Mer

  Bachmann kaster inn håndkleet

  Michele Bachmann presenterte seg som Amerikas jernkvinne i Newton, Iowa, den 29. desember 2011. Iowa ville ikke ha noen jernkvinne. Foto: Renate Tonstad Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  WEST DES MOINES, Iowa: Michele Bachmann kastet i dag inn håndkleet etter en miserabel sjetteplass i Iowas caucusvalg.

  – I går kveld talte folket i Iowa med en meget klar røst, og jeg har derfor bestemt meg for å ta et steg til siden, sa Bachmann til tilhengere på en pressekonferanse tirsdag formiddag. I går kveld prøvde hun å overbevise folk om at hun kom til å kjempe videre.

  Bachmann er den tredje republikanske presidentkandidaten som trekker seg, og den fjerde dersom en også inkluderer Gary Johnson, som nå stiller som tredjepartikandidat: Tim Pawlenty ga seg den 14. august 2011, mens Herman Cain fant ut at nok fikk være nok den 3. desember 2011.

  Vinneren av Ames, taperen av Iowa

  Jeg dekket Bachmanns Iowakampanje tilbake i august, da hun vant strawpollen i Ames foran Ron Paul og tredjemannen Tim Pawlenty. Bachmann mottok den gangen 4,823 stemmer. I går fikk hun 6,073 stemmer – kun 1250 flere enn i august! Det tilsvarer kun 5 % av de 122 255 som deltok i gårsdagens valg.

  Etter Ames var det forhåndsfavoritten til å vinne strawpollen, nemlig tidligere Minnesota-guvernør Pawlenty, som så seg nødt til å kaste inn håndkleet. Iowa ble i dag banen for feltets andre kandidat fra Minnesota, selv om hun selv har fått det til å høres ut som hun har levd hele livet i Iowa til velgerne her den siste uken.

  Bra for Santorum

  Bachmanns exit er enda en boost for Rick Santorum etter gårsdagens brakvalg. Rick Perry har på sin side funnet ut at han ønsker å holde det gående enda en stund til allikevel. Perry fikk litt mer enn dobbelt så mange stemmer som Bachmann i går, og håper han kan finne nytt liv i South Carolina, der valget går av stabelen den 21. januar.


  Artikkelen er skrevet ved hjelp av et reisestipend fra Den amerikanske ambassaden i Oslo.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også