Mer

  Panelet: Hva underapporteres i valgkampdekningen?

  Bakgrunn: Det er mye i media om den republikanske nominasjonskampen og det kommende presidentvalget om dagen, og fokuset er gjerne på hva de ulike kandidatene sier fra dag til dag, og på hvem som gjør det best på meningsmålingene. Det kan med andre ord være betimelig å høre med norske USA-eksperter om de føler det mangler noe i valgkampdekningen.

  Spørsmål: Hvilket moment underrapporteres i den pågående valgkampdekningen?


  Anders Tvegård, NRKs Washington-korrespondent: «Jeg føler mange steiner vendes i den døgnkontinuerlige rapporteringer her i USA. Stort spenn og variert tema avhengig av kanal. Litt mer fact check ville vært en styrke, men det kommer nok senere i kampanjen. De viktigste temaene og uenighetene blir belyst.»


  Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier: «Misforholdet mellom USAs sviktende grunnressurser og den ambisiøse utenrikspolitikken som Romney og Gingrich tar til orde for.»


  Jan Arild Snoen, kommentator for Minerva: «Noe jeg savner er [fokus på] at de rikeste stemte på Obama og alle pengene [han mottok] fra big business.»


  Hilde Eliassen Restad, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt: «Ifølge iherdige norske (!) Ron Paul-fans underrapporteres hans triumferende seiersgang.»


  Anders Romarheim, forsker ved Institutt for forsvarsstudier: «Medias rolle i å bygge opp, så vel som å bryte ned de enkelte kandidatene. I år har det vært spesielt tydelig, med en jevn strøm av kortvarige Anti-Mitt-forelskelser.»


  Anders Giæver, VGs tidligere USA-korrespondent: «Generelt underrapporteres det hvor like kandidatene faktisk er, mens forskjellene blåses opp. Hvor stor avstand er det mellom Newt og Mitt, egentlig?» Mer her.


  George Gooding, president av Monticello Society: «De faktiske forskjellene mellom republikanske kandidater rapporteres nesten ikke. Debatten over helgen avslørte en del.»


  Steinar Ottesen, bidragsyter på amerikanskpolitikk.no: «Obamas utenrikspolitiske seiere blir underrapportert i amerikansk media. Presidenten har fokusert på Al Qaida systematisk og økningen av droner har gitt formidable resultater. Osama Bin Laden og flere toppledere i Al Qaida har blitt drept og det har ikke vært noen angrep på amerikansk jord. Men, It’s the Economy Stupid 2.0 under dette presidentvalget.»


  Og hva mener jeg?


  Are Tågvold Flaten, redaktør av amerikanskpolitikk.no: «Hvem gir (I) råd og (II) penger til de ulike kandidatene? (I) Hvem har de jobbet for tidligere, hva stod de for den gang, og hva sier det om kandidatens fremtidige politikk? (II) Hvilke interesser har pengemennene, og hva innebærer deres tette bånd til kandidaten?»

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også