa, New Hampshire og South Carolina, og Gingrich mener hans debattferdigheter, kombinert med Romneys helsereform i Massachusetts, er et meget godt argument for hvorfor velgerne bør nominere ham, framfor Romney.

  – Forskjellene mellom Romneycare og Obamacare er minimale, og hvordan kan du egentlig ha en debatt når presidenten kommer til å si, ‘vent litt Mitt, jeg spurte alle dine rådgivere om råd, og jeg tok utgangspunkt i Romneycare i utformingen av Obamacare’? (for ordens skyld så er disse betegnelsene negativt ladete, og foretrekkes av hverken Romney eller Obama).

  – For en Reagan-konservativ, og en radikal, så er derimot forskjellene mye større, fortsetter Gingrich, før han blir avbrutt av en kvinne.

  – Du er ikke en Reagan-konservativ! roper hun.

  Gingrich stopper opp. – Er ikke jeg en Reagan-konservativ? Han drar på ordene, før publikum buer mot kvinnen.

  – Kan artikulere konservatisme

  Bill Fox (55) fra Palm Harbour har tatt med seg sønnen for å høre på Gingrich, og også de har glemt solkremen. Han mener en av Gingrich sine største styrker er at han kan artikulere konservatisme så folk forstår det, mens Romneys største svakhet er, slik Bill ser det, at han rett og slett ikke kan vinne. Han liker også Santorum og Paul, og mener sistnenvte har spilt en viktig rolle i valgkampen, blant annet med å folk til å lese grunnloven og andre grunnlagsdokumenter på nytt.

  Men Romney har han lite til overs for.

  – Han er for sentrumsorientert, og når han snakker om konservatisme så er jeg usikker på om han egentlig mener det, sier Bill.

  Debatten: Newt mot Mitt

  På mandag kveld møttes de fire gjenværende kandidatene til en ny debatt, og alt lå til rette for at det skulle bli en livlig affære. Spørsmålet før debatten var hvordan Romney ville takle Gingrich, og om Gingrich ville komme like godt ut av debatten som han gjorde i forrige uke.

  Svaret på det første spørsmålet ga Romney en forsmak på tidligere på dagen, da Romneykampanjen slapp sin første negative reklamefilm mot Gingrich. Klippet (som du kan se her) angriper Gingrich for arbeidet han gjorde for husbanken Freddie Mac i perioden mellom 1999 og september 2008. Den statssubsidierte husbanken ga altfor generøse lån og lånevilkår, og den har fått en stor del av skylden for boligkrisen, som har rammet hardt i Florida (og Nevada, som er neste stat ut i nominasjonskampen).

  Gingrich, som er utdannet historiker, har selv sagt at han ble betalt som historiker for rådgivning. Gingrich mottok omtrent 1,6 millioner dollar fra Freddie Mac i den nevnte perioden.

  – Du kan kalle det hva du vil, sa Romney i debatten. Jeg kaller det å selge sin innflytelse, og det er ikke bra. Romney brukte begrepet «influence peddling», som kanskje beskrives bedre på norsk som innflytelsestaktikkeri.

  Eller lobbying, som er hva Romney egentlig anklager Gingrich for. Gingrich var en mann med mange kontakter da han forlot Kongressen i 1999, og dermed en ettertraktet mann for folk som ønsket å påvirke andre mektige menn og kvinner i Washington, D.C.

  – Jeg har aldri, aldri drevet med lobbying, svarte Gingrich.

  Endrer ikke dynamikken

  TV-debattene har til nå spilt en viktig rolle i den republikanske nominasjonskampen, og de to debattene i South Carolina var viktig for Gingrich i innspurten. Men debatten fra Tampa var en roligere affære som nok ikke kommer til å endre stort av dynamikken i Florida. Ingen gjorde noen store tabber, men det var heller ingen som stod igjen som den klare vinneren i kampen mellom Romney og Gingrich. Gingrich var mer tilbakelent enn tidligere, mens Romney snakket mindre om Obama, og mer om Gingrich. Det er et godt tegn på at han merker presset.

  De to andre på scenen, Rick Santorum og Ron Paul, leverte derimot solide opptredener, men fikk langt mindre taletid enn de to som ligger på toppen av meningsmålingene. Paul har også bestemt seg for å satse andre steder enn i Florida.

  Mandagens debatt kommer uansett til å forsvinne i amerikanske mediers dekning av President Barack Obamas tredje State of the Union-tale, som han holder i kveld. Torsdagens debatt fra Jacksonville blir viktigere.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også