Newt Gingrich smilte ikke i begynnelsen av debatten, her fra «konfrontasjonen» med CNN-moderatoren.

CHARLESTON, South Carolina: Nok en sterk debattopptreden fra Newt Gingrich betyr et jevnt og spennende valg på lørdag.

Det blåser friskt rundt den republikanske presidentkandidaten Newt Gingrich (68) om dagen, men han har vinden i ryggen, og han ligger meget godt an foran lørdagens primærvalg i South Carolina. Han ble støttet av Rick Perry da han kastet inn håndkleet torsdag morgen, og Gingrich styrket sin posisjon ytterliggere i nattens republikanske TV-debatt, den 17. i rekken.

– Lei av de elitistiske mediene

Debattens første spørsmål gikk til Gingrich, og CNNs John King ba ham om å kommentere anklagene fra ekskona Marianne Gingrich, som i et intervju til ABC News har sagt at Gingrich ba henne om et ”åpent ekteskap,” noe som skulle være greit for Gingrich sin nåværende kone Callista.

Gingrich, som i mandagens debatt brukte et spørsmål fra en av moderatorene til å angripe mediene, brukte samme suksessoppskrift torsdag kveld:

– Den destruktive, ondskapsfulle og negative tendensen i deler av pressen gjør det hardere å styre dette landet, vanskeligere å få skikkelige folk til å stille som kandidater, og jeg er forferdet over at du velger å begynne en presidentdebatt med et tema som dette, sa Gingrich, med steinansikt.

– Å ta en eksone, to dager før primærvalget, og å gjøre det til en betydelig sak i en presidentvalgkamp, er så nærme avskyelig som noe annet jeg kan tenke meg, fortsatte Gingrich.

Publikum gav ham stående applaus, mens de buet CNN-moderatoren. Og Gingrich ga seg ikke der.

– Jeg er lei av de elitistiske mediene som beskytter President Obama, og som angriper republikanere.

Ny stående applaus, og det som før debatten ble sett som et svakt punkt for Gingrich, var nå snudd til hans fordel (se video av opptrinnet her).

Intervjuet med Gingrich sin ekskone kan fortsatt skade ham, men det er ingen nyhet at Gingrich har hatt et turbulent privatliv, og særlig ikke for republikanske primærvalgvelgere i South Carolina. Flere eksperter mener dette kan være en av grunnene til at Gingich kan overleve, og gjøre det skarpt i primærvalget på lørdag.

– Elsker å høre Gingrich angripe media

Don Rogers (72), et Tea Party-medlem fra Greenville, South Carolina, har klare ord om hva debatten har å si for utfallet på lørdag.

– Resultatet av denne debatten er at Newt Gingrich kommer til å vinne dette, sier Don, som forklarer støtten for Gingrich på følgende måte:

– Det eneste som er bedre enn å høre Newt Gingrich angripe President Obama, er å høre Newt Gingrich angripe media, sier Don, som mener mediene er i lomma på Obama.

Han er for øvrig imponert av alle kandidatene, men mener det er Gingrich som har det som skal til for å bringe meningsfull endring til Washington, D.C.

Skatten

Mens Gingrich snudde en vanskelig situasjon til sin fordel, fikk Mitt Romney en lignende mulighet da det kom et spørsmål fra salen om når kandidatene vil frigi sine skattepapirer.

– For en time siden, svarte Gingrich, som nettopp hadde frigitt papirene for 2010 til pressen.

Ron Paul svarte at han ikke har vurdert det, og sa, med et smil om munnen, at han nok ville bli flau av å bli sammenlignet med de andre på scenen. Rick Santorum svarte at han gjør regnskapsarbeidet selv, og at det ligger hjemme på datamaskinen og venter på ham. Mitt Romneys svar var ikke like effektivt.

Han ble spurt om han ville gjøre som sin far George Romney, som stilte som presidentkandidat for republikanerne i 1968. Faren skapte historie da han den gang gav innsyn i skattetallene for de siste tolv årene.

– Kanskje, svarte Romney på spørsmålet. Jeg vet ikke hvor mange år jeg vil frigi, fortsatte han, før han ble avbrutt av misnøye fra salen.

Men Romney kom seg raskt, og sa at han ikke vil unnskylde seg for å ha hatt suksess, noe publikum likte.

Frihet på nettet

Frihet på internett var også et tema, og gårsdagens demonstrasjoner mot Stop Online Piracy Act (SOPA), der blant annet Wikipedia stengte sidene sine og ba amerikanere om å ta kontakt med sine representanter, har hatt resultater.

I tillegg til Ron Paul, som har vært i mot lovforslaget hele veien, så kom det fram i debatten at også Mitt Romney, Newt Gingrich og Rick Santorum nå mener at lovforslaget er for omfattende, og at det vil innskrenke folks frihet.

Innspurten

Rick Santorum hadde i likhet med Gingrich en meget god debatt, og gikk hardt ut mot både Gingrich og Romney for å ha for mye bagasje som tilsier at de egentlige ikke er like konservative som ham selv. I reklamepausene før, under og etter debatten her i South Carolina var det mye anti-Gingrich, anti-Romney og pro-Santorum på TV-skjermen. Det gjenstår å se hva slags innvirkning de mange TV-reklamene her.

De ferskeste meningsmålingene tegner følgende bilde: Gingrich har momentum – ”Newtmentum” som det beskrives som her borte – og Romney har problemer. Romney leder fortsatt med 1,2 % i Real Clear Politics sitt gjennomsnitt av meningsmålingene i South Carolina, men hvis man kun ser på de tre siste leder Gingrich med henholdsvis 2 %, 3 % og 6 %. Ron Paul følger på tredjeplass, foran Santorum.

Les mer om debatten hos Real Clear Politics.

PS: Mange spennende ting å ta tak i fra denne debatten, mulig det kommer flere saker utover.

Du ser hele debatten her:

1 kommentar

  1. Min intuisjon er at mange amerikanere ser etter en slags Reagan, og det gjelder også «blue color workers,» som tippet Reagan over, det samme skjedde med Thatcher.
    Mitt R. vekker akkurat det motsatte. Newt G. har det, selv om mange er skeptiske, men kanskje de tror han har vokst av seg de verste unotene. Jeg husker helt tilbake til Goldwater, og nå er mange er drittlei «politcal corectness,» særlig hvite velgere. Det samme merker vi her i Norge. «The liberals» lager bare kaos, men det er faktisk dyp frykt for at Obama endrer Amerika fundamentalt, og jeg er enig.