Mer

  Den siste debatten før valgdagen i New Hampshire

  CONCORD, New Hampshire: Ti timer etter slutten på gårsdagens republikanske TV-debatt møttes de seks kandidatene på nytt søndag morgen. Det er kun snaue to dager igjen med valgkamp før New Hampshire stemmer, og debattene endret ikke stort.

  Meet the Press-programlederen David Gregory holder opp en flyer som Gingrich-kampanjen sender ut i New Hampshire om dagen under søndagens republikanske TV-debatt i Concord, New Hampshire.

  Søndagens republikanske TV-debatt var den siste før velgerne i The Granite State går til valgavlukkene på tirsdag. Kampen står i realiteten om andreplassen bak Romney i New Hampshire – og om å seile opp som anti-Romney kandidaten i South Carolina og Florida (og Nevada og så videre) – og det var dermed fem kandidater som kom godt forberedt.

  Huntsman

  Huntsman har brukt masse tid i New Hampshire – i overkant av 160 valgkamparrangementer – og det er her han må skaffe seg momentum for å ha noe å gjøre videre i valgkampen. Han leverte en solid debattopptreden søndagmorgen, på et gunstig tidspunkt for å overbevise velgerne som fortsatt sitter på gjerdet.

  Jeg møtte tre slike velgere i går kveld: Mel, Rachel og Mo. Vi så gårsdagens debatt sammen, og de fulgte alle nøye med på hva som ble sagt, hvordan kandidatene sa det, og hvordan de forholdt seg til hverandre. I går kveld kom Romney greit ut av det, men i dag ble han angrepet med tøffere skyts. Men det var ikke nok til å svekke Romney stort. Angrepene kan derimot ha styrket noen av kandidatene under ham på målingene blant gjerdesitterne.

  Penger, penger, penger

  Det er mye penger i denne valgkampen, og mye av de spyttes inn av såkalte Super PAC’s: Politiske aksjonskomiteer som ikke trenger å oppgi hvor de får pengene sine fra, og som kan støtte og angripe kandidater så lenge de ikke koordinerer budskapet sitt med noen kandidat.

  I dagens debatt angrep Newt Gingrich Mitt Romney for å la «sin» Super PAC begrave ham med negativ reklame i Iowa.

  Romney svarte at han ikke hadde sett reklamen Gingrich snakket om, før han deretter gikk igjennom hovedpunktene fra angrepene i den nevnte reklamen.

  Gingrich, som i de siste dagene har snakket om en 27 minutter lang film som angriper Romney for hans tid i Bain Capital – ved å sitere artikler om den i New York Times og Washington Post – hevdet også at han ikke hadde sett denne. Men han gikk igjennom hovedpunktene i angrepene mot Romney.

  Buddy

  Dette er altså to ferske eksempler på at disse politiske aksjonskomiteene former denne nominasjonskampen. Presidentkandidaten Buddy Roemer, som veldig få har hørt om (tidligere guvernør av Louisiana), har som sitt hovedbudskap at pengene ødelegger det politiske systemet. Han tar ikke i mot mer enn 100 dollar i donasjoner – fra personer så vel som selskaper – og har lenge klagd over at han ikke får delta i debattene.

  Nå har han omsider fått et godt argument: Han ligger nemlig over Rick Perry (!) i Suffolk University sin siste måling:

  Romney 35%, Paul 20%, Hunstman 11%, Gingrich 9%, Santorum 8%, BUDDY ROEMER 1%, og Perry 1%. 15%: usikre. Romney ligger med andre ord sterkt, mens kampen om plassene under er nokså åpne.

  Du ser hele debatten her.


  Artikkelen er skrevet ved hjelp av et reisestipend fra Den amerikanske ambassaden i Oslo.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også