Mer

  Etter ”Superkomiteen” – Hva mener venstresida?

  Foto: Rudy Dieudonne.

  Dette er ikke akkurat USAs mest populære bygning om dagen. Den nyeste komiteen som ikke klarer å gjennomføre noe i Kongressen? ”Superkomiteen.” Det er bare ett problem. Rick Perry sa det så fint i den 11. republikanske TV-debatten i går kveld: ”Superkomiteen er en Super-fail.”


  GJESTESPALTE av Asta Gjetø Samuelsen, intern ved Campaign for America’s Future.


  Ingen i Washington, D.C. er egentlig overrasket over at ”The Gang of 12” ikke klarte å bli enige om hvordan de nødvendige budsjettkuttene på 1.200 milliarder dollar skulle gjennomføres. Resultatet nå er at automatiske kutt iverksettes i 2013, og at Kongressen har en oppslutning på 9%.

  Det er derimot ikke alle i Washington, D.C. som mener at dette nødvendigvis er en dårlig ting.

  Den progressive organisasjonen Campaign for America’s Future (CAF) er blant de som aktivt har uttalt at dette kan brukes til Demokratenes fordel. Roger Hickey, direktør i CAF, er en av dem som mener at dette er et vindu som må benyttes til å bringe fokuset over på at den amerikanske økonomien trenger jobber – ikke budsjettkutt.

  De konservative mener budsjettunderskuddet reduseres ved å kutte i offentlig konsum og investeringer. Skattene må reduseres ytterligere, og deregulering vil skape tillit og økt økonomisk vekst. Roger Hickey, og resten av Campaign for America’s Future mener det stikk motsatte: Skattene må økes, og da spesielt for de rikeste slik at ulikheten i det amerikanske samfunnet reduseres. Veien til vekst og framgang er økte investeringer fra statens side. Når privat etterspørsel mangler må det offentlige skape jobber for å øke etterspørselen i økonomien.

  I tillegg er Social Security, Medicare og Medicaid såre temaer.

  Campaign for America’s Future er også sterkt imot kutt i disse programmene, noe som gjør ”Superkomité”-fiaksoen til en god ting. Disse programmene er nemlig trygge i de automatiske kuttene, noe som gjør at fokus nå trolig kommer til å være på Bush-administrasjonens skatteletter, og ikke minst: hvordan man skal skape jobber i en økonomi som Roger Hickey tror vil være i stagnasjon i minst et år til.


  Asta Gjetø Samuelsen har internship i Campaign for America’s Future og går Global Economics and Business ved American University sitt Washington Semester Program høsten 2011.

  Les også