Den konservative avisen The New Hampshire Union Leader annonserte i dag at den støtter Newt Gingrich i New Hampshires primærvalg den 10. januar. Avisen legger dermed sin vekt bak Gingrich som anti-Mitt Romney kandidaten, og det er meget gode nyheter for Gingrich.

Utgiveren Joe McQuaid, forklarer beslutningen slik (utdrag):

America is at a crucial crossroads. It is not going to be enough to merely replace Barack Obama next year. …

We look for conservatives of courage and conviction who are independent- minded, grounded in their core beliefs about this nation and its people, and best equipped for the job.

We would rather back someone with whom we may sometimes disagree than one who tells us what he thinks we want to hear.

Newt Gingrich is by no means the perfect candidate.

But Republican primary voters too often make the mistake of preferring an unattainable ideal to the best candidate who is actually running.

Mange anser dette som den viktigste støtteerklæringen så langt i den republikanske nominasjonskampen. Mitt Romney står fortsatt sterkest i staten som holder sitt primærvalg en uke etter Iowa, men han har et turbulent forhold til avisen takket være hendelser i 2008-valgkampen.

Litt historie. Avisen støttet John McCain 2. desember 2007, noe som hjalp McCain fram mot seieren i statens primærvalg en måned senere. I samme periode publiserte avisen flere kritiske ledere adressert Mitt Romney.

I 2000 støttet avisen Steve Forbes, som havnet på tredjeplass i primærvalget. Fire år tidligere, i 1996, støttet Union Leader Pat Buchanan. Buchanan slo Bob Dole (som senere vant nominasjonen) med ett prosentpoeng. Avisen støttet også Buchanan fire år tidligere mot daværende president George H.W. Bush, noe som bidro til at Buchanan sikret seg over en tredjedel av stemmene (Bush vant).

I 1988 støttet avisen tidligere Delaware-guvernør Pete DuPont framfor Bush den eldre, simpelthen fordi utgiverne ikke likte Bush. I 1980 støtten avisen Ronald Reagan, som vant primærvalget og nominasjonen, og den støttet også Reagan i 1976, da han tapte nominasjonen til sittende president Gerald Ford.

De eneste kandidatene som ble støttet av avisen og som deretter vant primærvalget og nominasjonen er dermed John McCain i 2008 og Ronald Reagan i 1980. Blant de som ble støttet og som deretter vant primærvalget i staten: McCain i 2008, Buchanan i 1996 og Reagan i 1980.

McCain eller DuPont? Hvis vi skal sammenligne det nåværende feltet med tidligere felt, med New Hampshire som utgangspunkt, kan en spørre seg om Newt Gingrich kan være årets John McCain (anno 2008) eller Pete du Pont (1988) (Gingrich vil selv helst sammenlignes med Ronald Reagan).

McCain kom sent i gang etter tidlige feilsteg, ble støttet av avisen, og vant primærvalget og nominasjonen. McCain ble rost og støttet mens Romney ble kritisert.

DuPont derimot, var å regne som en proteststemme mot Bush den eldre. Avisa var fullt klar over at DuPont ikke kom til å vinne, men de ville absolutt ikke støtte Bush.

Real Clear Politics’ Erin McPike påpeker følgende artige anekdote: I 1988 presset daværende New Hampshire-guvernør John Sununu avisen til ikke å støtte Bob Dole, Bushs sterkeste utfordrer. Sununu, som fortsatt er høyt ansett i staten, støtter nå Mitt Romney.

De siste meningsmålingene (Suffolk University/7 News og WMUR/University of New Hampshire) fra New Hampshire viser at Romney fortsatt er den soleklare favoritten (41% og 42%), mens Gingrich og Ron Paul ligger på delt andreplass (14% i førstnevnte måling, 15% og 12% i sistnevnte).

1 kommentar

 1. Jeg tror det skal mye mer til enn støtte fra en avis for at Gingrich skal dra denne hjem :)

  Gingrich har alt for mye bagasje, og han har heller ingen sterk organisasjon i de første primævalgstatene.

  Det er hyggelig at dere legger frem historiske trender og gjør analyser, men enten dere liker det eller ikke så blir det et oppgjør mellom Mitt Romney og Ron Paul.

  Så hva blir valget? Flipp-flopp Romney?
  http://www.youtube.com/watch?v=K9njHHyRI7g&feature=youtube_gdata_player

  Eller Ron Paul som forutså finanskrisen, som har hatt rett hele tiden og som sørget for å avdekke at FED har lånt Trillioner til megabankene uten å fortelle det til noen?
  http://www.youtube.com/watch?v=mohwrs3yp7o&feature=feedu

  Dersom folk blir informert om hvilket valg de har tror jeg ikke valget er så vanskelig. Det Ron Paul trenger å vise er at han kan få oppslutning også i et stort valg. Den bekreftelsen kommer han til å få i Iowa og delvis i NH. Har dere sett hvor mye støtte han får hos de yngre velgerene? Han leder klart over de andre kandidatene blandt velgere opp til 30 år:

  http://www.concordmonitor.com/article/294985/youngsters-agree-paul-rocks?SESS2f5efa1aec0c0f3567353475c36ad03c=facebook