Mer

  New Hampshire avis støtter Gingrich

  Den konservative avisen The New Hampshire Union Leader annonserte i dag at den støtter Newt Gingrich i New Hampshires primærvalg den 10. januar. Avisen legger dermed sin vekt bak Gingrich som anti-Mitt Romney kandidaten, og det er meget gode nyheter for Gingrich.

  Utgiveren Joe McQuaid, forklarer beslutningen slik (utdrag):

  America is at a crucial crossroads. It is not going to be enough to merely replace Barack Obama next year. …

  We look for conservatives of courage and conviction who are independent- minded, grounded in their core beliefs about this nation and its people, and best equipped for the job.

  We would rather back someone with whom we may sometimes disagree than one who tells us what he thinks we want to hear.

  Newt Gingrich is by no means the perfect candidate.

  But Republican primary voters too often make the mistake of preferring an unattainable ideal to the best candidate who is actually running.

  Mange anser dette som den viktigste støtteerklæringen så langt i den republikanske nominasjonskampen. Mitt Romney står fortsatt sterkest i staten som holder sitt primærvalg en uke etter Iowa, men han har et turbulent forhold til avisen takket være hendelser i 2008-valgkampen.

  Litt historie. Avisen støttet John McCain 2. desember 2007, noe som hjalp McCain fram mot seieren i statens primærvalg en måned senere. I samme periode publiserte avisen flere kritiske ledere adressert Mitt Romney.

  I 2000 støttet avisen Steve Forbes, som havnet på tredjeplass i primærvalget. Fire år tidligere, i 1996, støttet Union Leader Pat Buchanan. Buchanan slo Bob Dole (som senere vant nominasjonen) med ett prosentpoeng. Avisen støttet også Buchanan fire år tidligere mot daværende president George H.W. Bush, noe som bidro til at Buchanan sikret seg over en tredjedel av stemmene (Bush vant).

  I 1988 støttet avisen tidligere Delaware-guvernør Pete DuPont framfor Bush den eldre, simpelthen fordi utgiverne ikke likte Bush. I 1980 støtten avisen Ronald Reagan, som vant primærvalget og nominasjonen, og den støttet også Reagan i 1976, da han tapte nominasjonen til sittende president Gerald Ford.

  De eneste kandidatene som ble støttet av avisen og som deretter vant primærvalget og nominasjonen er dermed John McCain i 2008 og Ronald Reagan i 1980. Blant de som ble støttet og som deretter vant primærvalget i staten: McCain i 2008, Buchanan i 1996 og Reagan i 1980.

  McCain eller DuPont? Hvis vi skal sammenligne det nåværende feltet med tidligere felt, med New Hampshire som utgangspunkt, kan en spørre seg om Newt Gingrich kan være årets John McCain (anno 2008) eller Pete du Pont (1988) (Gingrich vil selv helst sammenlignes med Ronald Reagan).

  McCain kom sent i gang etter tidlige feilsteg, ble støttet av avisen, og vant primærvalget og nominasjonen. McCain ble rost og støttet mens Romney ble kritisert.

  DuPont derimot, var å regne som en proteststemme mot Bush den eldre. Avisa var fullt klar over at DuPont ikke kom til å vinne, men de ville absolutt ikke støtte Bush.

  Real Clear Politics’ Erin McPike påpeker følgende artige anekdote: I 1988 presset daværende New Hampshire-guvernør John Sununu avisen til ikke å støtte Bob Dole, Bushs sterkeste utfordrer. Sununu, som fortsatt er høyt ansett i staten, støtter nå Mitt Romney.

  De siste meningsmålingene (Suffolk University/7 News og WMUR/University of New Hampshire) fra New Hampshire viser at Romney fortsatt er den soleklare favoritten (41% og 42%), mens Gingrich og Ron Paul ligger på delt andreplass (14% i førstnevnte måling, 15% og 12% i sistnevnte).

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også