Newt Gingrich under seierstalen i Columbia, South Carolina, lørdag kveld. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

COLUMBIA, South Carolina: Mottoet i South Carolina er ”vi velger presidenter”, men Newt Gingrich kan være unntaket som bekrefter regelen.

Selve valgdagen i South Carolina var preget av det dårlige været, med tornadovarsel, lyn og torden, plaskende regn, og bekymring for lavt oppmøte.

Men Chad Connelly, formannen i Det republikanske partiet i South Carolina, var ikke bekymret for oppmøtet tre timer før valglokalene stengte:

– Dårlig vær er alltid en faktor, men folk er interesserte, engasjerte og begeistrede for å bli kvitt Obama, sa Connelly. Og han fikk rett i velgernes entusiasme, for mens valgdeltakelsen i South Carolina i 2008 var på 445 449, ble den i år 602 433.

Da alle stemmene var talt opp kvart over seks søndag morgen norsk tid fordelte de drøyt 600,000 velgerne i South Carolina seg på følgende måte: Newt Gingrich (40,4 %), Mitt Romney (27,9 %), Rick Santorum (17 %) og Ron Paul (13 %).

En knusende seier for Gingrich over Romney, som ikke klarte å sette en stopper Gingrich sitt momentum her den siste uken, som etter hvert fikk tilnavnet ”Newtmentum.” Anklagene fra ekskona skadet ham altså ikke, snarere tvert i mot, som jeg skrev om i går.

Rick Santorum må være skuffet over at budskapet hans ikke slo bedre an i en stat der to-tredjedeler av velgerne beskriver seg selv som ”Born Again”/evangeliske kristne, mens Ron Paul allerede på fredag snakket om at han ser framover til kommende valg.

– Får Jimmy Carter til å se sterk ut

Mannen som introduserte Newt Gingrich på valgvaken lørdag kveld – en drøy halvtime før Gingrich selv kom på scenen – forvekslet Gingrich med Ronald Reagan flere ganger. – De er så like, unnskyldte han seg. Og Gingrich har også for vane å nevne den tidligere presidenten (1981-89), som nærmest er å anse som en helgen for mange republikanere.

Og i seierstalen sin lørdag kveld (se hele talen her) sammenlignet Gingrich President Obama med Jimmy Carter, den demokratiske presidenten som tapte mot nettopp Reagan i 1980.

– President Obama er så svak, at han får Jimmy Carter til å se sterk ut, sa Gingrich, og høstet latter fra et stappfullt og svett rom av entusiastiske tilhengere.

(saken fortsetter under bildet)

Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

Neste slag: Florida

Få minutter etter at Gingrich forlot scenen og tok med seg en horde av journalister og fotografer bortover de teppebelagte korridorene på Hiltonhotellet i sentrum av Columbia, ligger det glitter igjen på gulvet. Til høyre for scenen begynner ”Law & Order: Special Victim’s Unit” på TV, og sirkuset er allerede på vei sørover til Florida.

– Jeg trenger din hjelp i Florida, sa Gingrich i talen sin, og Taylor Mason (21) er en av dem som har blitt spurt om å jobbe frivillig i Florida den kommende uken.

Han jobbet ni måneder for Michele Bachmann som områderepresentant i området rundt Charleston i South Carolina, og han begynte å jobbe for Gingrich etter at Bachmann trakk seg dagen etter nederlaget i Iowa den 3. januar.

– Jeg tror virkelig TV-debattene hadde mye å si, sier Taylor, og med Obama som motstander er det kun én som virkelig kan slå ham.

– Mitt Romney er for redd til å komme ut av skallet sitt, sier College Republicans-medlemmet. Her i South Carolina må man nemlig jobbe for hver stemme, og du kan ikke bare marsjere inn her, fortsetter han, før han påpeker at Romney kun hadde to valgkampstopp på valgdagen, mens Gingrich hadde seks.

– Støtte fra alle skilte menn

Ikke langt unna står Robert (43) og Wendy’ann (36) Haynes fra Columbia og venter sammen med datteren på at Gingrich skal ta podiet.

Robert skaffer seg selv en plass på sofaen da han forteller meg at kona er 38, men jeg, Robert og datteren hans forsikrer Wendy’ann om at hun hørte feil, og at Robert faktisk sa 36. Rød i ansiktet forteller Robert meg hvorfor han støtter Gingrich, og vi snakker etter hvert om anklagene fra en av Gingrich sine ekskoner.

– Folk legger for mye vekt på kandidatenes privatliv, starter han. Det som skjedde mellom Bill Clinton og Monica Lewinsky var en sak mellom ham, Monica, og Hillary, og det hadde ingen plass i pressen. Det var en personlig sak, og det påvirket ikke hvordan Clinton styrte landet.

Robert, som selv er skilt og gift på ny, mener kandidatenes privatliv bør være privat. Det er Richard Brother (50) enig i. Han har kommet fra Tilton, New Hampshire for å hjelpe til som frivillig.

– Ronald Reagan hadde en skilsmisse bak seg da han stilte, og det ble sagt at han aldri kom til å vinne, sier Richard. Det er vanskelig å si hvordan stemmene fordeler seg demografisk, men jeg kan garantere deg en ting, sier han, før han legger inn en kunstpause: Newt Gingrich vant kategorien skilte menn i kveld.

”We Pick Presidents”

Mottoet her i South Carolina denne uken har vært at delstaten velger presidenter. Vinneren av hvert eneste republikanske primærvalg her siden 1980 har nemlig vunnet nominasjonen til slutt, og dette snakker også Richard om:

– Dette er en historisk dag, for South Carolina er vanligvis ikke en overraskelsesstat, sier han. New Hampshire og Iowa er det, men ikke South Carolina. Dette er stort.

En stor seier for Gingrich, og et surt nederlag for Romney. Men Newt Gingrich blir ikke USAs neste president, og Mitt Romney er fortsatt favoritten til å vinne nominasjonen.

1 kommentar

  1. Det stikker dypt, det er forakt for media og elitist America (i begge partier), og Newt har tolket situasjonen helt korrekt, Churchill fikk også «a second career.» Nå har han Tea Party bak seg, og de spiller nå ett avansert spill. Jeg lyttet til en «stream» i natt, hvor utrolig smarte folk støtter Palin og Tea Party. Og forstår om de klarer «to rise the passion» kan de beholde «the house,» få veto sikkert Senate og det hvite hus. Og de kommer ikke utenom Tea Party. Og det er ikke grenser for hva de kan gjøre for å bli kvitt sosialisme i USA.