Mer

  Den 12. debatten: Newt i sentrum

  Med under en måned igjen til caucusvalget i Iowa og primærvalget i New Hampshire må Mitt Romney finne seg i at Newt Gingrich suger opp det meste av oksygenet i nominasjonskampen.

  Den første av to TV-sendte debatter fra Iowa på under en uke bekreftet i natt den siste ukens overskrifter: Newt Gingrich er front-runneren, Mitt Romney har skavanker, og Ron Paul kan overraske.

  Seks kandidater møttes på Drake University i Des Moines, Iowa til en debatt arrangert av ABC News, sponset av Yahoo! News og The Des Moines Register. Jon Huntsman, som satser alle kluter i New Hampshire, hadde ikke høy nok oppslutning på meningsmålingene i Iowa til å kunne delta. De seks gjenværende kandidatene; Rick Santorum, Rick Perry, Mitt Romney, Newt Gingrich, Ron Paul og Michele Bachmann, kjemper om seieren i Iowa.

  Det er kun 23 dager igjen til caucussvalget i Hawkeyestaten, og om denne valgkampen har lært oss noe så er det at 3-4 uker er en evighet i amerikansk valgkamp. Alt kan skje.

  Newt i tet

  Men om man kun skal ta med seg én ting fra gårsdagens debatt, så er det i mine øyne det følgende: Newt Gingrich takler front-runner statusen, og han lar seg ikke vippe av pinnen av angrep, selv om de treffer.

  Veddemålet

  Det andre momentet, som forsterker betydningen av det første, er at Mitt Romney kastet bort en solid debattopptreden med et utsagn tidlig i debatten som motstanderne hans kommer til å godte seg med. Etter å ha blitt anklaget av Rick Perry – som Romney strengt tatt ikke bør bruke så alt for mye engergi på – for å ha strøket en setning i hardbackutgaven av boka No Apology om betydningen av helsereformen sin i Massachusetts, presterte Romney å foreslå følgende veddemål om hvem som hadde rett:

  Romney: «Rick, I’ll tell you what: 10 thousand bucks? 10 thousand dollar bet?»

  Romney forsterket dermed inntrykket mange har av ham: Som en rikmannssønn som ikke vet hva den jevne amerikaner har å stri med om dagen. Obama og hans valgkampteam må ha glist til øre fra øre i det de var vitne til Romneys uten tvil svakeste øyeblikk så langt i valgkampen.

  Duket for en lang valgkamp

  Samlet sett innebærer dette at nominasjonskampen ikke vil avgjøres med det første.

  Det er også verdt å merke seg at det i 2012 er en større andel valg der resultatene fordeles proporsjonalt enn tidligere (i motsetning til vinneren-tar-alt).

  Med det sagt, så var det selvsagt mer som foregikk i debatten en dynamikken mellom Romney og Gingrich.

  Ron Paul befestet sin posisjon som en annerledes kandidat som ikke lenger snakker til et smalt segment av partiet, og responsen fra publikum – i tillegg til rapporter fra reportere på plass i Iowa – bekrefter muligheten for at Paul vil tjene på kranglingen mellom de andre kandidatene. Han vil overraske.

  Michele Bachmann og Rick Santorum snakket mer direkte til Iowavelgerne, noe som henger sammen med at de begge er helt avhengige av å overraske stort i Iowa for å kunne henge med videre. Kveldens største applaus fikk Rick Perry, da han uttalte at Barack Obamas utenrikspolitikk er problemet, ikke noe Gingrich har sagt (Gingrich, i et frieri tl Israelvenner, har uttalt følgende: «I think that we’ve had an invented Palestinian people who are in fact Arabs..»)

  Dette er kun en kort oppsummering av hovedpunktene i debatten slik jeg så den. Du kan selv se den i sin helhet nedenfor. Hva syntes du?

  httpv://youtu.be/VaMqDJ0zZbc

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også