Mer

  Herman Cain kaster inn håndkleet

  Herman Cain «innstilte» i dag sitt presidentkandidatur i hjembyen Atlanta, nøyaktig én måned før caucusvalget i Iowa. Anklagene om sextrakassering og langvarig utroskap – i tillegg til hans haltende håndtering av dette – ble til slutt for mye for outsiderkandidaten.

  Cain ankom det som skulle bli Cainkampanjens hovedkvarter i Georgia hånd i hånd med kona Gloria litt etter klokken ett lokal tid. «Jeg har gjort mange feil,» sa han fra podiet, «og jeg tar ansvar for feilene jeg har gjort.» Han snakket deretter om det som fikk ham til å stille som presidentkandidat, om alle som har støttet ham, og om nødvendigheten av endre lederskapet i Washington.

  Han snakket om anklagene (som han beskrev som «falske») og om mediastormen, og om effekten alt dette har hatt på hans kandidatur og hans familie.

  Han nærmet seg hovedpoenget i talen, og virket med ett trist der han stod. Uttalelsene om valgkampen hadde til nå vært i fortid, noe som var et forvarsel på det som skulle komme. «Plan A var å bli president,» startet Cain. Men før han beskrev plan B, kom han til poenget:

  «Jeg innstiller mitt presidentkandidatur. Jeg innstiller mitt presidentkandidatur på grunn av de vedvarende forstyrrelsene, [og] på grunn av den vedvarende smerten dette har påført meg og min familie.»

  Plan B er i følge Cain å forandre Washington fra utsiden, noe han blant annet tenker å gjøre med nettsiden TheCainSolutions.com (med mottoet «The people will choose. Not politicians. Not media outlets. The people.»). Det er passende nok ikke mulig å registrere seg på nettsiden dersom man bor i Washington, D.C.

  Etter Cain. Cain uttalte at han kommer til å støtte en av de andre kandidatene i nærmeste framtid. Nå starter dermed spekulasjonene om hvem det kommer til å bli, og ikke minst om hvor Cains støttespillere tar veien.

  Cain støttet Mitt Romney i 2008, og uttalte tidligere i år at han ikke støtter Romney nå, vel, fordi han stiller selv. Men Romney passer ikke helt med Cains outsiderstempel, og de to har også kranglet et par ganger i løpet av TV-debattene.

  Cain har imidlertid ikke kranglet med Newt Gingrich, og de to har i tillegg en vennskapelig tone. Gingrich er også et hett tips til hvem som kan plukke opp flest av Cains støttespillere, særlig tatt i betraktning at det nå er han som nyter godt av anti-Romney vindene om dagen.

  Med det sagt, så er dette dårlige nyheter for Mitt Romney, som hadde vært tjent med flest mulig kandidater i Iowa (og Sør-Carolina) til å splitte feltet.

  En måned igjen. Det er nå kun én måned igjen til caucusvalget i Iowa den 3. januar, og det er fortsatt helt åpent. Des Moines Registers ferskeste måling slippes tidlig søndag morgen norsk tid. Cains tall er imidlertid allerede lekket: Ned fra 23 % i slutten av oktober, til 8 %.

  OBS: Cain brukte ordet «suspending», og ikke «ending.» Det betyr at han per definisjon fortsatt er en kandidat, noe som innebærer at han kan samle inn penger som om han fortsatt søker presidentnominasjonen.

  OPPDATERT: De resterende kandidatene uttaler seg om Cains exit.


  Amerikanskpolitikk.no tar turen vestover andre juledag, og undertegnede kommer til å dekke valgkampen på heltid i 2012. Det starter i Iowa, og ender i Washington.

  Jeg kommer til å rapportere daglig her på nettsiden, og enda hyppigere på Twitter: @AreFlaten / @AmPolitikk

  Du kan også holde deg oppdatert ved å gi amerikanskpolitikk.no en «like» på Facebook.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også