Mer

  Romneys knepne seier i Iowa

  Mitt Romney foran valgkampbussen sin i Ames, Iowa på torsdag i forrige uke. På den står det «Conservative. Businessman. Leader.» Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no

  DES MOINES, Iowa: Mitt Romney (64) tok i natt et lite steg på veien mot å sikre seg den republianske presidentnominasjonen.

  Romney vant Iowa med kun 8 stemmer etter en neglebiter av en valgnatt, og det kommer ikke til å bli foretatt noen omtelling. Ledelsen svingte fram og tilbake mellom ham og tidligere Pennsylvania-senator Rick Santorum (53) hele kvelden, som på tross av den knepne andreplassen er en av kveldens vinnere.

  For Romney symboliserer seieren et klart tegn på at han i 2012 har det som skal til for å vinne nominasjonen. Han satset ikke like hardt i Iowa som han gjorde i 2008, da han også stilte som presidentkandidat. Den gang måtte han se seg slått av Mike Huckabee på målstreken i Iowa, og senere av John McCain i New Hampshire.

  Seieren i Iowa sender Romneyleiren videre med momentum til New Hampshire, der primærvalget går av stabelen tirsdag 10. januar.

  Romney står meget sterkt i New Hampshire – som kan beskrives som Romney-kampanjens hjemmebane – og med en seier også der må en ikke-Romney kandidat tre frem i South Carolina den 21. januar, da republikanernes tredje nominasjonsvalg finner sted.

  «Hold deg for nesa, og stem»

  Men Romney sliter med entusiasmen.

  En vanlig kommentar fra velgere jeg har snakket med i Iowa i løpet av den siste uken går ut på at Romney virker som det tryggeste valget på lang sikt, selv om de ikke er vilt begeistret for den tidligere Massachusetts-guvernøren.

  – Jeg er ikke forelsket, sier Sally Hood fra West Des Moines.

  Hun sitter ved siden av meg i en gymsal full av caucusvelgere tirsdag kveld, og holder en liten oransjelapp i hånda.

  (saken fortsetter under bildet)

  Foto: Renate Tonstad Flaten / amerikanskpolitikk.no

  Den skriver hun – i likhet med mannen Mike – «Mit Romney» på (med én t for lite i fornavnet) få minutter senere. Romney vinner precinct 214 i West Des Moines denne kvelden med 123 stemmer, foran Ron Paul (42) og Rick Santorum (38).

  Sally er ikke forelsket, men hun mener Romney er den eneste kandidaten som har det som skal til for å slå Obama til høsten.

  Mot Obama

  Romney driver på mange måter allerede en valgkamp som er fokusert på President Obama, framfor de andre kandidatene. Og det samme gjelder Obama-kampanjen, som allerede har tenkt mye og lenge på hvordan de skal nedkjempe Mitt Romney, når den tid kommer.


  Artikkelen er skrevet ved hjelp av et reisestipend fra Den amerikanske ambassaden i Oslo.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også