Mer

  Country Club-frokost med Newt Gingrich

  Newt Gingrich med en julekrans i bakgrunnen på Wakonda Club i Des Moines, Iowa, fredag morgen. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no

  DES MOINES, Iowa: Newt Gingrich ønsker å drive en løsningsorientert og positiv valgkamp, men motstandernes angrep har svekket ham sterkt.

  Torsdag morgen deltok Gingrich på en frokost i regi av den lokale Rotaryklubben i Des Moines. Han ankom like etter klokken sju til et rom med omtrent 200 dresskledde og frokostspisende gjester.

  De frammøtte så ikke ut som folket som har troppet opp på møtene til Rick Perry, Ron Paul, Michele Bachmann og Mitt Romney i løpet av de siste dagene. De så rikere ut, og de satt lydhøre mens Gingrich snakket i en snau halvtime, før han tok et par spørsmål.

  Pro-etanol

  Iowa er kjent for sin etanolproduksjon, og det har lenge vært en vedtatt sannhet at det er direkte uklokt å gå i mot etanolsubsidier dersom en ønsker å gjøre det godt i den kornrike midtveststaten.

  – Jeg vil ikke sende penger til Iran, men til Iowa. Jeg vil ikke sende penger til Saudi-Arabia, men til Sør-Dakota, sier Gingrich, som mener etanolsubsidier er en god ting for Iowa, og en god ting for Amerika.

  Hovedpoenget hans er at President Obama mangler en fremtidsorientert energipolitikk, og at presidenten ikke forstår faren Iran representerer.

  Han nevner oljekrisen på 1970-tallet, og advarer om at Iran alene kan sørge for at oljeprisen skyter i været dersom de ønsker seg det.

  Mellom linjene tegner Gingrich følgende bilde: demokraten Jimmy Carter rotet det til på slutten av 1970-tallet, og Ronald Reagan ryddet opp på 80-tallet.

  Mens Michele Bachmann sammenligner seg med Margaret Thatcher, sammenligner Gingrich seg med Reagan. Han mener han er rett mann til å utfordre Obama, og han mener det er et viktig moment at han vil gjøre det godt i debatter med presidenten.

  – Og Obama skal få lov til å bruke TelePrompteren. Den kommer han til å trenge hvis han skal klare å forklare ObamaCare, sier Gingrich, mens publikum ler.

  Mr. positiv

  Gingrich vil ha en kampanje med fokus på ideer, og løsninger.

  Men på TV-skjermene i Iowa har han blitt angrepet i lang tid, og omtrent 45 % av alle de negative reklamene har siktet seg inn på nettopp Gingrich.

  De har fungert, og Gingrich har falt stygt meningsmålingene den siste tiden.

  De ferskeste tallene

  Den ferskeste målingen fra NBC/Marist viser følgende bilde av situasjonen i Iowa:

  1. Mitt Romney 23%
  2. Ron Paul 21%
  3. Rick Santorum 15%
  4. Rick Perry 14%
  5. Newt Gingrich 13%
  6. Michele Bachmann 6%
  7. Jon Huntsman 2%
  Og folks andrevalg:
  1. Mitt Romney 21%
  2. Rick Perry 20%
  3. Rick Santorum 15%
  4. Newt Gingrich 13%
  5. Michele Bachmann 11%
  6. Ron Paul 9%
  7. Jon Huntsman 3%

  Rick Santorum er på vei opp akkurat på riktig tidspunkt. Pila peker også oppover for Romney og Paul, mens den peker nedover for Gingrich og Bachmann.


  Artikkelen er skrevet ved hjelp av et reisestipend fra Den amerikanske ambassaden i Oslo.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også