Den republikanske presidentkandidaten Jon Huntsman har satset alt på å vinne New Hampshire. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.
Den republikanske presidentkandidaten Jon Huntsman har satset alt på å vinne New Hampshire. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

CONCORD, New Hampshire: Presidentkandidaten Jon Huntsman har satset alt på å vinne New Hampshire. Mitt Romney står i veien.

«Mikrofonsjekk: 1, 2, 3, 4, 5, 6…» Damen på podiet holder det gående helt til hun kommer til 25. «Høres det greit ut?»

Ingenting å si på lyden, men konferansesenteret på Marriothotellet i Concord er så å si tomt, kun tjue minutter før den republikanske presidentkandidaten Jon Huntsman (51) ankommer.

Jeg er ute i god tid fordi jeg har blitt vant til stappfulle lokaler og et nyhetssultent pressekorps i Iowa, men fredag morgen ser det ut som om arbeid eller den lille centimeteren med snø som har falt i løpet av natten holder folk unna. To minutter på ni ankommer derimot en busslast med avgangselever fra en lokal high school, to minutter før Jon Huntsman tropper opp på scenen. I cowboystøvler.

Underdog

– Jeg er underdogen i denne valgkampen, og New Hampshire elsker underdogs, sier Huntsman, ikledd olabukser og en rutete skjorte. Ikke noe slips her.

(saken fortsetter under bildet)

Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no
Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no

Huntsman, som var guvernør i Utah før han takket ja til å bli President Obamas ambassadør til Kina, forteller at han ikke klarte å holde seg på sidelinjen når han så hvordan det gikk med landet.

– Vi trenger lederskap, vi trenger ideer, sier Huntsman, som deretter forteller skoleelevene som fyller 18 i 2012 at det er opp til hans generasjon å fikse problemene landet står overfor, før stafettpinnen gis videre.

Og Obama har ikke det som skal til for å fikse den jobben.

Selskaper er personer

Tilbake i august uttalte Mitt Romney, med den ene foten plantet på en høyball mens svetten rant nedover panna, at selskaper er personer.

Konteksten for uttalelsen var Høyesteretts vurdering i Citizens United-saken, som kort forklart har ført til at noen typer politiske aksjonskomiteer – såkalte Super PAC’s – kan betale for politiske reklamer, uten at de må oppgi hvem som sponser budskapet. De kan dermed spille en avjørende rolle i valgkampen, så lenge de ikke koordinerer budskapet med kandidatens egen kampanje.

Romneys uttalelse har senere blitt brukt av demokratene i sine angrep på Romney, som fortsatt er den soleklare favoritten til å vinne New Hampshires primærvalg førstkommende tirsdag.

Selskaper er ikke personer

I spørsmålsrunden etter Huntsmans tale fredag morgen får han to spørsmål om Romneys uttalelse. Han ror seg unna den første gangen, men svarer når han får spørsmålet for andre gang.

– Selvsagt er ikke selskaper personer, hvem kan komme på å si noe sånt?, sier Huntsman, og høster latter fra publikum.

– Jeg kan ikke tenke meg at en person som stiller som president kunne komme på å si noe sånt, fortsetter Huntsman, og leverer et lite subtilt stikk i retning Romney.

Og han stopper ikke der, og velger isteden en velkjent angrepslinje mot Romney.

– Jeg liker ikke å drive valgkamp ved å si det folk vil høre, og å være en annen ting før primærvalgene, enn under selve valgkampen. Jeg vil kun være den jeg er fra start, til slutt.

Budskapet: Romney sier det han må for å vinne, mens Huntsman selv mener han er annerledes.

Langt bak

Huntsman ligger for øyeblikket på fjerdeplass i Real Clear Politics sitt gjennomsnitt av meningsmålinger fra New Hampshire. Han har en oppslutning på 9,3 %, bak Romney (40 %), Ron Paul (19,7 %) og Rick Santorum (11,7 %). Selv forklarer han stillingen i valgkampen på følgende måte:

– Folk underholdes av sirkuset og det politiske teateret, helt til de må foreta et valg.

Han håper all tiden han har brukt i New Hampshire skal lønne seg på tirsdag. Før den tid er det duket for to TV-sendte debatter, noe som kommer til å prege dekningen av valgkampen i opptakten til primærvalget.


Artikkelen er skrevet ved hjelp av et reisestipend fra Den amerikanske ambassaden i Oslo.

1 kommentar

  • Så dårlig som han har vært i debattene så tror jeg ikke du skal forvente deg noe fyrverkeri. Og Boston Globe er altså en liberal/progressiv avis – å få støtte derfra er ikke akkurat det som trekker konservative velgere.

   Og det er litt komisk at han sier at selskaper ikke er penger, siden han er blitt milliarder i et familieselskap og har selvfinansiert deler av valgkampen. Og så blir det enda mer komisk at han sier at han ikke vil være den som underholder, samtidig som han går på Letterman å leker klovn med å spille piano og viser bilder av seg selv fra 70-tallet.

   I et felt der mange kandidater har gått på tryne, så har Huntsman med sin CV greid å gjøre en så dårlig valgkamp at ingen lengere bryr seg. Det er faktisk en prestasjon.

   • Vel, Boston Globe er en avis som også leses av mange «independents», og det er nettopp den velgergruppen Huntsman får støtte fra i NH (den samme velgergruppen også gir mye støtte til Romney; dermed kan han stjele stemmer derfra!)

    Poenget om hans økonomiske suksess i relasjon til at selskaper er personer ser jeg rett og slett ikke… Det at han har finanisert deler av kampanjen selv betyr jo det helt motsatte av de farlige implikasjonene av «selskaper er personer»-politikken. Hvis pengene skulle kommet som «campaign contributions» fra selskaper og interesseorg. ville det jo betydd at han måtte «betale tilbake» ved å komme med løfter og støtte politikk som passer de selskapene. Siden han slipper det, til en hvis grad, forblir han mer ærlig som politiker.

    Rick Perry og Mitt Romney var forresten også på Letterman, det er sånne teite ting man gjør i valgkampen for å vise en mer personlig side av seg selv. Og Huntsman trenger også «name recognition» siden han er så ukjent; og da hjelper Letterman:)