Mer

  Krigen ingen kan vinne

  President Barack Obama vinker til amerikanske tropper på Bagram Airfield i Afghanistan, 28. mars, 2010. (Official White House Photo by Pete Souza)

  Krigen i Afghanistan har utviklet seg til en militær hengemyr for USA og NATO. En militær seier er utenfor rekkevidde og igjen har Afghanistan vist seg å være et land som ingen supermakt kan overvinne.

  Få uker etter 11. september invaderte USA Afghanistan i jakten på Osama Bin Laden, Al Qaida og Taliban. Det er ikke første gang en militær supermakt har invadert Afghanistan. På 1980-tallet forsøkte Sovjet å ta kontroll over landet, men med hjelp fra USA klarte Mujahedin (Afghanistans hellige motstandsgruppe) å demme opp for Sovjet. Mikhail Gorbatsjov trakk alle soldater ut av landet i 1989, og Sovjets Vietnam var offisielt over.

  President Obama annonserte mot slutten av 2009 at USA ville sende over 30 000 flere soldater til Afghanistan. Det har hatt en positiv effekt, men ikke i nærheten av «The Surge» som til en viss grad stabiliserte situasjonen i Irak. Veien til en militær seier virker å forsvinne i horisonten for hver dag som går. Den største seieren i region siden invasjonen skjedde når Osama Bin Laden ble drept i Pakistan 2. mai 2011. Mannen bak 11. september fikk lide samme skjebne som nesten 3000 amerikanerne gjorde for over 10 år siden på den vonde dagen i september.

  Ifølge en meningsmåling fra CBS News vil 62 prosent av amerikanere at det skal skje en tilbaketrekkning av amerikanske soldater fra Afghanistan. Det amerikanske folket vil ha en slutt på krigen i Afghanistan, men det er allikevel økonomiske spørsmål som kommer til å prege presidentvalget neste år.

  22. juni 2011 holdt President Obama en tale der han erklærte en ny vei i Afghanistan. I løpet av 2014 skal afghanske styrker ha ansvar for sin egen sikkerhet. Presidenten skal gradvis trekke ut amerikanske soldater fra Afghanistan, men det ble ikke presentert en exitstrategi. Hvis det ikke kommer en kursendring vil det fortsatt være baser, soldater og droner i Afghanistan i mange år fremover. Med Pakistan som naboland, et land som har atomvåpen og der Al Qaida har et sterkt fotfeste, er det i USAs egeninteresse å ha militære baser i nabolandet.

  Om Afghanistan vil godta dette er en helt annen sak, og vi kan få det samme utfallet som i Irak. Det kan føre til kaos, borgerkrig eller at Taliban igjen får fotfeste i kampen om makten. Et utfall verken USA eller resten av verdenssamfunnet vil ha. Afghanistan har blitt en krig ingen har råd til å tape, men som ingen kan vinne.


  Lurer du på hva som skjer i Afghanistan? Da bør du følge med på Afghanistanbloggen til Anders Sømme Hammer, vinneren av Fritt Ords hederspris i 2011.

  Les også