Mer

  Rick Perry trekker seg, og støtter Newt Gingrich, som har problemer med ekskona

  Texas-guvernør Rick Perry (til venstre) støtter Newt Gingrich (til høyre). Gingrich sin tredje kone, Callista, i bakgrunnen. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  CHARLESTON, South Carolina: Det er over for Texas-guvernør Rick Perry, som isteden støtter Newt Gingrich. Gingrich har vind i seilene foran lørdagens valg i South Carolina, men ekskonas intervju med ABC kan ødelegge mye.

  – Newt er ikke perfekt, men hvem av oss er egentlig det? sa Perry i Charleston, South Carolina, på en pressekonferanse torsdag formiddag, i det han annonserte sin støtte for Newt Gingrich.

  Perry (61), som annonserte sitt kandidatur i nettopp South Carolina den 13. august, hadde sin beste dag i valgkampen dagen etter annonseringen. Han stjal rampelyset fra Michele Bachmann, som nettopp hadde vunnet den tradisjonelle prøveavstemningen i Ames, Iowa, og han føk rett til topps på meningsmålingene.

  Men Perrykampanjen har vært preget mer av guvernørens egne forsnakkelser og svake debattopptredener («Ooops»), enn snakk om hva han har fått til i hjemstaten Texas. På papiret hadde Perry det som skulle til, og det var også derfor mange av Newt Gingrich (68) sine medarbeidere forlot den tidligere Speakeren i Representantenes hus i juli, og hoppet over til Perry. De mente Gingrich ikke var en seriøs kandidat.

  Det angrer de nok på i dag.

  Støtter Gingrich

  For Rick Perry støtter altså Newt Gingrich, noe som er enda et pluss for Gingrich i South Carolina. Gingrich har hatt en meget god uke, og de ferskeste meningsmålingene viser at han nærmer seg Mitt Romney:

  • I Politicos ferskeste måling leder Mitt Romney med 37 %, foran Gingrich 30 %, Ron Paul 11 %, Rick Santorum 10 %, (og Perry 4 %)
  • I NBC News/Marist sin nyeste måling leder Romney 34 %, foran Gingrich 24 %, Paul 16 %, Santorum 14 %, (og Perry 4 %).

  Romney har derimot hatt en dårlig uke: en relativt svak debattopptreden mandag kveld, uheldige uttalelser om egen inntekt på tirsdag, nyheten om at Rick Santorum faktisk vant Iowa med 34 stemmer, samt nyheten om at Rick Perry trekker seg, og støtter rivalen Gingrich.

  Perry hadde ikke mye støtte igjen, men symbolikken teller.

  Ekskona

  Perrys sorti tar også bort litt av fokuset fra Marianne Gingrich, Gingrich sin andre ekskone, som i natt norsk tid intervjues av ABC News på programmet Nightline. Nyheten om intervjuet, som førte til at Gingrich kansellerte en pressekonferanse i Columbia i går, er dårlig nytt for Gingrich.

  Intervjuet sendes rett etter debatten, og en god debattopptreden fra Gingrich kan dermed forsvinne helt i dekningen av ekskonas intervju. Og nå rapporteres det at Gingrich, i følge ekskona, ønsket seg «et åpent ekteskap,» og at Gingrich sin nåværende kone, Callista, ikke hadde noen problemer med det.

  Innspurten fram mot primærvalget i South Carolina på lørdag viser seg altså å bli dramatisk.

  «Only in America» spilles før Gingrich tar podiet på valgkamparrangementer om dagen, og ja, dette kan kun skje i Amerika.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også