Mer

    Innspurt i New Hampshire: Gingrich til angrep på Romney

    MANCHESTER, New Hampshire: Det nærmer seg primærvalg i New Hampshire, og Newt Gingrich angriper Mitt Romney for alt det er verdt.

    Foto: Renate Tonstad Flaten / amerikanskpolitikk.no.

    Søndag ettermiddag var det fullstendig kaos på en meksikansk-karibisk restaurant i Manchester, New Hampshire, der den republikanske presidentkandidaten Newt Gingrich (68) stakk innom for å drive valgkamp. Lokalet var stappfullt, og på utsiden lagde demonstranter spetakkel.

    Okkupert

    Mens Gingrich snakket, hamret Occupy Wall Street-demonstranter på vinduene, og på trommene sine på gressplenen utenfor.

    ”Penger ut av politikken,” stod det på plakatene.

    På innsiden snakket etter hvert også Gingrich om pengenes innflytelse i den pågående valgkampen, men med en noe annen vinkling.

    Newt vs. Mitt

    Han angrep Romney, som under søndagens republikanske TV-debatt fra Concord, New Hampshire sa at han ble rådet av faren om å holde seg unna politikk dersom han måtte vinne for å klare å betale huslånet.

    Romney sa deretter at han frydet seg over at motstanderen Senator Edward Kennedy måtte ta opp et lån på huset sitt for å gjennomføre valgkampen mot ham i 1994.

    – Vi trenger vanlige folk til å stille til valg, sier Gingrich, ikke bare millionærer.

    Gingrich, som ikke vokste opp i like gunstige kår som Romney, men som nå er en velstående mann, mener dette er nok et eksempel på at den tidligere Massachusetts-guvernøren ikke har kontakt med vanlige folk.

    Anonyme angrep

    Ikke nok med det, Gingrich mener Romney har drevet et skittent spill med å late som om han ikke har noe å gjøre med en politisk aksjonskomite (PAC) som brukte massevis av penger på å angripe ham i Iowa i løpet av de forrige ukene.

    Det er her snakk om såkalte Super PACs, som kan betale for politiske reklamer, uten at de må oppgi hvem som har finansiert reklamen. Dette kan de gjøre så lenge de ikke koordinerer budskapet med kandidatens egen kampanje.

    I debatten svarte Romney Gingrich med at han ikke hadde sett reklamen Gingrich snakket om. Men han gikk der­etter igjennom hoved­punk­tene fra angre­pene i nettopp denne reklamen.

    Gingrich, som i de siste dagene har angrepet Romney ved å snakke om en 27 minutter lang Super PAC-finansiert film som tar for seg Romneys tid i investeringsselskapet Bain Capital, avslørte derimot også at han hadde god innsikt i hovedpunktene i denne filmen, før den i det hele tatt er offentlig tilgjengelig.

    Hva med Buddy?

    Duellen mellom Gingrich og Romney er et ferskt eksempel på at slike poli­tiske aksjons­ko­mi­teer er med på å forme nomi­na­sjons­kampen.

    Den republikanske pre­si­dent­kan­di­daten Buddy Roemer, en tidligere guvernør av Louisiana som veldig få har hørt om, har som sitt hoved­bud­skap at pen­gene ødelegger det poli­tiske sys­temet, og at det må fundamentale endringer til.

    Han tar ikke i mot mer enn 100 dollar i dona­sjoner – fra per­soner så vel som sel­skaper – og han har lenge klagd over at han har blitt stengt ute av TV-debattene.

    Stillingen i New Hampshire

    Nå har Roemer omsider, men selvsagt altfor sent, fått et godt argu­ment: Han ligger nemlig over Texas-guvernøren Rick Perry i en fersk meningsmåling fra New Hampshire:

    Mitt Romney 35 %, Ron Paul 20 %, Jon Hunstman 11 %, Newt Gingrich 9 %, Rick San­torum 8 %, Buddy Roemer 1 %, og Rick Perry 1 %.

    Meningsmålingen gir en god pekepinn på stillingen i New Hampshire for øyeblikket, selv om tallene selvsagt varierer noe fra måling til måling, og fra dag til dag.

    Hovepoenget er at Romney er den soleklare favoritten til å vinne New Hampshire, og at kampen i realiteten står om andre- og tredjeplassen.

    I den nenvte målingen fra Suffolk University er 15 % fortsatt usikre på hvem de skal stemme på, noe som betyr at kandidatene fortsatt har litt tid på seg til å overbevise ubestemte velgere på mandag.

    New Hampshires primærvalg, det andre nominasjonsvalget i den republikanske nominasjonskampen, går av stabelen tirsdag 10. januar.


    Artikkelen er skrevet ved hjelp av et reisestipend fra Den amerikanske ambassaden i Oslo.

    Are Tågvold Flaten
    Are Tågvold Flaten
    Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

    Les også