Mer

  Bachmanns siste dans?

  Michele Bachmann spilte inn en ny valgkampreklame utenfor American Legends Grill i Marshalltown, Iowa, torsdag ettermiddag. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  MARSHALLTOWN, Iowa: Engasjementet og oppmerksomheten som Michele Bachmann opplevde i Iowa i august er så å si borte. Selv mener hun at hun er Amerikas Margaret Thatcher; jernkvinnen som kan få jobben gjort.

  Avhopper til Ron Paul

  Dagen etter at formannen for Bachmannkampanjen i Iowa overraskende troppet opp på scenen i Des Moines på et Ron Paul arrangement og annonserte sin støtte for den 76-årige kongressmannen fra Texas, kan det virke som om enda litt mer av luften har gått ut av Bachmannballongen.

  Det er spredt applaus mens Bachmanns støttespillere – en pastor fra Osceola og en delstatssenator fra Ankeny – prøver å varme opp de mellom 50 og 60 frammøtte på American Legends Grill i Marshalltown torsdag ettermiddag.

  Men det er helt til Michele Bachmann tropper opp selv, i sin egen korte person.

  Det er tross alt henne de har kommet for å høre på, og ikke minst hilse på, noe Bachmann tar seg god tid til etter å ha snakket i drøye ti minutter.

  Jernkvinnen

  I den korte valgkamptalen vektlegger Bachmann at hun er den eneste konsistente, konservative kandidaten i det republikanske feltet.

  – Det vi trengte [i 1980] var den mest artikulerte, konservative kandidaten vi hadde for å holde Jimmy Carter ansvarlig, og vi fikk Ronald Reagan, sier Bachmann.

  Istedenfor å sammenligne seg selv med Reagan, som Newt Gingrich nærmest har gjort til sitt varemerke, sammenligner Bachmann seg deretter med Margaret Thatcher.

  – Storbritannia led også under sosialistisk styre, og de trengte også en sterk konservativ leder. Og det var en kvinne som stod fram, og hennes navn var Margaret Thatcher. Hun var jernkvinnen, og hun førte Storbritannia tilbake til velstand, sier Bachmann.

  – Amerika trenger nå en ny, sterk konservativ kandidat som kan stå fram. Vi trenger en ny Margaret Thatcher, en ny jernkvinne. Jeg vil være Amerikas jernkvinne, Amerikas Margaret Thatcher.

  Fem dager igjen

  Bachmanns nye fokus på Thatcher kommer fem dager før caucusvalget førstkommende tirsdag. Hun har snart besøkt alle Iowas 99 counties, og spilte inn en ny reklamefilm sammen med mange potensielle velgerne som hadde møtt fram for å høre på.

  Hun kunne manuset på rams, men de måtte allikevel gjøre et par opptak før valgkampmanageren Keith Nahigian sa seg fornøyd. Kampanjen har imidlertid ikke nok penger til å sende den på TV, og det er ikke et godt tegn.

  Jeg publiserer videoen her når den slippes av Bachmannkampanjen.

  httpv://youtu.be/-0mSq_wK1lg


  Artikkelen er skrevet ved hjelp av et reisestipend fra Den amerikanske ambassaden i Oslo.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også