Mer

  Rick Perry: ”Her er jeg, send meg!”

  RickPerryIowaMachineShed-AreFlaten
  Rick Perry håndhilser på potensielle velgere i Urbandale, Iowa onsdag morgen. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  URBANDALE, Iowa: Rick Perry ber velgerne i Iowa om å gjøre sin plikt: Send meg til Washington!

  Den republikanske presidentkandidaten Rick Perry har lagt de pinlige øyeblikkene fra TV-debattene bak seg og gjør det han kan best i innspurten fram mot det viktige valget i Iowa førstkommende tirsdag: Han snakker om sin egen tro, han snakker om det han har fått til som guvernør i Texas, og han snakker om viktigheten av å sende en outsider til Washington.

  Frokost med Perry

  Klokka er rundt halv åtte onsdag morgen, og frokostrestauranten utenfor Des Moines, Iowa har allerede vært stappfull en times tid i påvente av Perrys ankomst. Ute skinner sola fra en klar, blå himmel, temperaturen ligger rundt null grader, og det ser ikke ut til at det skal falle noe snø før nyttår.

  Inne i varmen balanserer servitriser kaffekanner og brett med pannekaker mellom bord og stoler mens Rick Perry står innerst i lokalet og snakker om hva dette presidentvalget egentlig handler om.

  – Det handler ikke om meg. Det handler om barna dine, om deres barnebarn, det handler om dette landets fremtid.

  (saken fortsetter under bildet)

  Foto: Renate Tonstad Flaten / AmerikanskPolitikk.no.
  Foto: Renate Tonstad Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Kallet

  Faren til Perry tjenestegjorde i luftforsvaret under andre verdenskrig, og Perry forteller de frammøtte – med lyder av kniver og gafler mot fat i bakgrunnen – at faren hans lærte ham at det er hans ansvar å gi noe tilbake til landet som har gitt ham så mye.

  Perry, som i likhet med faren har tjenestegjort i luftforsvaret, sier at han nå har fått et nytt kall.

  Han beskriver dette kallet ved å snakke om profeten Jesaia, til et publikum som nikker til den religiøse referansen.

  – Herren sa til profeten Jesaia: Hvem skal jeg sende? Hvem vil gå for oss? Da rakk Jesaia opp hånda og sa, Her er jeg, send meg.

  Perry holder mikrofonen i høyre hånd, mens han holder sin venstre hånd hevet over hodet, som om han prøver å få kontakt med servitrisen i andre enden av rommet, som er på vei rundt med en ny runde kaffe.

  – Landet ditt kaller deg til å gjøre din plikt, sier Perry.

  Outsideren

  Et av Perrys sterkeste kort er at han ikke har fartstid i Washington, D.C, og han beskriver seg dermed som en outsider som kan komme til hovedstaden for å rydde opp.

  – Tror du noe endres hvis du bytter ut en demokratisk insider, med en republikansk insider? sier Perry, før publikum svarer med et unisont nei.

  – Du har et valg, sier Perry, og jeg lover deg dette: Hvis du støtter meg neste tirsdag, så skal jeg støtte deg de neste fire årene.

  Førstkommende tirsdag får vi se om velgerne føler det samme kallet som Perry. CNNs siste meningsmåling blant potensielle caucusvelgere plasserer Perry på femteplass med 11 %, foran Michele Bachmann (9 %), men bak Mitt Romney (25 %), Ron Paul (22 %), Rick Santorum (16 %) og Newt Gingrich (14 %).

  Et par Iowavelgere

  Det overfylte rommet tømmes relativt raskt etter at Perry har gått, og rundt oss preges rommet av båser med kameracrew på den ene siden, og velgere som blir intervjuet på den andre.

  Spørsmålene er ofte de samme. Hva er den viktigste saken for deg? Hva syntes du om Perry? Har du bestemt deg for hvem du skal støtte?

  Jeg blir for min del sittende på samme bord som far og sønn Siedenberg fra Des Moines.

  David, som besøkte Norge i studietiden – ”a beautiful country” – jobber med helseforsikring og har dratt for å høre på Perry sammen med sønnen Ryan (17), som har juleferie.

  Ryan har nettopp blitt intervjuet av CNN, og synes det er spennende å følge valgkampen på nært hold. Han mener økonomien er det viktigste temaet i valgkampen, men har ikke landet på noen kandidat enda.

  Gingrich, Perry og Romney

  Faren David trekker derimot fram Mitt Romney, i tillegg til Perry og Newt Gingrich, men begynner fort å snakke om Newts bagasje, som er overveldende.

  Davids uttalelser er som et ekko av mange andre jeg snakker med: Gingrich er for usikker, Perry fortjener en ny sjanse, og Romney er et sikkert kort. Ron Paul beskrives som for radikal blant de frammøtte på Perrymøtene jeg har vært på. Men entusiasmen for Paul er voldsom på hans arrangementer, og det kan du lese mer om på nettsiden om ikke lenge…

  Torsdag drar amerikanskpolitikk.no for å høre på Michele Bachmann og Mitt Romney. Fredag morgen blir det frokost med Newt Gingrich.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også