Newt Gingrich i Des Moines, Iowa 30. desember 2011. På det tidspunktet var det klart at han kom til å gjøre det dårlig i Iowa. Nå er situasjonen snudd på hodet. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

COLUMBIA, South Carolina: Det er valgdag i South Carolina, og Newt Gingrich er forhåndsfavoritten, på tross – og på grunn av – anklagene fra en av ekskonene.

Bill Clinton, Gingrich sin nemesis på 1990-tallet, hadde sin Monica Lewinsky, men han forlot Det ovale kontor med bred støtte blant folket. 65 % støttet ham da George W. Bush overtok roret i januar 2001. I etterkrigstiden er det kun Ronald Reagan som er i nærheten av å ha vært like populær som Clinton da han trakk seg tilbake i 1989 med sine 64 %. «Du kan ikke stole på ham, men han har gjort en bra jobb,» mente folket om Clinton.

I forkant av denne valgkampen sa den konvensjonelle visdommen at Gingrich ikke hadde sjangs til å vinne den republikanske nominasjonskampen nettopp på grunn av sitt brokete privatliv. Jeg hadde også den meningen, og mener fortsatt Mitt Romney ligger best an til å vinne.

Gingrich er altså skilt to ganger, og hans tredje kone var elskerinnen hans mens han fortsatt var gift. Utroskapet pågikk attpåtil mens han kritiserte Clinton for Lewinsky-affæren, og nå er det altså hans forsmådde ekskone fra den tiden som har kommet med nye anklager mot Gingrich.

Og så da?

Men de siste meningsmålingene fra South Carolina tyder ikke på at anklagene fra Marianne Gingrich – om at Newt ba om «et åpent eksteskap», og at hans nåværende kone Callista ikke hadde noen problemer med det – har skadet ham.

Det er isteden Gingrich sitt svar på anklagene i torsdagens TV-sendte debatt som har fanget velgernes oppmerksomhet, og det fenget (særlig blant menn – ikke fullt så mye hos kvinner ifølge detaljene i de siste målingene).

Med hevet pekepinger gikk Gingrich til angrep på CNN-moderatoren (som stilte spørsmålet alle satt og tenkte på) og de «elitistiske mediene,» som han – og mange andre – mener favoriserer President Obama.

Misnøyen med de «liberale» (i den amerikanske betydningen av ordet) øst-kystsmediene stikker dypt hos mange konservative republikanere. Ron Paul-tilhengerne kan også med rette peke på at dekningen av ham har vært mindre omfattende enn av mange av de andre. Fellesnevneren er misnøye med skjev mediedekning.

Gingrich har gjort det til en vane å kritisere spørsmålene han får i TV-debattene, og åpningsspørsmålet i debatten var dermed en gavepakke.

– Vi trenger ikke en snill type

Taxisjåføren min fredag kveld – på vei hjem fra et arrangement på et utested med Ron Paul – skal stemme på Gingrich. Han spytter nærmest når han snakker, og har absolutt ingenting til overs for Obama.

– Obama er en taper, en sosialist, en gris sier han, mens jeg smiler for meg selv i baksetet.

Og akkurat som hjemme føler jeg ikke for å begynne å diskutere politikk med taxisjåføren min på vei hjem sent på kvelden. Men jeg lurer på hvorfor han støtter Gingrich.

– Jeg blir nødt til det, sier han, med distinkt South Carolina-slang. Jeg stemmer på republikaneren som leder på meningsmålingene, og vi må få Obama ut derfra [fra Det hvite hus].

Så du ville stemt på Romney dersom han ledet på meningsmålingene?

– Ja. Men Romney er for snill.

– Vi trenger ikke en snill type. Vi trenger en brutal president, sier taxisjåføren min, før han snakker videre om ting som ikke egner seg her, mens radioprateren Michael Savage gjør det samme i bakgrunnen.

Valgvinden

Og taxisjåføren min er ikke den eneste som ser det på samme måte. Det er veldig mange som venter helt til siste liten med å bestemme seg, og da er de siste meningsmålingene en viktig faktor. Det taler til fordel for Gingrich.

Vinneren av alle de republikanske primærvalgene i South Carolina opp igjennom historien har til slutt vunnet nominasjonen.

En eventuell Gingrich seier kan bli unntaket som bekrefter regelen, for Mitt Romney er fortsatt favoritten til å stikke av med seieren til slutt.

Og Ron Paul? Fredag kveld sa han selv at han ikke kommer til å gjøre det like godt som i New Hampshire, men at kampen fortsetter i de kommende statene. Rick Santorum – nå den offisielle vinneren av Iowa – må overraske stort her for å skaffe seg momentum på vei til Florida.

– Hvor er Mitt?

Lørdag formiddag skulle både Romney og Gingrich stikke innom en diner i Greenville, South Carolina. De skulle begge møte opp kvart på elleve, men Romney kom tidligere, og gikk før Gingrich ankom.

– Hvor er Mitt? sa Gingrich. Jeg trodde han ville være her litt lenger så vi kunne hatt en liten debatt.

Du kan følge mine oppdateringer utover dagen her.

1 kommentar