Newt Gingrich hadde en god kveld, og fikk publikum med seg. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

MYRTLE BEACH, South Carolina: Newt Gingrich fikk stående applaus i en debatt som på mange måter handlet om hvem som kan sette en stopper for Mitt Romney i South Carolina.

Fem republikanere kjemper om presidentnominasjonen etter at Jon Huntsman trakk sitt kandidatur mandag morgen. I South Carolina kjemper nå fire kandidater – Ron Paul, Newt Gingrich, Rick Santorum og Rick Perry – om å sette en stopper for Mitt Romney, som etter seire i Iowa (fintelling pågår) og New Hampshire kan avgjøre mye med å vinne også i South Carolina den 21. januar.

Ingen har vunnet den republikanske nominasjonen, uten først å ha vunnet primærvalget i South Carolina. I South Carolina velger vi presidenter, sier Chad Connelly, formannen av det republikanske partiet i staten.

– Kveldens debatt er den siste sjansen til å endre dynamikken i valgkampen, forteller South Carolina-senator Lindsey Graham (R) meg før debatten begynner. Og vinner Romney her, er mye avgjort.

Get Mitt Show

Den Fox News-sendte debatten på Martin Luther King, Jr. Day ble en livlig affære. Newt Gingrich, tidligere Speaker i Representantenes hus, leverte en solid debattopptreden, og forsvarte sine angrep på Mitt Romney med at det er viktig at alt kommer ut mens velgerne fortsatt kan påvirke prosessen. Partiet vil ikke ha råd til noen overraskelser med Obama som motstander.

Texas-guvernør Rick Perry var inne på det samme, og han startet debatten med å be Romney om å frigi skattepapirene sine.

– Vi kan ikke sparke vår nominerte i september. Vi trenger svar nå, sa Perry.

Romney svarte med at han muligens kommer til å frigi dokumentene i april, dersom han vinner nominasjonen.

Publikum var ikke helt tilfreds med det svaret, og etter debatten stilte Gingrich følgende spørsmål til pressen i spinrommet: Hvorfor vil han ikke dele dette med folket i South Carolina? Hva er det han har å skjule?

Gingrich har selv ikke sluppet denne informasjonen til pressen, men har sagt at han er villig til å gjøre det.

Taletid

Alle angrepene mot Romney førte til at han også fikk mest taletid i debatten, for hver gang kandidatens navn nevnes av en motstander, så får denne kandidaten tid til å forsvare seg. Men Romney virket flere ganger noe ustø, særlig overfor angrep fra Rick Santorum og Newt Gingrich, som begge anklaget den tidligere guvernøren for å la støttespillere drive en skitten valgkamp. Romney slo tilbake med at også gruppen som støtter Gingrich har vært unøyaktige i sine angrep:

– Det er den største svindelen siden Big Foot!, sa Romney om filmen «When Mitt Romney Came to Town,» en snau halvtimes film som omhandler Romneys tid i investeringsselskapet Bain Capital.

Temaet for diskusjonen var såkalte Super PACs, som kan ta i mot store pengebidrag og reklamere i valgkampen, så lenge de ikke koordinerer sitt budskap med kandidaten de støtter.

Ron Paul!

Ron Paul er den eneste kandidaten som representerer en utenrikspolitisk linje som skiller seg klart fra de andre kandidatene. Paul vil ha troppene hjem, og han vil kutte i militærutgifter, men ikke forsvarsutgifter, som han gjorde et poeng av i debatten. Han fikk også inn en referanse til Martin Luther King, Jr., i anledning Martin Luther King, Jr. Day.

– Martin Luther King ville ha vært enig med meg når det gjelder disse krigene. Han var en sterk motstander av krigen i Vietnam.

Paul kritiserte også Romney for å støtte National Defense Authorization Act, en ny lov signert av President Obama som mange mener åpner for at folk som mistenkes for terrorisme kan stenges inne på ubestemt tid.

– Ikke gi slipp på rettssystemet vårt så lett, jeg ber dere, sa Paul.

Spinrommet

I spinrommet etter debatten stilte talsmenn for de ulike kandidatene opp for å overbevise pressen om hvorfor akkurat deres mann gjorde det best.

Eric Fehrnstrom, Mitt Romneys talsmann, sa at Romney kom uskadet ut av det hele, og tilføyde: det er klart han vil vinne.

South Carolina-guvernør Nikki Haley, som støtter Romney, tok også turen.

– De andre kandidatene gjorde bare jobben sin med å angripe ham, men ingenting traff, sa Haley, som av mange ansees som en potensiell vise-presidentkandidat.

Mitt Romney hadde ikke en god kveld, men han tjener på den splittede opposisjonen fram mot valget i South Carolina på lørdag.

PS: Romneys talsmann fortalte at Jon Huntsman tidligere i dag spilte inn en radioreklame for Romney som skal sendes i Florida.

1 kommentar