Mer

    Stemningsrapport fra New Hampshire

    To velgere på vei inn i valglokalet i valgdistrikt 5, i Concord, New Hampshire, tirsdag formiddag. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

    CONCORD, New Hampshire: I dag er det valgdag i New Hampshire, og Mitt Romney cruiser til seier. Men hvem tar andreplassen?

    Jeg besøkte tre ulike valglokaler for å lodde stemningen.

    – Ser ut som en president

    Jeg møter Donna og Andrew Cuthbert utenfor et lite forsamlingshus i valgdistrikt sju, et par minutter unna sentrum i delstatshovedstaden Concord. Mor og sønn har begge stemt for den tidligere Massachusetts-guvernøren Mitt Romney (64).

    – Jeg likte Romney allerede i 2008, sier Donna (49), som bestemte seg for å stemme på ham den dagen han annonserte sitt kandidatur tilbake i juni. Og han er ser ut som en president også!

    Sønnen Andrew (24) forteller derimot at han først bestemte seg for Romney når han kom inn i valglokalet, og at han lenge vurderte å stemme på kongressmannen Ron Paul (76).

    – Det viktige er hvem som kan skaffe oss jobber, og hvem som kan få Amerika opp på beina igjen, sier Andrew. Han har den rette bakgrunnen for denne jobben, sier han.

    – Mener du han har en bedre sjanse til å slå Obama enn Paul? spør jeg.

    – Absolutt.

    (saken fortsetter under bildet)

    Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

    Huntsman

    Utenfor valgdistrikt fem, et par kvartaler unna stedet jeg møter Donna og Andrew, forteller Peter Haskell (60) meg at han har stemt på den tidligere Kina-ambassadøren Jon Huntsman (51).

    – Jeg synes han var fair overfor de andre kandidatene, og han fremmet ikke sitt eget kandidatur ved å rakke ned på de andre. Og det er en sånn person jeg vil ha i Det hvite hus, sier Peter, som bestemte seg for Huntsman for seks-sju uker siden.

    Kathrine Parker (54) har også stemt på Huntsman, men hun bestemte seg først i går kveld.

    – Hvorfor stemte du på Huntsman?

    – Fordi jeg følte at han var konservativ nok, og samtidig fornuftig, sier Kathrine. Jeg mener nemlig vi trenger en president som kan jobbe med begge partier, som kan bringe folk sammen, og som kan løse problemer.

    – Hva var det som fikk deg til å stemme på Huntsman?

    – Jeg tror det var da han ble angrepet av Mitt Romney for å ha tjenestegjort som President Obamas ambassadør til Kina i debatten i helgen, sier Kathrine.

    – Selv er jeg veldig konservativ, men jeg mener at man alltid skal respektere presidenten, og at det til syvende og sist er landets beste som må komme først.

    Eksperten

    Dan Balz fra Washington Post er en av journalistveteranene som har fulgt primærvalgene i New Hampshire på nært hold siden 1980, og jeg møter ham utenfor en katolsk kirke i sentrum av Concord, i valgdistrikt fire.

    Han har i likhet med meg tatt turen hit for å snakke med velgere.

    Men ved dette valglokalet er det veldig stille, på tross av at det er lunsjtid. Vi blir stående å snakke om årets valgkamp i New Hampshire.

    – Årets valg har ikke hatt all dramatikken som mange tidligere primærvalg her i New Hampshire, sier han, og sier seg enige i at det skal bli godt å komme til varmen i South Carolina, der det blir en mye jevnere valgkamp fram mot valget den 21. januar.

    Det kommer omsider en velger ut av menighetshuset, men hun ønsker verken å snakke med meg eller Washington Post-journalisten. – Nei takk, sier hun.

    Unnskyldninger

    Jeg spør deretter Dan Balz om Jon Huntsman, som har vært i medvind i den siste tiden, og som har satset alt på et sterkt resultat i New Hampshire.

    – Det er vanskelig å se noen vei framover for ham dersom han havner på en svak tredje eller fjerdeplass, sier Balz.

    – Og hvordan kan han i et slikt tilfelle si at velgerne i New Hampshire har kommet med et klart budskap om at han er mannen som har det som skal til? Han ler godt mens han ser for seg forsøket på å spinne et slikt resultat til noe positivt.

    – Men vi får se, sier Balz, for alle kandidatene leter etter unnskyldninger for hvorfor akkurat de bør kjempe videre.

    Én slik unnskyldning til å holde det gående er at resultatene fra nominasjonsvalgene i januar, februar og mars fordeles proporsjonalt. Det er ikke før i April det arrangeres såkalte ”vinneren tar alt”-valg.

    Fram til den tid kan mange kandidater som ikke har noen seriøs sjanse til å vinne holde det gående, om ikke annet så for å holde seg i rampelyset, og for å snakke om sine hjertesaker.

    De siste stemmelokalene i New Hampshire stenger klokken åtte lokal tid, klokken to natt til onsdag norsk tid.


    Artikkelen er skrevet ved hjelp av et reisestipend fra Den amerikanske ambassaden i Oslo.

    Are Tågvold Flaten
    Are Tågvold Flaten
    Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

    Les også