Mer

  Analyse av vippestatene

  Foto: Tom Arthur from Orange, CA, United States [CC-BY-SA-2.0 (www.creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)]

  De politiske analytikerne Ruy Teixeira og John Halpin ved Center for American Progress skriver om veien til 270 valgmannsstemmer, og kommer med en grundig oversikt over situasjonen i de såkalte vippestatene ett år før presidentvalget.

  En vippestat kan beskrives som en stat som er så jevn at den vipper mellom demokratisk og republikansk flertall i valgmannskollegiet (Electoral college). I et to-partisystem som det amerikanske er det disse statene som avgjør utfallet i presidentvalg. I 2008 var det 8 stater der differansen mellom Obama og McCain var på mindre enn 6 %: McCain vant Montana, Missouri og Georgia (totalt 29 valgmannsstemmer i ’08), mens Obama vant Indiana, Ohio, Virginia, North Carolina, og Florida (totalt 86 valgmannsstemmer i ’08).

  Teixeira og Halpin trekker fram følgende stater som vippestater i 2012: (fra øst til vest) Nevada, New Mexico, Colorado, Minnesota, Iowa, Wisconsin, Michigan, Florida, Ohio, North Carolina, Virginia og Pennsylvania.

  Barack Obama vant alle disse statene i 2008 da han kapret hele 365 valgmannsstemmer, 95 flere enn de 270 som trengs. Jevnest var det i North Carolina, Florida og Ohio. Obama vant i tillegg sju av de åtte mest folkerike statene.

  For å bli gjenvalgt er det viktig for Obama å opprettholde høy valgdeltakelse blant minoriteter i Florida, Virginia og North Carolina, samt å hindre et større tap blant hvite arbeidere i Pennsylvania, Ohio, og Michigan.

  Teixeira og Halpin spår et jevnere valg i 2012 enn i 2008, muligens noe i nærheten av de svært jevne valgene i 2000 og 2004. Du leser hele analysen her.


  Center for American Progress er, som navnet vitner om, en progressiv tenketank på venstresiden. Den ledes av John Podesta, Bill Clintons tidligere stabssjef. Teixeira og Halpin er begge statsvitere. Førstnevnte er medredaktør i The Democratic Strategist, og har skrevet boken The Emerging Democratic Majority (2002) sammen med John Judis.

  Alf Tomas Tønnessen
  Alf Tomas Tønnessen
  Førsteamanuensis i språk og litteratur ved Høgskulen i Volda. President av American Studies Association of Norway.

  Les også