Mer

  Gingrich, Paul, Romney på topp i Iowa

  Newt Gingrich (til venstre), Ron Paul (oppe til høyre) og Mitt Romney (nede til høyre) på The Iowa State Fair i august 2011. Alle bilder av Are Tågvold Flaten.

  En måned før det braker løs med nominasjonsvalget i Iowa leder Newt Gingrich i The Des Moines Registers siste meningsmåling. Ron Paul ligger på andreplass, mens Mitt Romney har falt til tredjeplass.

  Den for­rige målingen kom i slutten av oktober, og siden den tid har det skjedd mye i den repub­li­kanske nomi­na­sjons­kampen. Den siste meningsmålingen ble gjennomført i perioden mellom 27. og 30. november, før Herman Cain kastet inn håndkleet 3. desember, men midt i opprullingen av Ginger White-skandalen.

  Nedenfor ser du de fers­keste tal­lene fra Iowa (med utvik­ling siden oktobermå­lingen og junimålingen i parentes). Feilmarginen i målingen er på +/- 4,9 %:

  1. Newt Gingrich 25 % (+ 18, + 18)
  2. Ron Paul 18 % (+ 6, + 11)
  3. Mitt Romney 16 % (- 6, – 7)
  4. Michele Bachmann 8 % (0, – 14)
  5. Herman Cain 8 % (- 15, + 2)
  6. Rick Santorum 6 % (+ 1, +2)
  7. Rick Perry 6 % (- 1)
  8. Jon Huntsman 2 % (+ 1, 0)
  Gingrich har tjent mest på Cains fall, mens også Paul er i medvind. Disses framgang er på bekostning av Romney. 11 % av deltakerne i meningsmålingen har ikke noe førstevalg, mens hele 60 % sier de er tilbøyelige til å endre mening. Dette er fortsatt helt åpent.

  Etter Cain. Herman Cains gjenværende støtte vil nå fordeles på de andre kandidatene, noe først og fremst Mitt Romney taper på. Han har omsider bestemt seg for å satse i Iowa, noe panelet her på amerikanskpolitikk.no tidligere har tatt stilling til om ville være klokt eller ei (jeg mente han ikke burde satse).

  Romney var tjent med at flest mulig satset i Iowa, slik at feltet kunne splittes, noe som ville gitt ham bedre muligheter til et godt resultat. Med Cain ute av dansen vil mye av støtten havne hos Newt Gingrich, som for øyeblikket ser ut som Romneys sterkeste utfordrer (hvis en vurderer de fem første statene i nominasjonskampen).

  Ikke bare Newt vs. Mitt. Tatt i betraktning alt som har skjedd i løpet av den siste måneden er det for tidlig å se på dette som en kamp mellom Gingrich og Romney. Ron Paul ligger som du ser foran Romney på Des Moines Registers-måling, med en jevn vekst fra juni til oktober til desember. Flere kilder rapporterer om at Paul er meget godt organisert i Iowa, og han kan overraske nok engang.

  Letingen etter anti-Romney kandidaten er ikke helt over enda. Sarah Palin har begynt å snakke varmt om Rick Santorum, mens Washington Posts konservative kommentator George Will skuler til Jon Huntsman. Den videre gjennomgangen av bagasjen til Gingrich, og hans egen tilbøyelighet til forsnakkelser, innebærer at mye kan endres på kort tid.

  PS: Alle de gjenværende kandidatene, med unntak av Jon Huntsman, deltok i et forum ledet av Mike Huckabee på Fox News i går kveld.

  OPPDATERING: NBC News/Marist kom i går med sin ferskeste måling fra Iowa og New Hampshire (endring +/- siden oktobermålingen):

  • Iowa: Gingrich 26 (+20), Romney 18 (-8), Paul 17 (+5), Cain 9 (-11), Perry 9 (-2), Bachmann, Santorum og Huntsman, mindre enn 5 %. Uten Cain: Gingrich 28, Paul og Romney 19, Perry 10.
  • New Hampshire: Romney 39 (-6), Gingrich 23 (+19), Paul 16 (+3), Huntsman 9 (+4). Perry, Bachmann og Santorum, mindre enn 3 %. Uten Cain (som kun har 2 % i NH): Romney 39, Gingrich 24 (+1).
  Mitt Romney har med andre ord hatt en meget dårlig uke, noe dette intervjuet med Fox News er nok et eksempel på.
  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også