Mer

    God dag for Gingrich

    COLUMBIA, South Carolina: Newt Gingrich seiler opp som ikke-Romney kandidaten i Palmettostaten South Carolina.

    Gingrich etter debatten mandag kveld. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

    De neste fire dagene

    – Din støtte de neste fire dagene kan forrandre historien, sa Gingrich tirsdag ettermiddag, til en full ballsal med medlemmer av handelskammeret i South Carolina på Marriothotellet i delstatshovedstaden Columbia.

    Tidligere på dagen ba han Rick Santorum om å tre til siden, slik at partiet kan få et klart alternativ til Mitt Romney.

    Det hører med til historien at valgresultatene i Iowa og New Hampshire gir Santorum et bedre argument for hvorfor det burde vært omvendt, men det er en annen sak.

    Av de tre kandidatene som møter opp – Rick Perry og Rick Santorum snakket før og etter Gingrich – er det ingen tvil om hvem som fanget publikums interesse, og om hvem som visste hva som burde sies på dette tidspunktet i valgkampen.

    Ingen outsider

    Newt Gingrich presenterer seg ikke som en outsider, slik som Rick Perry, men som en mann som vet hvordan systemet fungerer, og som dermed vet hva som skal til for å endre det.

    Fra podiet beskriver Gingrich President Obama som «a food stamp president», og sier at det eneste Obama tenker på nå om dagen er å vinne gjenvalg. Han har publikum i sin hule hånd, og de ler når de skal le.

    Gingrich presenterer seg som en historiker, som en tidligere Speaker som vet hvordan Washington fungerer, og som en mann som kan bringe Ronald Reagans ånd tilbake i Det hvite hus.

    – Vinner jeg South Carolina, vinner jeg nominasjonen, sier Gingrich, mens hodene nikker.

    For Gingrich

    Janet Friedman (64) fra Gaffney, South Carolina, en liten by nord i staten, er en av flere jeg snakker med som nå er i Gingrichleiren.

    – Vi har gode kandidater denne gangen, men jeg lener virkelig i retning av Newt Gingrich. Jeg tror vi trenger en som har vært der, gjort det, og som virkelig kommer til å gjøre det han sier han skal gjøre, sier hun.

    – Jeg skal stemme på ham på lørdag.

    Tall

    Gingrich må ha fire nye gode dager for å nærme seg Romney, som fortsatt leder på meningsmålingene. I Real Clear Politics sitt gjennomsnitt av meningsmålinger mellom 11. og 16. januar er stillingen følgende: Romney 32.3, Gingrich 22, Paul 14.3, Santorum 14.3, Perry 5, Huntsman 5.

    Den første målingen uten Huntsman viser at Romney tjente på Huntsmans sorti: Romney 35, Gingrich 21, Paul 16, Santorum 16, Perry 5.

    Are Tågvold Flaten
    Are Tågvold Flaten
    Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

    Les også