Mer

  Jon Huntsman kaster inn håndkleet

  Jon Huntsman omringet av fotografer og journalister i Concord, New Hampshire, 6. januar 2012. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  MYRTLE BEACH, South Carolina: Jon Huntsman trekker seg som presidentkandidat, og støtter den tidligere rivalen Mitt Romney. Huntsman mener det er Romney som har de beste sjansene til å slå Obama til høsten.

  I følge POLITICO tar Huntsman bladet fra munnen mandag morgen amerikansk tid, og vil annonsere sin støtte for Mitt Romney i samme slengen.

  Jon Huntsman (51), som tidligere har vært guvernør av Utah (2005-2009) og President Barack Obamas ambassadør til Kina (2009-2011), annonserte sitt presidentkandidatur den 21. juni 2011.

  Huntsman presenterte seg som en annerledes republikaner, og med Frihetsgudinnen i bakgrunnen sa han at han ikke klarte å holde seg på side­linjen da han så hvordan det gikk med landet.

  Satset alt i New Hampshire

  Etter å ha valgt å bortprioritere Iowa – som han innså at han ikke kom til å vinne – arrangerte Huntsman mer enn 170 valgkampmøter i New Hampshire, og satset alt på å vinne primærvalget der den 10. januar.

  – Jeg er under­dogen i denne valg­kampen, og New Hamps­hire elsker under­dogs, sa Huntsman i innspurten i New Hampshire.

  Men på tross av en god innspurt havnet han hun på tredjeplass med 17 % av stemmene, bak Mitt Romney (39 %) og Ron Paul (23 %). Huntsman feiret allikevel tredjeplassen som en seier, og dro sørover til South Carolina, som har sitt primærvalg den 21. januar.

  Fra et strategisk perspektiv har Huntsmankampanjen gjort flere brølere, noe jeg kommer tilbake til på et senere tidspunkt (i etterpåklokskapens lys).

  Støtter Romney

  Huntsman har hele veien angrepet rivalen Mitt Romney for å være en «flip-flopper»: en som endrer standpunkt når det lønner seg, og som man dermed ikke helt vet hvor man har. I flere video-klipp brukte Huntsman en værhane for å hamre inn budskapet om at Romneys budskap og hans prinsipper avhenger av valgvinden som blåser.

  Huntsman angrep Romney helt til det siste, senest ved å ta Romneys uttalelser om at han «liker å sparke folk» ut av kontekst, og ved å si at Romney drev valgkamp og samlet inn penger mens han selv tjenestegjorde i utlandet.

  (her har BuzzFeed samlet noen av Huntsmans angrep på Romney).

  2016?

  Valganalytikere har lenge spekulert i at Huntsmans egentlige mål er å stille som presidentkandidat i 2016, og at han har brukt denne valgkampen for å gjøre navnet sitt kjent, og for å teste farvannet.

  Det har også blitt spekulert i at Huntsman kunne komme til å stille som uavhengig kandidat dersom han ikke lyktes i den republikanske nominasjonskampen, men den ballen legges død nå som Huntsman støtter Romney.

  Fem igjen

  Huntsman er den fjerde republikanske presidentkandidaten som trekker seg, og følger dermed i fotsporene til Tim Pawlenty, Herman Cain og Michele Bachmann.

  Etter Huntsmans sorti gjenstår det fem kandidater. Disse møtes til TV-sendt debatt i Myrtle Beach, South Carolina, mandag kveld: Mitt Romney, Newt Gingrich, Ron Paul, Rick Santorum og Rick Perry.

  Undertegnede er på plass i Myrtle Beach mandag morgen, og jeg har sikret meg akkreditering til debatten.

  Twitter: @AreFlaten / @AmPolitikk

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også