Mer

  Mr. Anti-skatt

  Både demokrater og republikanere var raskt oppe med anklagende pekefingre etter at det i går kveld ble klart at Kongressens spesialutnevnte «superkomité» ikke maktet å finne en løsning for langsiktig reduksjon av den amerikanske statsgjelden. Mange demokrater mener Grover Norquist har skylda.

  Flere demokrater, inkludert Senator Patty Murray fra Washington (den ene av komitéens to ledere), anklager Grover Norquist for å være en av røttene til problemet. Norquist leder den innflytelsesrike lobbyorganisasjonen Americans for Tax Reform.

  Norquist er et slags episenter for den konservative bevegelsen med sine frokostmøter hver onsdag, og han samler på underskrifter av politikere som lover å aldri øke skatter under noen omstendigheter. Politikerne som bryter «The Pledge» får raskt Norquist på nakken. Og det kan straffe seg.

  Per dags dato har 279 av Kongressens 535 medlemmer skrevet under, i tillegg til alle de republikanske presidentkandidatene. Med ett unntak: Jon Huntsman. Norquist har selv uttalt at «det er vanskelig å se for seg at noen vinner et [republikansk] primærvalg uten å ha skrevet under.»

  Norquist ble intervjuet i søndagens utgave av CBS-programmet «60 Minutes», og han legger ikke skjul på sin innflytelse:

  httpv://youtu.be/Wx30xbYo_co

  PS: POLITICO gir oss et innblikk i hva som egentlig skjedde bak kulissene i den såkalte superkomiteen.

  Alf Tomas Tønnessen
  Alf Tomas Tønnessen
  Førsteamanuensis i språk og litteratur ved Høgskulen i Volda. President av American Studies Association of Norway.

  Les også