Mer

  Presidentene: #10 John Tyler

  John Tyler, president 4. april 1841 – 4. mars 1845. Potrettmaleri av George Peter Alexander Healy.

  Sitat: «If the tide of defamation and abuse shall turn, and my administration comes to be praised, future Vice-Presidents who may succeed to the Presidency may feel some slight encouragement to pursue an independent course.»

  Bakgrunn. John Tyler ble født 29.mars 1790 i Virginia. Under krigen i 1812 meldte han seg til tjeneste i den lokale militsen, men han fikk ingen krigserfaring. Tyler ble valgt til Virginias delstatsforsamling i 1811, der han var medlem til han ble valgt til Representantenes hus i Washington i 1816. Tyler kjempet for delstatsrettigheter, høye tollsatser, føderal støtte til utbygging av Vesten, og han var imot nasjonalbanken. Etter å ha trukket seg fra Representantens hus i 1821, ble John Tyler valgt til guvernør i Virginia fra 1825 til 1827, før han ble valgt inn til Senatet i 1827. Han trakk seg på nytt fra et politisk verv i 1836. Tyler ble valgt til Representantenes hus for andre gang i 1838 og ble «Speaker of the House» året etter. I 1840 ble Tyler valgt som William Henry Harrison sin Running Mate på bakgrunn av geografisk balanse. Etter President Harrisons overraskende død, ble visepresident Tyler kastet inn i begivenhetens sentrum. 6. april 1841 avla han sin ed som USAs tiende president.

  Ettermæle. Det første President Tyler gjorde i det hvite hus var å legge ned veto to ganger mot Henry Clay sitt forslag om å opprette en ny nasjonalbank i 1841. Resultatet var at alle ministrene (unntatt Daniel Webster) søkte om avskjed og presidenten ble ekskludert fra Whig-partiet i Kongressen. John Tyler ble presidenten uten et parti. Det nye kabinettet bestod av både demokrater og whiger. President Tyler fikk overraskende igjenneom flere lover, men presidentens ettermæle er mest preget av at han fikk igjennom anneksjonen av Texas. President Tyler drev en kort stund valgkamp som tredjeparti-kandidat, men trakk seg etter hvert ettersom muligheten for valgseier forsvant i horisonten. Demokraten James K. Polk vant presidentvalget i 1844.

  Fun Facts: John Tyler var den første visepresident som ble president etter at den sittende presidenten William Henry Harrison døde i embetet. Tyler var president uten å være medlem av et politisk parti og var tippoldefar til Harry S. Truman.

  Anbefales: John Tyler, the Accidental President, av Edward P. Crapol.

  Du har nå lest det tiende av i alt 43 korte inn­legg om USAs pre­si­denter som vil pub­li­seres her på nett­siden fram til neste års pre­si­dent­valg. Neste søndag: James K. Polk.

  Les også