Mer

  Jubel for Romney og Paul

  MANCHESTER, New Hampshire: Mitt Romney vant som forventet primærvalget i New Hampshire med klar margin. Spenningen knyttet seg til andreplassen, og den kapret Ron Paul.

  Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  Den tidligere Massachusetts-guvernøren Mitt Romney vant primærvalget i New Hampshire med 39 %, foran Texas-kongressmannen Ron Paul (23 %), tidligere Utah-guvernør og Kina-ambassadør Jon Huntsman (17 %), tidligere Speaker i Representantenes hus Newt Gingrich (9 %), tidligere Pennsylvania-senator Rick Santorum (9 %), og Texas-guvernøren Rick Perry (1 %).

  I 2008 kom Romney på andreplass bak John McCain med 32 %, mens Paul den gangen havnet på femteplass med litt under 8 %. Paul har dermed tredoblet støtten sin i New Hampshire på fire år, mens også Romney har gått fram.

  Etter nattens resultater har Romney tatt enda et steg i retning av å sikre seg nominasjonen, mens Ron Paul og hans tilhengere har fått den motivasjonen de trenger for å kjempe videre. Når det gjelder Huntsman, som har satset så å si alt i New Hampshire, så må han i tenkeboksen for å finne ut hvor veien går videre.

  Unge og gamle for Paul

  Ron Paul har mange unge tilhengere, men det er en god aldersmessig spredning på de frammøtte på Pauls valgvake tirsdag kveld.

  Tom og Lore Laaman fra Durham, New Hampshire, begge 56, har for eksempel støttet Ron Paul i lang tid. Tom har støttet kongressmannen fra Texas i over tjue år, mens kona Lore først begynte å følge med i forbindelse med Pauls presidentkampanje i 2008.

  – Hva er den største forskjellen mellom Paul-kampanjen i 2008, og 2012?

  – Jeg synes Paul presenterte budskapet omtrent like bra i 2008 som han har det i denne valgkampen, sier Tom. Men han mener det finnes to sentrale forskjeller.

  – I 2008 lyktes mediene i stor grad med å overbevise vanlige folk om at Ron Paul nærmest var å anse som en gal person, med ekstreme verdier. Mange godtok rett og slett det mediene fortalte dem, sier Tom, som mener langt flere faktisk har hørt på hva den 76-årige kongressmannen har å komme med denne gangen, på tross av skjev dekning i mediene også denne gangen.

  Den andre forskjellen Tom trekker fram er at Pauls valgkampapparat har blitt mye proffere enn det var i 2008. Det er blant annet veldig tydelig dersom man sammenligner en Paulreklame fra 2008, med en av årets, og det er klart at en kandidat som har vært igjennom dette sirkuset tidligere har plukket opp et par tricks.

  – Et utrolig resultat

  Tim O’Flaherty (32) stemte i likhet med Tom og Lore på Paul også i 2008. Tirsdag kveld har han en Ron Paul-button på dressjakken, og han smiler fra øre til øre.

  – Jeg synes dette er et utrolig resultat, særlig med tanke på at vi for fire år siden var desperate med å få ut budskapet vårt. Den gangen stod vi på gatehjørner med plakater fordi vi ikke hadde noen annen måte å spre Pauls budskap på, men nå opplever vi en voldsom medieoppmerksomhet.

  Rundt oss går glade Paulsupportere med ølflasker og vinglass i hendene, og musikken er så høy at vi må rope for å høre hverandre.

  (saken fortsetter under bildet)

  Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  – Som Ron Paul sa i talen sin i kveld så skal han bringe frihet tilbake til det amerikanske folket, og det er nesten så jeg tror på det.

  – Nesten?

  – Nesten. Jeg er ekstremt skeptisk, men når jeg hører ham tale får jeg troen på at det kanskje kan la seg gjøre.

  Anti-status quo kandidaten

  Ron Paul vil ha ame­ri­kanske menn og kvinner hjem, og USA må ut av FN, Ver­dens han­dels­or­ga­ni­sa­sjon (WTO), og NATO. Paul, som er en prinsippfast liberalist, vil dra det amerikanske sen­tral­bank­sys­temet – the Federal Reserve System – opp med rota, og han mener det nåværende systemet er skjevt, og at det skakkjører fol­ks frem­tids­ut­sikter.

  Ron Paul ønsker, slik han selv sier det, at ”de føderale myndighetene skal holde seg unna folks personlige eiendeler, folks privatliv, og andre nasjoners anliggender.”

  I valgkampen har han lovet å kutte drastisk i offentlige utgifter, og å balansere budsjettet i løpet av tre år.

  Veien videre

  Mitt Romney har nå vunnet de to første valgene i den republikanske nominasjonskampen, i Iowa den 3. januar, og i går kveld i New Hampshire. Han er den soleklare favoritten til å vinne den republikanske nominasjonskampen, og til å utfordre President Obama til høsten.

  Neste stat ut er South Carolina den 21. januar, før Florida stemmer 31. januar. Ron Paul kommer for sin delt til å fokusere mesteparten av kreftene sine i Nevada, som holder sitt nominasjonsvalg 4. februar. Kampanjen har en langsiktig strategi om å plukke opp flest mulig delegater til republikanernes landsmøte i august, og vet at den har lite å hente i de to neste valgene.

  I South Carolina kommer angrepene mot Mitt Romney til å tilta i styrke, og det ventes at Rick Santorum og Newt Gingrich – og også Rick Perry – kommer sterkere på banen i sør, enn de maktet i New Hampshire.


  Artikkelen er skrevet ved hjelp av et reisestipend fra Den amerikanske ambassaden i Oslo.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også