Rick Santorums øyeblikk

Dagen før valgdagen i Iowa er Rick Santorum på alles lepper. Mannen som til nå har blitt avskrevet som en vits kan komme til å le sist og best tirsdag kveld.

POLK CITY, IOWA: Kulden har omsider meldt seg i Iowa, og mandag morgen blåste vinden iskaldt utenfor The Reising Sun Café i Polk City, der den republikanske presidentkandidaten Rick Santorum (53) arrangerte nok et valgkampmøte.

Ingen har brukt mer tid i Iowa enn den tidligere senatoren fra Pennsylvania, og det ser ut til at han omsider får betalt for strevet.

Håndhilsing

Han har håndhilst på flere potensielle Iowavelgere enn alle de andre kandidatene, og det som i tidligere valg har blitt sett på som veien til et godt resultat i Iowa – det å oppholde seg i staten over tid, snakke med folk, og å være tilgjengelig – ser ut til å fungere også i 2012.

Og det er det Santorum har satset alt på fra dag én.

Det republikanske nominasjonssirkuset, som for mange preges av TV-debatter, TV-reklamer og TV-opptredener, består også av kandidatenes personlige møter med velgerne.

Et håndtrykk og en liten samtale med kandidaten kan være det lille ekstra som skal til, og kanskje særlig for de velgere som enda ikke har bestemt seg.

I følge Des Moines Registers siste meningsmåling gjelder dette omtrent halvparten av potensielle caucusvelgere i Iowa, og mange kommer til å bruke tiden helt fram til tirsdag kveld med å foreta det endelige valget.

For Santorum

James Taylor (59) fra Polk City, som bor kun et steinkast unna kafeen der Santorum snakker mandag morgen, er ikke en av disse. Han bestemte seg først i går, og det blir Santorum.

– Jeg har ikke satt ham hamre løs på de andre kandidatene, og det er bra, sier James, som påpeker at valgkampen denne gangen preges av langt flere ubestemte velgere såpass sent i prosessen enn tidligere.

Og hovedgrunnen til at han støtter Santorum? Hans motstand mot abort.

– Religion og moralspørsmål er fortsatt viktig, og kanskje særlig i Iowa, sier han.

Det er også det inntrykket jeg sitter med etter å ha vært å hørt på alle de seks kandidatene som driver valgkamp i Iowa den siste uken.

Fullt hus

James, som har en norsk bestemor og som spør om jeg har lyst til å spise middag med ham og familien da han hører at jeg og kona bor på et motell, kom i likhet med mange andre litt for sent til kafeen denne morgenen.

Det er umulig å presse seg inn igjennom inngangsdøra, som blokkeres av høye menn med store TV-kameraer over skuldrene.

Igjennom de nyttårsdekorerte vinduene skimter han Santorum midt i lokalet.

Han er omringet av folk sittende på gulvet foran seg, og av folk stående som sild i tønne i resten av lokalet.

Mannen som fikk gå nærmest uforstyrret på gaten i Iowa da jeg møtte ham i august, opplever nå det alle kandidatene drømmer om: Oppmerksomhet fra media, skriverier om at han kan overraske, og velgere som gir ham et nytt blikk.

Ute på fortauet venter mellom tjue og tredve velgere i sterk vind og minusgrader på at Santorum skal bli ferdig. De har lyst til å se med egne øyne hva slags kar dette er.

Familien

På innsiden snakker Santorum om viktigheten av tro og familie, at USA trenger mindre regulering og innblanding fra de føderale myndighetene, og at Barack Obamas helsereform er en styggedom som må kuttes mens det enda er mulig. Han har kona Karen ved sin side, og to av ungene sine med seg i lokalet.

Santorum har holdt omtrent 380 valgkampmøter i Iowa, og hans «Family, Faith & Freedom tour» nærmer seg siste stopp i Iowa.

Mandag ettermiddag forteller han det stappfulle lokalet på en Pizza Ranch restaurant i Newton, Iowa at han også er en av kandidatene som har brukt mest tid i New Hampshire, som er neste stat ut i nominasjonskampen.

Han snakker allerede som en kandidat som tror han kan vinne Iowa, og som allerede ser på veien videre.

De siste meningsmålingene fra Iowa viser at Santorum nå er mannen som har det politiske kommentatorer kaller ”momentum”: Det er han som har vind i seilene om dagen.

Han ligger på tredjeplass i Des Moines Registers siste meningsmåling med 15 %, bak Mitt Romney (24 %) og Ron Paul (22 %). Men dersom man kun ser på de to siste dagene målingen ble gjennomført ligger han på andreplass bak Romney.

Velgernes dom faller natt til onsdag norsk tid.


Artikkelen er skrevet ved hjelp av et reisestipend fra Den amerikanske ambassaden i Oslo.

Coverfoto: Den republikanske presidentkandidaten Rick Santorum har drevet valgkamp i Iowa i over ett år. Tirsdag kveld faller dommen. Foto: Luke Vargas / Political Courier Media.

1 kommentar