8 stemmer unna seieren

Rick Santorum snakket til de frammøtte på valgvaken sin tirsdag kveld, mens omlag 96 % av stemmene var registrert. Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.

JOHNSTON, Iowa: Klokka er fem over elleve tirsdag kveld, Rick Santorum ligger 37 stemmer foran Mitt Romney, og de frammøtte på Santorums valgvake på The Stoney Creek Inn begynner å synge «Amazing Grace» i kor.

Da Santorum omsider tropper opp på scenen takker han kona Karen og familien, Gud, og velgerne i Iowa.

– Dette er det første steget for å ta dette landet tilbake, sier Santorum fra podiet, omkranset av familie, venner, og støttespillere.

– Dette er ikke et Iowa-budskap, eller et South Carolina-budskap, det er et budskap som har gjenklang i hele landet, sier Santorum, som tar turen videre til New Hampshire onsdag morgen.

Budskapet går ut på at USA ikke bare sliter økonomisk, men også moralsk. Familie, tro og tradisjonelle kjerneverdier er derfor viktig.

Veien videre

Linda Rudolph (62) fra Dallas County, som ligger like vest for delstatshovedstaden Des Moines, er en av Santorums mest iherdige støttespillere.

Etter at Santorum har holdt sin tale snakker hun med Jamie Johnson, som er Santorums «state coalitions director» her i Iowa.

Han har lenge vært Santorums høyre hånd i denne valgkampen, og han venter nå på «ordre» for neste steg i valgkampen.

Linda har på sin side allerede bestemt seg for hva hun skal bruke slutten av januar på:

– Vi er villige til å reise! Vi er villige til å dra til South Carolina, og til Florida!

8 stemmer unna

Det ble veldig jevnt i Iowa, og Santorum havnet kun 8 stemmer bak Mitt Romney, som til slutt trakk det lengste strået i dragkampen som utspant seg utover kvelden og natten.

De «endelige» resultatene (totalt 122,255 deltok i caucusvalgene):

 1. Mitt Romney 24,6 % 30,015 (8 stemmer foran!)
 2. Rick Santorum 24, 5 % 30,007
 3. Ron Paul 21,4 % 26,219
 4. Newt Gingrich 13,3 % 16,251
 5. Rick Perry 10,3 % 12,604
 6. Michele Bachmann 5 % 6,073
 7. Jon Huntsman 0,6 % 745

OPPDATERT: De endelige, endelige resultatene:

 1. Rick Santorum 24,6 % 29,839 (34 stemmer foran!)
 2. Mitt Romney 24,5 % 29,805
 3. Ron Paul 21,4 % 26,036
 4. Newt Gingrich 13,3 % 16,163
 5. Rick Perry 10,3 % 12,557
 6. Michele Bachmann 5 % 6,046
 7. Jon Huntsman 0,6 % 739

Artikkelen er skrevet ved hjelp av et reisestipend fra Den amerikanske ambassaden i Oslo.

1 kommentar

 1. Det ville utvilsom smakt best med en førsteplass i Iowa for Ron Paul for å kunne vise at han kan vinne en stat, men det er mange fordeler med en 3.plass også. Nå slipper han i det minste mediekjøret uvesentligheter, og fokuset rettes mot Romney og Santorum. Det er delegatene som teller, og her fikk alle de tre på topp like mange (7), så i realiteten vil førsteplassen bare ha en symbolverdi.

  Nå når Santorum er topp trioen vil han bli ødelagt av media (dersom media ønsker det) og reklamekampanjer. Det er så mye «galt» med Santorum at jeg tror han vil kollapse ganske snart, og vil ikke ha noen mulighet i NH. I NH er det kun Romney, Ron Paul og Huntsmann som har en mulighet.

  SC kan være Santorums eneste håp, men han har lite eller ingen organisasjon i denne staten. Han har satset alt på Iowa og NH.

  Spørsmålet er også hvor mye penger Santorum får nå som både Perry og Bachmann sasnnsynlgvis er ute av dansen.

  Jeg tror resultatet i natt viser at det kommer til å bli et kamp mellom Romney og Ron Paul, og jeg tror Ron Paul kommer til å ta av seg silkehanske mot Mitt Romney frem mot NH – og ihvertfall når de skal til SC.

  Dette blir en spennende vår.